Giftige fisker i Norge

- Kan være dødelig for enkelte

Tråkker du på denne mens du bader kan du bli alvorlig forgiftet. Her trives Norges «sjømonster» best.

GIFTIG FJESING: Fisken lever langs norskekysten opp til Trondheimsfjorden. Tråkker du på den, kan det bli en svært smertefull opplevelse. For enkelte kan giften fra fjesingen være livstruende. Foto: NTB Scanpix / Stein Johnsen.
GIFTIG FJESING: Fisken lever langs norskekysten opp til Trondheimsfjorden. Tråkker du på den, kan det bli en svært smertefull opplevelse. For enkelte kan giften fra fjesingen være livstruende. Foto: NTB Scanpix / Stein Johnsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I Norge har vi ingen fisker eller sjødyr som betrakter oss mennesker som byttedyr. Men vi har en del giftige fiskearter som kan gi oss sterkt ubehag dersom vi kommer i kontakt med dem, sier Anders Jelmert, forsker ved Havforskningsinstituttet.

For noen mennesker kan kontakt med Norges gift-fisker i verste fall være dødelig, ifølge forskeren.

Fjesing-år

Marinbiolog og akvariesjef ved Øresundsakvariet, Jens Peder Jeppesen, forklarer til danske TV 2 Lorry at det er et såkalt fjesing-år i år.

- Hvis man drar til nordkysten og går ut i vannet på riktig tidspunkt, så kan man oppleve flere hundre fjesinger som ligger tett sammen på sandbunnen, på et par meters dyp. Antallet er ganske voldsomt i forhold til tidligere år, forteller han og fortsetter.

- Når en fot er over fjesingen, løfter den piggen sin slik at den går direkte opp i foten, hvis man trår på den.

Jeppesen forteller at den god måte å unngå å bli stukket på er å kjøpe badesko.

«Sjømonster» langs norskekysten

- Det finnes jo en del personer som er særskilt følsomme for forskjellige påvirkninger som allergener og gifter. Og påvirkninger som er ubehagelige for «normalbefolkningen» kan være dødelig for enkelte, forteller Jelmert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer