Kanskje må pilotene få spesialbriller

Fly utsettes stadig for uvettig bruk av laserlys. Nå kommer tiltakene.

PÅ FILM: Russia Today publiserte i sommer en film på YouTube som viser laserblending av piloter. Foto: Montasje
PÅ FILM: Russia Today publiserte i sommer en film på YouTube som viser laserblending av piloter. Foto: Montasje Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere piloter og flygeledere rammes av publikums misbruk av laserlys. Den europeiske organisasjonen for luftfartssikkerhet, Eurocontrol, fastslår at problemet er kraftig økende.

En ordning for frivillig innrapportering av laserhendelser (EVAIR), har notert åtte tilfeller i 2008 og 500 i 2010. Også i Norge kommer stadig flere rapporter om slike hendelser. I 2009 ble det registrert 126 hendelser med laser mot fly, mot fem hendelser året før. Året etter ble det registrert 155 hendelser med laser i Norge. Det er 36 flere enn året før. Noe av økningen kan skyldes bedre rapportering, men ikke bare.

– Særlig kritisk er slike hendelser, eller angrep som det karakteriseres som internasjonalt, ved flyging i mørke. Det sa securityansvarlig i Norsk Flygerforbunds flysikkerhetskomitè, Jo Bjørn Skatvold i en pressemelding fra Luftfartstilsynet i sommer.

Se også: Her er det minst sikkert å fly.

Mange bruker laserlys i den tro at det er et leketøy. Det er det definitivt ikke. For et fly under innflygning eller for flygeledere i arbeid kan blending med laser medføre et stort problem for flysikkerheten, og dessuten medføre helseskade. Ved innflygning vil lyset i cockpit være dimmet for at pilotenes syn skal venne seg til å observere utenfor flyet. På grunn av lamineringen i vinduene, vil en belysning av laser mot disse kunne føre til at pilotene blir blendet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer