Reiserestriksjonene knyttet til corona og innreise til Norge er opphevet. Det betyr at du kan reise inn og ut av landet med de samme reglene som før coronapandemien.
Men, det er fortsatt en rekke land som har andre regler ved innreise, og du må sette deg inn i hvilke regler som gjelder i det landet du skal reise til - før du drar. Og en rekke nordmenn kommer til å oppdage at coronapasset deres går ut før sommeren.
Ta med coronasertifikatet
Selv om coronaen er på retur mange steder så kan du fortsatt bli bedt om å vise coronasertifikatet ditt ved grensepasseringer. Enten via telefonen din, eller en utprintet papirversjon fra nettsiden til Helsenorge.no
QR-kodene i sertifikatet inneholder opplysninger om coronavaksine, coronatest og gjennomgått coronasykdom, i tråd med EUs regelverk.

Er sertifikatet gyldig?
- Coronasertifikatets gyldighet avhenger av hva som er grunnlaget for gyldigheten, sier Eli Heen, som er overlege avdelingen for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet
- Negativ test: Gir kortest gyldighet, typisk 24-72 timer (ulike regler i ulike land)
- Positiv test (friskmeldingssertifikat): Gir sertifikat fra dag 11-180 etter positiv test. QR-kode utstedes uansett om du er vaksinert eller ikke.
- Vaksine: 270 dager etter 2. dose (gjelder vaksiner med to grunndoser, som Pfizer og Moderna), eller ubegrenset varighet dersom du har fått oppfriskningsdose.

Pass-trikset ingen snakker om
Reiser med barn
- Det viktigste når det gjelder vaksine er at alle har coronasertifikat uten tidsbegrensning hvis de har fått oppfriskningsdose.
Mens barn har gyldig coronasertifikat uten tidsbegrensning hvis de er grunnvaksinerte. Coronasertifikatet oppfatter barn og voksne som grunnvaksinerte dersom de har fått to vaksinedoser med Moderna eller Pfizer. Det samme gjelder dersom de har én vaksinedose og dokumentert gjennomgått coronasykdom, opplyser Eli Heen.
Så lenge varer det
Voksne har gyldig sertifikat i 270 dager etter siste dose i grunnvaksinasjonen, men andre land har ulike regler om hvor lang tid det må gå fra siste dose til sertifikatet blir gyldig. Dette kan også avhenge av vaksinen.
Eksempelvis kan noen land kreve at det går to uker fra siste dose er satt til man anses å ha et gyldig sertifikat.
Infomasjonen om vaksiner, testresultat og vaksiner er registrert i helseregisteret. Og denne informasjonen avgjør om du får et gyldig sertifikat, og det kan begrense hvor lenge sertifikatet er gyldig.

De 90 dagene
I tillegg er det en teknisk gyldighet som innebærer at sertifikatet maksimalt er gyldig 90 dager frem i tid fra hver gang sertifikatet åpnes digitalt, lastes ned eller skrives ut. Dette er for å hindre misbruk.
Coronasertifikatet ditt kan altså være gyldig lengre enn de 90 dagene som fremkommer på sertifikatet.
Når sertifikatet utløper
- Det kan godt tenkes at noen vil oppleve at sertifikatets gyldighet går ut før sommeren, bekrefter Eli Heen.
Dette gjelder:
- Personer som har hatt gyldig sertifikat basert på positiv test (friskmelding), og som ikke har gyldig sertifikat basert på vaksine
- Personer som er grunnvaksinert (for mer enn 270 dager siden), men som ikke har fått oppfriskningsdose.
NB: Dette vil ikke gjelde barn. Dersom de er grunnvaksinert har de gyldig sertifikat uten øvre begrensning i gyldighetstid.

Feriekaos: Dette kan du kreve
Her har vi samler coronasertifikatreglene for noen av nordmenns foretrukne ferieland. Husk at kravet om å ha med coronasertifikat ikke nødvendigvis betyr at alle må fremvise det. Men mangler du det ved kontroll så kan resultatet bety umiddelbar hjemreise.
Dette bør du gjøre
- I de norske vaksinasjonsanbefalingene er oppfriskningsdose anbefalt til personer over 45 år (og de med alvorlig svekket immunforsvar).
Det kan også tenkes at særlig en del yngre personer vil oppleve at coronasertifikatet ikke lenger er gyldig når sommeren kommer.
- Hvor kan man få tatt vaksine eller oppfriskingsdose nå?

Blir slutt på denne
- Kommunene er oppfordret til å opprettholde et vaksinasjonstilbud som inkluderer coronavaksinering knyttet til reise. Vaksinering for reise må være innenfor det som godkjennes av EMA, eksempelvis har EMA kun godkjent andre oppfriskningsdose (dose 4) til personer over 80 år, avslutter Eli Heen.
Informasjonen om de ulike lands regler er oppdatert 19. mai 2022.