Reiser, corona og reiseforsikring

- Kan være risikabelt å bestille nå

Reiserådet er forlenget til 1. mars. Forsikringsselskapene ber deg kjenne risikoen før du bestiller.

FERIE I SPANIA? Mange ønsker seg til Spania eler andre norske feriefavoritter i sommer, men forsikringsselskapene oppfordrer deg til å ha is i magen hva gjelder bestillinger fremdeles. Foto: NTB scanpix
FERIE I SPANIA? Mange ønsker seg til Spania eler andre norske feriefavoritter i sommer, men forsikringsselskapene oppfordrer deg til å ha is i magen hva gjelder bestillinger fremdeles. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Utenriksdepartementet har nå forlenget det offisielle reiserådet til 1. mars:

De fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Det er fortsatt unntak for land i EØS/Schengen-området som har tilstrekkelig lav smittespredning, som per i dag kun er noen få områder i Finland.

Vi vil på ferie

Ifølge en undersøkelse gjort av Virke Reiseliv, er reiselysten for 2021 stigende: 6 av 10 planlegger ferie i sommer, og like mange som før har planer om å ta høstferie.

For sommerferien er Spania, Hellas, Sverige og Danmark utenlandsfavorittene.

Om myndighetene ikke fraråder reiser til utlandet, hevder Virke Reiseliv at det er sannsynlig at nesten halvparten av de som skal på sommerferie, tilbringer den i utlandet i 2021. Halvparten av de som planlegger høstferie sier at de vil tilbringe høstferien i utlandet om myndighetene ikke fraråder reiser til utlandet.

Offisielt reiseråd: Dette betyr det

Et offisielt reiseråd betyr at myndighetene fraråder alle unødvendige reiser til det gjeldende land eller området som reiserådet gjelder for.

Som hovedregel betyr det da blant annet at reiseforsikringen ikke gjelder og at du kan risikere å ikke få hjelp av norske myndigheter dersom du får problemer på reisen.

Samtidig er reiserådet kun et råd - ikke et forbud eller en restriksjon.

Men reiserådet er altså foreløpig forlenget til 1. mars, og som vi også har fått erfaring med i 2020: Det kan forlenges ytterligere.

- Det må forventes å kunne være reiserestriksjoner også når påsken kommer, og folk bør ikke nå planlegge for utenlandsreiser i påsken, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Dette lurer folk på

Forsikringsselskapene melder, ikke uventet, om rekord i antall avbestillinger av reiser i 2020, og reisebransjen har hatt et tøft år.

Forsikringsselskapene får fremdeles jevnlig spørsmål rundt reiser og coronasituasjonen.

- Ja – vi får mange henvendelser om reiser fremover. Vi har merket oss at reiselysten er stor, mange bare venter på å kunne få bestille sin neste utenlandsreise, sier Torbjørn Brandeggen, senior kommunikasjonsrådgiver i Tryg, til Dinside.

- Det er, som det har vært gjennom hele pandemien, mange som kontakter oss med reisespørsmål. Mye handler om hva som er dekket og ikke, varighet/betydning av UDs reiseråd og hvordan vi tror sommeren 2021 vil bli, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring og If.

- De fleste henvendelsene går i hva vi dekker, om de reiser eller bestiller reiser. Hovedsakelig spør de oss om avbestillingsreglene, samt hva som dekkes om de reiser til et rødt land, sier Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Både Europeiske og andre forsikringsselskap Dinside har snakket med, sier det er flest spørsmål rundt kjente feriefavoritter:

- Henvendelsene reflekterer i stor grad de landene folk vanligvis reiser til, som Spania, Frankrike og Hellas. Dette kan enten gjelde ferieturer, eller praktiske spørsmål knyttet til vedlikehold av feriehus, utleieleiligheter og lignende, sier Handeland.

Brandeggen sier de får flest spørsmål om landene nordmenn flest reiser til i normale tider, som Spania, Hellas, Thailand og USA.

- Sjekk betingelsene før bestilling!

Nå annonserer reise- og flyselskap for reiser i 2021, og mange tilbyr eksempelvis gratis endring av reisetidspunkt eller også kostnadsfri avbestilling innenfor gitte tidspunkt.

Hva tenker forsikringsselskapene om å bestille reiser nå?

- Vi skjønner godt at folk lengter etter å reise! Flere av turoperatørene har tilpasset sin avbestillingbetingelser, slik at det vil være mulig å avbestille uten tap hvis reisemålet fortsatt er rødt ved avreise. Da skal billettene i hovedsak bli refundert innen 7-14 dager ved kansellert reise. Hvis du skal ut å reise anbefaler vi å undersøke turoperatørens avbestillingsbetingelser nøye før du bestiller. Bestiller du hotell eller leiligheter i utlandet på egenhånd, vil du i mange tilfeller ikke kunne få refusjon, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef, Frende Forsikring.

Også Europeiske advarer mot risikoen ved å bestille nå:

- Det å bestille en reise nå, når det er rødt lys, kan være risikabelt. For er det fortsatt rødt ved avreise, får du ikke gyldig forsikring på turen, og heller ikke dekket avbestillingskostnader du blir sittende igjen med selv. Tenk trafikklys – rødt betyr stopp, sier Handeland.

Han påpeker at unntaket er charterreiser:

- Unntaket her er charterturer med de største selskapene, for disse har vi ingen dårlige erfaringer med når det gjelder refusjon. Men for å gjøre dette må du være helt sikker på at du faktisk vil reise dersom det blir grønt lys i reisekartet, for du har ikke krav på å få refusjon dersom du selv ønsker å avbestille. Noen av selskapene tilbyr trygghetspakker, men her må du bestemme deg så mye som minimum 60 dager før avreise, og det er det de færreste av oss som gjør.

- Ha is i magen

Handeland oppfordrer folk til å ha is i magen, selv om reiselysten er akutt:

- Hvis jeg hadde fått et lite honorar av iskrem-bransjen hver gang jeg ba folk om å «ha is i magen», ville jeg vært en bemidlet mann. Men det er nettopp dette det handler om nå; alt vil bli bra, men samtidig har krystallkula aldri vært mer grumsete enn akkurat nå, sier Handeland.

Men du bestille, er charter rådet:

- Hvis man absolutt må bestille noe, er det som sagt en chartertur som er å anbefale. Men da skal du være bombesikker på at du fortsatt har lyst til å reise hvis det blir grønt lys, og dermed klarsignal fra norske myndigheter, sier Handeland i Europeiske reiseforsikring.

Brandeggen sier man må huske at det ikke er sikkert at andre land tillater innreise selv om UD sier det er ok på reise:

- Selv om UD opphever sine reiseråd behøver ikke det bety at landet vi ønsker å reise til tillater innreise. Det kan jo tenkes at enkelte land ikke vil tillate innreise fra land med høyt smittepress, Norge kan være et slik land. Et annen mulighet er at enkelte land kan komme til å kreve at man har vaksine mot korona før man får reise inn, sier Brandeggen.

Han minner også om en annen risiko i reisebookingene:

- Sjekk reglene på reisemålet før du bestiller. Reiseforsikringen gir ikke rett til avbestilling hvis f.eks. Thailand nekter innreise fra Norge fordi vi har høyt smittepress, sier Brandeggen til Dinside.

- Sørg for mulighet for avbestilling eller ombooking

Nielsen i Fremtind oppfordrer alle til å gjøre grundige vurderinger, tross stor reiselyst, og sier folk må være klar over at de selv tar en risiko her siden det er umulig å spå hva som skjer fremover.

– Det er selvsagt mulig å bestille reiser langt frem i tid, men folk må sørge for at reisen kan avbestilles eller ombookes hos reiseoperatørene eller flyselskapet. Dette kan ofte gjøres ved at kunden velger dyrere flybilletter eller betaler ekstra for hotellrom, sier Nielsen.

Brandeggen oppfordrer til å bestille så fleksible billetter og opphold som mulig, og sier mange hotell tilbyr gratis avbestilling helt fram til innsjekkingsdatoen.

Husk: Reiseforsikringen dekker ikke reiser til røde land

Selv om reiserådet foreløpig står til 1. mars, betyr det ikke at alt er grønt etter 1. mars. Og hva gjelder reiseforsikringen og hva den eventuelt dekker dersom du får behov for å avbestille, er det fremdeles dette som gjelder:

- Hvis man bestiller reise til et «rødt» land og landet fremdeles er rødt på avreisedagen vil reiseforsikringen ikke dekke avbestilling. Den risikoen må man selv ta, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring til Dinside.

- Dersom reisemålet er gult/grønt ved bestillingstidspunkt og rødt på avreisetidspunkt vil reiseforsikringen dekke det som en ikke har krav på å få dekket av turoperatør/utleier, presiserer Slettemoen.

Hva med konkurs?

Frende forsikring understreker at det er mange usikkerhetsmomenter utover reiserådet, ved å bestille en reise nå, blant annet at det kan være vanskelig å få akutt og medisinsk hjelp på stedet.

– Vårt budskap til reiselystne nordmenn, er at de fortsatt tar en risiko ved å bestille reiser langt frem i tid. Vi vet ikke hva som skjer med smittespredningen og mutantviruset, fremgang på vaksine i de forskjellige landene og hvilke reiseråd myndighetene gir oss nordmenn fremover, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB

En eventuell konkurs hos reiseoperatøren er et annet usikkerhetsmoment du kan stå ovenfor. Og skulle du «sitte i saksa» og har betalt en reise til et konkursrammet selskap, får du ikke hjelp av forsikringen:

- Tap som følger av at flyselskap går konkurs er ikke dekket på reiseforsikringen, understreker Slettemoen i Frende.

Dette bekrefter også Handeland i Europeiske:

- En reiseforsikring dekker ikke konkurser. Dette er også en av grunnene til at vi ber kundene våre være forsiktige med å handle reiser nå, sier han, og fortsetter:

Unntaket er som sagt charterturer med en av de store reiseoperatørene, for disse vet vi at refunderer pengene hvis de ikke får tatt deg med på reisen. Reisegarantifondet skal gi forbrukerne konkursvern ved konkurs hos et pakkereiseselskap, sier Handeland.

Brandeggen i Tryg viser også til konkursdekningen dersom man har betalt med kort:

- Her er man normalt godt sikret her i Norge via «kortreklamasjon». Pass bare på å betale reisen med Mastercard eller Visa-kort, sier Brandeggen.

Dette dekker (ikke) forsikringen

Du må selv sjekke vilkårene i din forsikring, for å se hva de eventuelt dekker. Når det kommer til reiser til land eller områder der det er utstedt et offisielt reiseråd, er den generelle regelen hos forsikringsselskapene at reiseforsikringen ikke gjelder.

Det er imidlertid også noen varianter der. Frende dekker eksempelvis hendelser på reisemålet som ikke er relatert til corona:

- Reiseforsikringen til Frende gjelder som normalt, med unntak av hendelser som er koronarelatert om du reiser til et land som er rødt. Det opplever vi er en trygghet for dem som likevel må reise, selv om koronaen herjer, sier Slettemoen til Dinside.

Men hos eksempelvis Fremtind er utgangspunktet at du ikke får dekket avbestilling om landet er rødt når du bestiller reisen, og om landet fortsatt er rødt og du faktisk reiser, dekker ikke forsikringen noen ting - heller ikke hendelser som ikke er corona-relatert.

– Vi oppfordrer alle å sjekke vilkårene i sine egne forsikringspapirer. Det kan være forskjeller avhengig av når de har kjøpt og fått fornyet reiseforsikringen, sier Nielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer