Kan øke kreftfaren hos barn

Ny undersøkelse om badeferier.

Ferier ved kysten, med mye naken hud og sleksponering, kan være risikabelt for barna dine. Foto: Colourbox
Ferier ved kysten, med mye naken hud og sleksponering, kan være risikabelt for barna dine. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strandferier kan øke risikoen for at barna dine får kreft senere i livet, ifølge en studie publisert i magasinet for den amerikanske kreftforskningsforeningen, Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Ifølge studien, førte ferier ved sjøen til en fem prosents økning i forekomsten av føflekker hos 7-åringer. Antallet føflekker er en stor risikofaktor for føflekkreft, som er den farligste formen for hudkreft, skriver American Association for Cancer Reasearch.

Slik oppdager du hudkreft

Dramatisk økning

Forekomsten av føflekkreft har økt dramatisk de senere årene. I 2007 var det 1192 nordmenn som fikk konstatert føflekkreft; 569 menn og 623 kvinner. I årene 2003 til 2007 var forekomsten av føflekkreft hos kvinner 16,4 per 100.000.

Ifølge statistikk fra Kreftregisteret, har det vært en jevn økning av forekomst av denne krefttypen de senere årene; i perioden 1983-87 var forekomsten 13,7 per 100.000 innbyggere, i 1963-67 var forekomsten 4,3, og i 1953-57 var forekomsten 2,1 per 100.000 norske kvinner. Tallene for den mannlige delen av befolkningen ligger jevnt over litt lavere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer