Kardemommevakt på norske flyplasser

PÅ SKRÅ: Air marshals og vigipirates. Norske flyplasser har ikke bevæpnet vakt. Har spanske tangatruser bedre beskyttelse enn norske flyplasser?

Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles
Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: - Er Skrik fortsatt forsvunnet, sier min Moët & Chandon-venninne på en skurrete telefonlinje fra den kontinentale storbyen.

- Visst er det borte, sier jeg. - Intet sett, intet hørt.

- Da har selv tangatrusene på størrelse med et frimerke bedre bevoktning, sier Moët & Chandon. - Alle Zara-forretninger her nede har egne vakter med våpen.

Luftfartsdirektør Per-Arne Skogstad opplyste denne uken om at flere ikke-europeiske flyselskaper nå har tillatelse til å ha bevæpnet vakt ombord på flygninger i Norge. Den offisielle linjen i Norge har imidlertid vært at vi ikke ønsker våpen, verken på flyplassene eller i samfunnet forøvrig. Norge er heller et vidunderlig kardemommeland, hvor museumsvaktene har myke skosåler og bedriver dagen med å langsomt suge på kamferdrops.

- Det hadde tatt seg ut hvis vi her ikke hadde hatt vakter, sier Moët & Chandon. - Museo de Prado-kara har både Colt i hylsteret og batong. Og selv slipper jeg ikke inn hos Chanel en gang.

I Frankrike har man etter 9-11 innført vigipirate, en ny orden hvis hensikt er å overvåke og beskytte, på metro- og togstasjoner, flyplasser og andre offentlige steder. På alminnelige hverdager merker man politiets tilstedeværelse, når de er i beredskap settes deler av militæret inn. Politiet og det militære er tilstede for å beskytte folket. Fra Buenos Aires meldes det at selv om ikke de argentinske nasjonalskattene er beskyttet av de strengeste vakter så er da de finere butikker utstyrt med personell hvis misjon er overvåkning og beskyttelse - av det svake kjønn:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer