Sommerferie:

Kan øke med tusenlapper

Smart å vite for deg som jakter på de billigste flybillettene.

LYS I HORISONTEN: Det nærmer seg sommerferie, og det er lurt å vite når man får kjøpt de billigste flybillettene. Foto: Odd Roar Lange
LYS I HORISONTEN: Det nærmer seg sommerferie, og det er lurt å vite når man får kjøpt de billigste flybillettene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn har fått merke den voldsomme prisøkningen på drivstoff de siste ukene. Og mange har fått litt å tenke på når det gjelder planleggingen av årets sommerferie.

Flyselskapene og reisearrangørene står foran en voldsomt dilemma, med hard priskonkurranse som tvinger prisene ned mens drivstoffutgiftene trekker prisen opp.

Finansanalytikere mener situasjonen ser mørk ut, og Sydbank-analytiker Jacob Pedersen peker spesielt på SAS som må kjempe en hard kamp mot lavprisselskapene.

Prisøkning

Billettprisene må økes med minst ti prosent, mener finansanalytikeren. Og det betyr at du får regningen.

For en familie kan det bety en prisstigning på flere tusen kroner på reisebudsjettet etter at drivstoffprisen har økt med over 30 prosent.

- Vi ser at trafikken er noe mer avventende enn de to foregående årene med pandemi da man mer eller mindre måtte feriere i Norge, og ekstra mange valgte feriehus i eget land, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise til DinSide.

Opp med armlenet: De to armlenene til midtsetet er lett å løfte opp. Men visste du at det også er mulig å åpne det som går ut mot midtgangen? Video: Bim Zachrisson Totland Vis mer

Kostbar sommerferie

Mange har fryktet at den økte prisen på drivstoff også kommer til å skyve prisen på flybilletter i været med opptil 50 prosent. Og at årets sommerferie kan bli av det rådyre slaget.

Flyselskapene og reisearrangørene har lov til å legge på prisen med inntil åtte prosent etter at en reise er bestilt og betalt dersom kunden varsles minst 20 dager før avreise.

Øker prisen med mer enn åtte prosent kan du avbestille kostnadsfritt.

Men signalene fra de norske flyselskapene og reisearrangører er klare: De krever ikke etterbetaling for bestilte billetter selv om prisen på nye billetter stiger. Men prisen kan stige på nye billetter.

KLARE FOR SOMMERFERIEN: Flyselskapene øker kapasiteten før sommeren. Og det er ikke usannsynlig at prisene stiger. Men kjøper du nå, så er prisen sikret. Foto: Odd Roar Lange
KLARE FOR SOMMERFERIEN: Flyselskapene øker kapasiteten før sommeren. Og det er ikke usannsynlig at prisene stiger. Men kjøper du nå, så er prisen sikret. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Vi har ingen skjulte gebyrer og kommer heller ikke til å gjøre noe med billetter som er bestilt og betalt for sommerens reiser, sier kommunikasjonsdirektør Anita Svanes i Flyr til DinSide.

- Det er ingen skjulte gebyrer hos Flyr. Og det kommer ingen tilleggsregning. Kredittkortselskapene trekker penger fra kredittkort ved bestilling. Deretter sitter de på pengene inntil kunden gjennomfører flyreisen, og først da overføres penger til Flyr, sier Svanes.

Ingen prisøkning

- Prisene på flybilletter er dynamiske og styres etter tilbud og etterspørsel, og det vil de fortsette å være. Men det er klart det er en bekymring at oljeprisen er så høy. Det er en utfordring for hele bransjen, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian, som gir følgende løfte til flypassasjerene:

- Våre kunder kan per i dag være helt trygge på at den flybilletten de i dag har kjøpt av oss ikke ilegges fremtidig prisøkning.

Smart bestilling

Du har sannsynligvis lagt merke til at prisene endrer seg hele tiden, og at det er vanskelig å finne den beste dagen for bestilling av billetter.

Det er mange faktorer som er med på å bestemme billettprisen, og det er datamaskiner som avgjør prisen du finner på flyselskapenes og billettformidlernes nettsidene.

Jo flere som bestiller på samme tid og til samme reisemål, jo dyrere blir det for deg.

Det finnes en rekke analyser som peker på hvor lenge før en reise det er smart å bestille. Hovedregelen er at jo lengre flyreise, jo lengre tid i forveien blir de billigste billettene utsolgt.

Dette er den beste dagen

Nettsiden Cheapair.com har analysert 917 millioner flyreiser og kommet frem til at de billigste billettene i gjennomsnitt selges 64 dager før avreise. Men, vær klar over at dette er et gjennomsnitt og at det i virkeligheten kan være noen dager før eller etter. Undersøkelsen viser også at rundt 40 dager før avreise er gunstig.

Og som mange har oppdaget: venter du til det bare er én uke før avreise, så gjør prisen et hopp.

Du har kanskje lest og hørt om hvilken ukedag som er den smarteste å kjøpe flybilletter?

Dette endrer seg hele tiden og fra selskap til selskap. Men ifølge Cheapairs undersøkelse som ble offentliggjort i 2021 er tirsdagen den beste dagen, mens søndag og torsdag er de dårligste. Ifølge undersøkelsen kan en familie på fire spare flere tusener ved å bestille på «riktig» dag.

Også onsdag kommer godt ut som en dag det er lurt å bestille flyreisen på.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer