Ukraina-krigen:

Kan vi reise nå?

Dette bør du vite før du reiser til Polen eller de baltiske land akkurat nå.

KJENT REISEMÅL FOR NORDMENN: Flyplassen i Vilnius har hyppige besøk av nordmenn som vil besøke Litauen. Foto: Odd Roar Lange
KJENT REISEMÅL FOR NORDMENN: Flyplassen i Vilnius har hyppige besøk av nordmenn som vil besøke Litauen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av nordmenns populære reisemål ligger i land utenfor Norden som er nær Russland og Ukraina.

Estland, Latvia, Litauen og Polen er ettertraktede og rimelige land å besøke for mange nordmenn og det går en rekke direkteflyvninger til disse landene. Men hva bør man tenke på dersom man skal reise dit den nærmeste tiden.

REISE: Her får du tre pakketriks som kan være gode å ha når du skal pakke før ferien! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Reiseråd

Utenriksdepartementet har et såkalt reiseråd som gjelder Ukraina. Reiseråd er i denne forbindelsen å anse som en reiseadvarsel. Og Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Ukraina og oppfordrer norske borgere til å forlate landet.

Når det gjelder reiser til Russland, frarådes alle reiser til eller opphold i Russland nærmere enn 250 km fra den ukrainske grensen.

Dersom man likevel velger å reise, er de viktig å vite at reiseforsikringen normalt ikke er gyldig i områder hvor det foreligger reiseråd som fraråder innreise.

Reiser til Polen

Utenriksdepartementet har ikke utstedt noe reiseråd for Polen, men kommer likevel med denne advarselen: Politiske markeringer og demonstrasjoner er ikke uvanlig i de største byene. Det anbefales å være forsiktig i og rundt disse da det har forekommet sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Heller ikke de baltiske statene Estland, Latvia eller Litauen har noe reiseråd, men når det gjelder Latvia skriver UD dette: Det bør vises varsomhet når store menneskemengder er samlet.

Sett deg inn i dette

– Hva bør nordmenn tenke på før de reiser akkurat nå, kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige?

– De bør sette seg svært godt inn i de lokale forholdene, og ikke minst forholde seg til de rådene som gis fra norske myndigheter.

– Kan man avbestille og få pengene tilbake på ikke refunderbare billetter/hotell/leiebil?

– Vi forholder oss til Utenriksdepartementet. Så lenge det ikke er innført reiseråd, kan man ikke få penger tilbake på reiseforsikringen dersom man velger å avbestille.

SJEKK FØR DU REISER: Både SAS og Norwegian flyr til de baltiske statene. Både flyselskapene og forsikringsselskapene ber deg ta en ekstra sjekk på forholdene før du reiser. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK FØR DU REISER: Både SAS og Norwegian flyr til de baltiske statene. Både flyselskapene og forsikringsselskapene ber deg ta en ekstra sjekk på forholdene før du reiser. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det samme sier kommunikasjonsdirektør Andreas Bibow-Handeland i Europeiske Reiseforsikring, som har et viktig råd til den som skal reise nå:

– Følg veldig godt med på hva som skjer i det landet du skal besøke, sier han.

Stopper flyvning fra Oslo

På grunn av situasjonen mellom Russland og Ukraina, og mulig påvirkning på flyplasser og luftrom, besluttet SAS torsdag å kansellere flygningen mellom Oslo og Kyiv inntil videre. Denne ukentlige ruten er foreløpig SAS sin eneste flyvning til Ukraina. Risikovurderingen inkluderer også å unngå Ukrainas luftrom.

– SAS gjør løpende vurderinger av situasjonen, og som alltid når man skal ut å reise bør man følge myndighetenes råd, anbefalinger og krav. Et annet godt råd er å bestille fleksible billetter, sier pressesjef John Eckhoff i SAS.

Norwegian endrer ruta

Norwegian har ingen direkte flyvninger til Ukraina, men på vei til destinasjoner i Larnaka på Kypros og Antalya i Tyrkia har selskapet tidligere fløyet over deler vestlige Ukraina. På grunn av sikkerhetssituasjonen unngår Norwegian å fly over Ukraina inntil videre.

– Vi har per i dag ikke endret eller kansellert flyvninger til andre land i Europa.

Dersom man ønsker mye fleksibilitet, anbefaler vi våre kunder å bestille refunderbare billetter. Dersom Norwegian kansellerer en reise er det slik at kundene får tilbud om å bestille en ny billett, eller få refundert den ubrukte billetten, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer