Kansellerer returbilletten din uten varsel

Flyselskapet har ingen god forklaring på hvorfor du ikke får bruke returbilletten hvis du ikke brukte utreisebilletten. Klag, sier Forbrukerombudet.

Air France er et av selskapene som krever at du bruker utreisebilletten for å kunne bruke returbilletten. Foto: Colourbox
Air France er et av selskapene som krever at du bruker utreisebilletten for å kunne bruke returbilletten. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du bestilt tur/returbilletter, og så vil du av en eller annen grunn ikke benytte deg av utreisebilletten? Vær obs på at flere flyselskaper da kansellerer returbilletten din også.

Tenk deg at du har bestilt flybilletter til en storbyhelg i Amsterdam. Men så vil sjefen din at du skal til Amsterdam på et møte samme uken, og dermed kan du bare bli igjen i byen, siden du allikevel skal dit den helgen. Du kommer derfor ikke til å bruke utreisebilletten, men har fortsatt sett for deg at du kan bruke hjemreisebilletten på søndagen.

Ikke vær så sikker på det.

Flere flyselskaper kansellerer nemlig returbilletten din dersom du ikke bruker utreisebilletten. Og ikke forvent å få beskjed om at de gjør det.

British Airways, Air France, KLM og Continental Airlines er fire eksempler. Continental Ailrines informere sine kunder om følgende når man bestiller billetter: "If flight segments are not flown in order, your reservation will be cancelled. Rebooking will be subject to the fare rules governing your ticket."

DinSide har forsøkt å få en forklaring på hvorfor flyselskapene har denne regelen, men har ikke fått noen klar tilbakemelding. "Billettene må brukes i den rekkefølgen de bestilles," var tilbakemeldingen fra British Airways.

- Air France og KLM gir passasjerer med fulle flex eller businessklasse-billetter refusjon på billettutgiften på returbilletten dersom utreisebilletten ikke brukes, skriver kommunikasjonsdirektør i KLM og Air France, Sophie Theder i en e-post.

Det betyr altså at du uansett ikke kan bruke returbilletten dersom du ikke bruker utreisebilletten, og hvis du har en økonomiklassebillett, får du ingen penger igjen. Heller ikke Air France og KLM vil forklare hvorfor de har denne regelen.

- Det er en del flyselskap som har slike vilkår. Noen sier du må varsle på forhånd, og så er det greit, mens andre kansellerer returbilletten uansett, sier Jo Torkel Gjedrem, seksjonssjef i Forbrukerombudet.

- Den samme problemstillingen er aktuell for delreiser. Hvis du for eksempel skal til Oslo-København-London, og så bestemmer deg for å ta fergen til København i stedet, kan det by på problemer.

- Har flyselskapene lov til dette?

- For så vidt, men dersom du ikke blir skikkelig informert om dette når du bestiller billetten, bør du klage.

Det var nettopp det en dansk mann gjorde, da han ikke rakk flyet som skulle ta ham til Marokko. Han kom seg dit på annen måte, men ble nektet ombordstigning da han skulle fly hjem igjen. Det er ikke greit, konkluderte det danske forbrukerombudet, ifølge en artikkel i Jyllands-Postens forbrukerportal, fpn.dk. Forbrukerombudet mente at flyselskapet ikke hadde informert godt nok om sine regler i forhold til at passasjerene MÅTTE bruke utreisebilletten for å kunne bruke returbilletten.

(Nesten) helt greit med SAS, Norwegian og Ryanair

De tre største flyselskapene i Norge ser imidlertid ingen problemer med at du velger å bare benytte deg av returbilletten.

Det gjelder imidlertid litt andre regler dersom du flyr interkontinentalt med SAS. Her oppføres passasjerlisten manuelt, så dersom utreisen ikke brukes,kontakter SAS passasjeren eller det kontoret som har bestilt reisen for å undersøke nærmere. På de interkontinentale flyvningene har SAS enkelte typer flybilletter som har helt spesielle vilkår knyttet til en pris som kun er gjeldende tur/retur, forklarer informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Håper praksisen forsvinner

Skal du ut og fly, og oppdager at du ikke kommer til å bruke utreisebilletten, men har tenkt å bruke returbilletten, bør du straks kontakte flyselskapet ditt og forhøre deg om reglene, for å være på den sikre siden. Som nevnt er det en del flyselskaper som lar deg bruke returbilletten uansett. Andre vil kanskje la deg få lov, dersom du gir beskjed på forhånd.

- Jeg tror dette er et vilkår som ikke lenger har noe poeng. Så vidt jeg vet ble det introdusert den gang flybillettene var billigere for innbyggerne i landet flyselskapet kom fra, mens utlendinger skulle betale mer for billetten, sier Gjedrem i Forbrukerombudet.(Dette er vanlig praksis i en del land i verden fortsatt, f.eks. i Argentina, der utlendinger betaler en annen pris for flybilletter enn argentinerne, red.anm.)

- Jeg håper dette er et vilkår som forsvinner helt, sier Gjedrem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer