Kan være ulovlig

Kjenner du reglene for hvilke bilder du kan dele fra 17. maifeiringen?

BILDETRØBBEL: Det tas millioner av bilder i løpet av 17.-maiferingen. Og noen havner på nettsider, selv om de ikke burde gjøre det. Kjenner du reglene? Foto: Odd Roar Lange
BILDETRØBBEL: Det tas millioner av bilder i løpet av 17.-maiferingen. Og noen havner på nettsider, selv om de ikke burde gjøre det. Kjenner du reglene? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt er klart for den store dagen. Med barnetog, prosesjoner, flaggborg og korps på rekke og rad. Samt uante mengder pølser og is sammen med leker og konkurranser på skolene, skal Norge feire nasjonaldag slik bare Norge kan.

Det er dagen da hundretusener av nordmenn tar med seg mobiltelefonen for å ta bilder av barn, barnebarn, venner, kjente og ukjente.

VASK FOR HÅND: Bunadskjorta skal man helst unngå å vaske i vaskemaskinen. Her får du tips til hvordan den bør vaskes. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Men er du klar over at det er regler for hvilke bilder du har lov til å dele i sosiale medier?

Å ta bildet trenger ikke å være ulovlig. Men skal du dele bildene, også i lukkede grupper, så må du forholde deg til både åndsverkloven og personopplysningsloven.

Det skilles mellom det som kalles situasjonsbilder og portrettbilder.

Dette kan være ulovlig å dele

Portrettbilder kan være bilder der en eller flere personer er tydelige objekter i bildet. Sånn som klassebilde, noen venner, eller bilde av én enkeltperson. Disse bildene kan du ikke dele uten samtykke fra alle som er på bildet.

Dersom bildet er av barn, må du innhente tillatelse fra alle foreldrene.

Husk at et uskyldig og positivt bilde som deles i begeistring og glede av deg kan være skadelig for dem som er på bildet. Fordi noen, særlig barn, kan leve under forhold som krever at de er skjermet og beskyttet.

Situasjonsbilder

Et bilde av en større del av 17. mai-toget som går forbi vil regnes som et situasjonsbilde. Og disse kan du i utgangspunktet dele med andre.

Situasjonsbilder kan defineres som bilder der aktiviteten eller hendelsen på bildet er det egentlige motivet.

Akkurat hvem som er med på bildet er da mindre viktig enn hovedinnholdet.

Slike bilder kan gjengis offentlig uten samtykke fra de som er avbildet såframt bildet gjengir forsamlinger eller hendelser som har allmenn interesse.

Eksempler på dette kan være en gruppe mennesker på konsert, et idrettsarrangement - eller som i dette tilfellet, i et 17. mai-tog, skriver Datatilsynet på sine hjemmesider. (ekstern lenke)

GOD STEMNING: Ta gjerne mange bilder, men del dem med omhu. Foto: Odd Roar Lange
GOD STEMNING: Ta gjerne mange bilder, men del dem med omhu. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Har du et tips om 17. maibilder?

Har du et tips om 17. maibilder?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reisejournalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om bilder og deling? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer