Kanariøyene med Spanias laveste smittetall

Og antall smittede synker raskt for den norske feriefavoritten. Samtidig innfører de nye tiltak for smittevern blant fastboende og turister.

SYNKER: Smittetallene er på vei nedover på Kanariøyene. Her fra Playa de Amadores på Gran Canaria. Foto: NTB
SYNKER: Smittetallene er på vei nedover på Kanariøyene. Her fra Playa de Amadores på Gran Canaria. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag for en uke siden kunne Canarias 7 melde om at Kanariøyene har det laveste smittetallet i Spania med sine 95,57 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Tall fra rtve.es for de siste 14 dagene er nå nede i 87,26 tilfeller. Siste uka har nedgangen vært på hele 25 prosent fra uka før, ifølge canariavisen.no.

Etter at artikkelen ble skrevet, har tallene sunket ytterligere - til 82,75 tilfeller per 100.000 innbyggere, ifølge rtve.es.

Til sammenligning er tallet for Norge 34,3, det laveste i Europa akkurat nå. For Spania generelt er tallet 293,8 - altså langt høyere enn for Kanariøyene adskilt.

Samtidig innføres det en rekke nye tiltak for å begrense smitten - og for gjenåpning for turisme på de populære øyene.

Covid-19-test på flyplassene

8. oktober ble det innført to nye tiltak for smittevern på kanariøyene: Obligatorisk bruk av kirurgisk munnbind på helsesentre og sykehus, og et forbud mot å røyke mens man går på offentlige steder.

Disse tiltakene ble tirsdag 13. oktober etterfulgt av at det nå blir tillatt å teste de som ankommer kanariøyene med fly for covid-19 - noe som senator Fernando Clavijo mener er en nødvendighet for å gjenopprette turismen på øyene, skriver Diario de Avisos.

Ved ankomst til Spania den siste tiden er det krav om sjekk av temperatur på under 37,5 grader for alle flypassasjerer, ifølge EUs nye karttjeneste.

Nytt system for reiser i Europa

EU-kommisjonen har lansert et nytt system for reiser som innebærer et felles fargekart for reiserestriksjoner innad i Europa.

Dette innebærer at regioner i Europa blir markert i grønt, oransje eller rødt etter hvor høye smittetall det er.

Helseminister Bent Høie uttalte tirsdag at han er positiv til EUs nye fellessystem. Dersom Norge velger å følge det nye EU-systemet innebærer dette at områder som er røde etter norske regler kan bli grønne på grunn av forskjell i kriteriene. Samtidig er det per i dag ingen europeiske land som vil være satt i grønt i EUs fargekart på grunn av høye smittetall over hele Europa. Og for å bli grønt land i det nye systemet må tallet være under 25 per 100.000 tilfeller de siste to ukene.

Det er også usikkert om det vil bli satt kun en farge på land, eller om land kan få forskjellig fargekode i forskjellige regioner, med det nye systemet. EU-kommisjonen omtaler i sin forklaring av det nye systemet, at «regioner vil bli satt i forskjellig farge».

Dersom det deles inn etter regioner, har flere av de minste kanariøyene, som La Gomera og Santa Cruz de la Palma, lave nok smittetall til å bli farget grønne, ifølge tall fra myndighetene på kanariøyene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer