Karantenefrist for norske spaniaturister klokka 24 fredag

Fredag ble Spanias koronastatus endret fra grønn til rød. Fristen for å unngå karantene ved innreise til Norge er satt til klokka 24.

KARANTENEVARSEL: Nordmenn i Spania kan måtte belage seg på karantene etter retur til Norge. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KARANTENEVARSEL: Nordmenn i Spania kan måtte belage seg på karantene etter retur til Norge. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De som kommer til Norge fra Spania før klokka 24 fredag kveld, slipper karantene, opplyste kommunikasjonsrådgiver Alexandra R. Tufteland i Helse- og omsorgsdepartementet til Aftenposten allerede onsdag.

Mange har ifølge avisa endret flybillettene for å prøve å unngå det nye karantenekravet.

Minst 12.000 nordmenn befant seg onsdag i Spania, og Helsedirektoratet har advart om at de sannsynligvis må i karantene når de kommer hjem.

En eventuell tidagerskarantene må gjennomføres selv om Spanias status skulle endres tilbake til grønn i karanteneperioden.

Det er landenes status ved innreisetidspunktet til Norge som er avgjørende for om man pålegges karantene.

Passasjerene på et SAS-fly fra Alicante som etter planen lander på Gardermoen ti minutter over midnatt natt til lørdag, må dermed i karantene om ikke flyet ankommer før rutetid.

ÅPNET: Flere er bekymret for gjenåpningen av landet, og regioner i Spania truer nå med strengere restriksjoner. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Ingunn Dorholt Vis mer

Fakta om innreisekarantene:

  • På grunn av koronapandemien er det krav om ti dagers karantene ved innreise til Norge for de fleste som kommer til landet. Det er gjort unntak fra denne regelen for regioner i Norden og land i EU/EØS/Schengen som oppfyller visse kriterier fra Folkehelseinstituttet.
  • Krav om innreisekarantene gjelder ikke for reisende som er bosatt i land i EU/EØS/Schengen-området med færre enn 20 bekreftede tilfeller av koronasmitte per 100 000 innbyggere de siste to uker (vurdert på landnivå) og færre enn 5 prosent positive koronavirusprøver i snitt per uke siste to uker.
  • I tillegg gjøres en helhetsvurdering av landene, basert på trender i smittetallene og annen relevant informasjon.
  • Land og regioner som oppfyller disse kriteriene, omtales som «grønne», mens land som ikke gjør det, omtales som «røde». Lista oppdateres annenhver uke, fra 10. juli.
  • Neste vurdering offentliggjøres fredag 24. juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer