KENYA: Den store safariopplevelsen

Det finnes mange afrikanske safari-destinasjoner som overgår Kenya. Men hvis målet er mest mulig naturopplevelse for pengene, fremstår Masai Mara som det opplagte alternativet.

Publisert
Sist oppdatert
Artsmangfoldet og den store dyre-tettheten har gjort Masai Mara berømt.
Artsmangfoldet og den store dyre-tettheten har gjort Masai Mara berømt. Vis mer

KENYA: Den store safariopplevelsen

  1. BILDER: Bli med på safari i Kenya
Maras løvebestand er stor og løvene ser ikke turistbilene som noen trussel. De fleste som besøker viltreservatet kommer derfor tett innpå dyrenes konge.
Maras løvebestand er stor og løvene ser ikke turistbilene som noen trussel. De fleste som besøker viltreservatet kommer derfor tett innpå dyrenes konge. Vis mer


MASAI MARA (DinSide): Den som drømmer om storslagne afrikanske naturopplevelser har et utall reisemål å velge mellom. Blant de mest berømte er Okawango-deltaet i Botswana, Etosha i Namibia og Krügerparken i Sør-Afrika. Også Zambias Luangwa er blant Afrikas mest spektakulære safari-destinasjoner, i likhet med Tanzanias Ngorongoro-krater.

Voldsomt artsmangfold

Likevel, når det kommer til artsmangfold og dyre-tetthet er det svært få nasjonalparker som kan måle seg med Kenyas Masai Mara. Mara er tilholdssted for et nærmest utrolig antall fugle- og dyrearter, deriblant klassiske afrikanske kjenninger som elefant, sjiraff, zebra, løve, gepard, flekkhyene og bavian. De aller fleste turister som besøker Mara får gleden av å se alle disse dyreartene på nært hold. I tillegg er man nærmest garantert å få oppleve afrikansk bøffel, tallrike gaselle- og antilopearter, vortesvin, ørner og gribber.

Er man heldig får man i tillegg stifte bekjentskap med sorte neshorn, flodhester og leoparder. Noen får i tillegg med seg de enorme gnuvandringene, der flere hundre tusen dyr passerer Mara-elven - til de enorme nil-krokodillenes store glede. Og er du av Fetter Anton-typen, kan det i beste fall hende du får oppleve en ekte løve-jakt fra orkesterplass.

>> BILDER: Bli med på safari i Kenya

Typisk savanne-landskap

Maras bølgende gress-sletter gir en enorm frihetsfølelse.
Maras bølgende gress-sletter gir en enorm frihetsfølelse. Vis mer


Men det er ikke bare den ekstreme dyre-tettheten som har gjort Mara så kjent. Også topografien spiller en viktig rolle. Masai Mara er nemlig "prototypen" på en afrikansk savanne, slik vi kjenner den fra naturfilmene. Store deler av Masai Mara kjennetegnes nemlig ved endeløse, gresskledde sletter. Uansett hvilken vei man snur seg, strekker det bølgende landskapet seg så langt øyet kan se - noe som paradoksalt nok trekker tankene mot det åpne havet.

Her og der brytes landskapet opp av en lav, skogkledd ås, eller et halvveis uttørket elveleie. Og med ujevne mellomrom prydes horisonten av et karakteristisk akasietre i ensom majestet, gjerne med en gribb eller ørn sittende de flate trekronene.

Dyr fornøyelse

Verdens høyeste dyr, sjiraffen, er blant savannens mest grasiøse skapninger.
Verdens høyeste dyr, sjiraffen, er blant savannens mest grasiøse skapninger. Vis mer


En ekte afrikansk safari er en opplevelse alle burde få med seg før de dør. Derfor er det så synd at safari skal være så dyrt. En 10- til 14-dagers safari i Okawango-deltaet eller i Etosha kommer nemlig fort opp i 40.000 kroner. Da er riktignok det meste inkludert, deriblant flyreise, transport, overnatting på eksklusive lodger, gamedrives med firehjulstrekkere samt mat og drikke. Likevel setter slike priser en effektiv stopper for mange reiselystne, ikke minst familier med barn.

Rundt 20.000 kroner

Verdens tyngste landpattedyr trives best i småskogene og ved elveleiene. Hunnene og ungdyrene lever sammen i store flokker, mens de store hannene som regel vandrer alene.
Verdens tyngste landpattedyr trives best i småskogene og ved elveleiene. Hunnene og ungdyrene lever sammen i store flokker, mens de store hannene som regel vandrer alene. Vis mer


Safari i Kenya er heller ikke gratis. Men sammenlignet med mange andre safari-destinasjoner fremstår Kenya som et rimelig reisemål. Star Tour Tema er blant reiseselskapene som tilbyr safari i Kenya. En 10-dagers tur koster pluss/minus 20.000 kroner, avhengig av sesong. Denne prisen inkluderer "alt". Foruten Masai Mara får deltakerne også besøke flere andre naturperler, deriblant Nakuru-sjøen, som er kjent for sin enorme flamingo-populasjon. Om ønskelig kan reisen bygges ut med en uke sol og bad i kystbyen Mombasa, noe som koster snaue 4.000 kroner.

Safari Opplevelsesreiser arrangerer safari i en rekke afrikanske land, deriblant Kenya. En 9-dagers Kenya-safari koster fra 16.000 til drøye 19.000 kroner, avhengig av sesong. Også her er alt fra flyreise og lokal transport til mat og såkalte gamedrives inkludert.

Folksomt

Masai-folket er uløselig knyttet til landet som har fått deres navn.
Masai-folket er uløselig knyttet til landet som har fått deres navn. Vis mer


Før man bestiller reise til Kenya, skal man imidlertid være klar over at Masai Mara-medaljen har en bakside. Nettopp det faktum at Mara gir "mange dyr for pengene" har ført til at parken har blitt et svært populært reisemål. I tillegg er Mara et relativt lite reservat, kun 320 kvadratkilometer stort. Til sammenligning har turistene i Tanzanias Serengeti-reservat nesten 15.000 kvadratkilometer å boltre seg på.

På Masai Mara risikerer man derfor å stadig dumpe borti andre turistbiler, noe som tidvis kan gi en viss "dyrepark-følelse". Mange av guidene bruker samband og varsler hverandre om spesielt interessante observasjoner. Er du for eksempel heldig å få øye på en leopard, er det stor fare for at du ender opp med å måtte nyte det vakre kattedyret i selskap med 10-12 andre turistbiler.

Uforglemmelig

Også norske solnedganger kan være usedvanlig vakre. Likevel er det noe helt spesielt når solen forsvinner i savanne-horisonten bak et enslig akasie-tre.
Også norske solnedganger kan være usedvanlig vakre. Likevel er det noe helt spesielt når solen forsvinner i savanne-horisonten bak et enslig akasie-tre. Vis mer


Hvis målet er urørt villmark, er altså ikke Masai Mara noe opplagt reisemål. Den som er på jakt etter det ville, eksklusive og urørte Afrika vil trives bedre i land som Botswana og Namibia.

På den annen side kan altså Masai Mara friste med et fantastisk landskap og enestående dyre-tetthet. I tillegg er Kenya et av de rimeligste safari-reisemålene i Afrika. Den som er villig til å dele sine opplevelser med andre, vil derfor få en uforglemmelig opplevelse på Masai Maras åpne savanner.

>> BILDER: Bli med på safari i Kenya

Hvilke vaksiner trenger du? Sjekk vår vaksinekalkulator.

Eksterne lenker: Star Tour Tema, Safari Opplevelsesreiser

Kilder: Lonely Planet, wikipedia.org

Relaterte artikler:

SØR-AFRIKA: Uelegant strutseridning
Safari på budsjett
Bli safariguide i ferien
Finn din safaridrøm

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer