Katastrofeturist i Tsjernobyl

Et par flytimer unna Oslo ligger Tsjernobyl. Det bør du utnytte.

IKKE SYDEN: Her har en gruppe russisktalende turister ikledd seg fullt beskyttelsesutstyr utenfor skiltet som ønsket Tjsernobyl-arbeider velkommen til Pripjat. Neppe nødvendig, men artig på bilder. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE SYDEN: Her har en gruppe russisktalende turister ikledd seg fullt beskyttelsesutstyr utenfor skiltet som ønsket Tjsernobyl-arbeider velkommen til Pripjat. Neppe nødvendig, men artig på bilder. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Stråling er som kjærlighet: Det er overalt rundt oss.

Vi sitter i en minibuss i Ukraina, på humpete veier i 120 km/t, mens guiden forsøker å roe oss ned. På snedig vis.

– Det er masse bjørn og ulver der. Og det er ikke lov å gå inn i noen bygg, fortsetter guiden.

– Ikke sett noe ned på bakken. Dere blir ikke selvlysende. Men om noen brekker en del av kroppen, finnes det sykehus der.

Guiden skisserer en rekke måter vi kan dø på. Man vet jo aldri. For vi er på vei til et sted som for mange bare eksisterer i filmer, spill og myter, men i virkeligheten bare ligger et par timer unna med Norwegian.

Vi er på vei til Tsjernobyl.

En global katastrofe

Natt til 26. april 1986 ville teknikerne på kjernekraftverket Tsjernobyl se nøyaktig hvor farlig et uhell kunne være. Og akkurat det fikk sikkerhetstesten vist tydeligere enn noen hadde hatt mareritt om: Kraftverket eksploderte, og kjernefysisk materie fikk fritt spillerom. Forurensningen spredte seg i hele Europa, inkludert Norge. Kjøtt fra 100.000 norske sauer ble den første tiden etter ulykken ikke godkjent som menneskemat. Og norske dyr må den dag i dag fôres med ikke-radioaktivt fôr før slakting, såkalt nedfôring, for at de ikke skal være farlige å spise. Men Norge slapp billig unna.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer