Sommerferie

- Kan være for seint

Advarer mot livsfarlig feriesløvhet

SJEKK DENNE: Både nødutganger og røykvarslere bør testes før du går til sengs i ferieleiligheten eller hotellrommet. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK DENNE: Både nødutganger og røykvarslere bør testes før du går til sengs i ferieleiligheten eller hotellrommet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerens feriehygge kan i løpet av minutter endre seg til et drama på liv og død. Nå slår Gjensidige alarm om unge nordmenns sløvhet når det kommer til brannsikkerhet i ferien.

Mer enn halvparten av unge voksne på ferie i utlandet vet ikke hva de skal gjøre om brannalarmen går.

Sjekk feriehuset

- Svært mange velger hotell eller leilighet gjennom Airbnb når de skal feriere i utlandet i sommer. Få tenker samtidig over at brannsikkerheten der kan ha en helt annen standard enn det vi her vant til her hjemme, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

RØYKVARSLER: Piper brannalarmen din av og til uten grunn? Da kan det hende du har plassert den feil eller at den er full av støv. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

I en helt fersk undersøkelse som er gjennomført av Ipsos for Gjensidige svarer 40 prosent at de ikke pleier å sjekke rømningsveier der de bor.

De eldste er best

De eldre er flinkere enn de yngste. Blant de mellom 18 og 39 år sier over halvparten (54 prosent) at de ikke gjør dette.

De som er eldre er mye flinkere, og blant de som er over 60 år sjekker hele to av tre reisende rømningsveier på ferie i utlandet.

- Havner en på hotell høyt oppe i etasjene eller i et eldre leilighetskompleks med trange trappeoppganger, kan det være for seint å reagere når alarmen går. Og, i noen tilfeller er det ikke sikkert at alarmen fungerer en gang, sier Voll.

SEKUNDENE TELLER: Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, oppfordrer til økt brannsikkerhetsfokus i sommer.
SEKUNDENE TELLER: Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, oppfordrer til økt brannsikkerhetsfokus i sommer. Vis mer

Hvert sekund teller

Han har selv opplevd å bli tildelt rom høyt oppe i etasjene uten en eneste alternativ rømningsvei og at røykvarslere som henger i taket har vært uten batteri.

- Går alarmen, teller hvert sekund. Det er derfor viktig at alle er klar over hva de skal gjøre og hvilke alternativer som finnes, sier Voll, og fortsetter:

- Ved siden av pass, billetter og kredittkort kan det være smart å pakke ned en ekstra røykvarsler.

- I dag finnes det utallige varianter å få kjøpt for rundt en hundrelapp, også egne reiserøykvarslere. Disse kan enkelt henges opp der en ønsker.

Felle

- Mange hoteller har i dag høy standard og gode rutiner om noe skulle skje. Samtidig velger mange ungdommer rimeligere boalternativer, ofte for å spare penger. Når vi også vet at mange i denne aldersgruppen også konsumerer en del alkohol, sier det seg selv at denne aldersgruppen er mer utsatt enn andre, sier Voll.

- Vær bevist på egen sikkerhet og ha en plan over hva alle skal gjøre om alarmen går, avslutter kommunikasjonssjefen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer