Kan være ulovlig

Kjenner du reglene for hvilke bilder du kan dele fra 17. maifeiringen?

BILDETRØBBEL: Det tas millioner av bilder i løpet av 17.-maiferingen. Og noen havner på nettsider, selv om de ikke burde gjøre det. Kjenner du reglene? Foto: Odd Roar Lange
BILDETRØBBEL: Det tas millioner av bilder i løpet av 17.-maiferingen. Og noen havner på nettsider, selv om de ikke burde gjøre det. Kjenner du reglene? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt er klart for den store dagen. Med barnetog, prosesjoner, flaggborg og korps på rekke og rad. Samt uante mengder pølser og is sammen med leker og konkurranser på skolene, skal Norge feire nasjonaldag slik bare Norge kan.

Det er dagen da hundretusener av nordmenn tar med seg mobiltelefonen for å ta bilder av barn, barnebarn, venner, kjente og ukjente.

Men er du klar over at det er regler for hvilke bilder du har lov til å dele i sosiale medier?

Å ta bildet trenger ikke å være ulovlig. Men skal du dele bildene, også i lukkede grupper, så må du forholde deg til både åndsverkloven og personopplysningsloven.

Det skilles mellom det som kalles situasjonsbilder og portrettbilder.

Dette kan være ulovlig å dele

Portrettbilder kan være bilder der en eller flere personer er tydelige objekter i bildet. Sånn som klassebilde, noen venner, eller bilde av én enkeltperson. Disse bildene kan du ikke dele uten samtykke fra alle som er på bildet.

Dersom bildet er av barn, må du innhente tillatelse fra alle foreldrene.

Husk at et uskyldig og positivt bilde som deles i begeistring og glede av deg kan være skadelig for dem som er på bildet. Fordi noen, særlig barn, kan leve under forhold som krever at de er skjermet og beskyttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.