Kenya roper på turistene

Kenya ble stemplet som et usikkert reisemål før jul i fjor. Nå er en ny koalisjonsregjering dannet og konflikten har roet seg. Alt Kenya trenger er turister...

Publisert
Sist oppdatert
- De tre siste månedene har vært uttørket for turister. Hvorfor er det slik, her har vi ikke sett noe vold eller uroligheter?Ali Mohamed, Mombasa


- Jeg har gått en hel uke uten å tjene noen som helst. Folk i landsbyen min har begynt å stjele fra hverandre, rane hverandre med kniv over brødskalker. Vi er sultne.

Det er en overskyet dag på stranden rett utenfor Mombasa by. Det kunne likevel vært mer enn været som så lysere ut for Ali Mohamed. Sammen med et tyvetalls menn og gutter henger han som utsultet gribb over et 200 meter langt strekke av stranden foran Serena Beach Hotel.

Mistet levegrunnlaget


De venter alle på en turist de kan få solgt en dykketur, båttur eller leid ut et surfebrett til. Men den turisten er ikke der. For bare fire måneder siden kunne Ali tjene over 500 kroner dagen på å være megler for båteierne i Kenyas charterparadis - nå har de fleste av hotellene stengt, og de tre som fortsatt er åpne, har flest kenyanske gjester.

Ansatte på hotellene som stengte, har ikke fått lønn på fire måneder.

Ifølge Ali, bruker de nåværende gjestene bare penger på all-inclusive pakker eller inne på hotellenes områder.

- Jeg går fem kilometer om dagen hver vei for å komme meg hit til stranden fordi jeg ikke har råd til bussen som koster to kroner. De tre siste månedene har vært uttørket for turister. Hvorfor er det slik, her har vi ikke sett noe vold eller uroligheter?, spør han og slår talende ut med armene mot de folketomme sandstrendene.

Francis Obwaka (fv), Ali Mohamed og Ligundi Bigu forteller om trange tider i Kenyas livsviktige turistindustri. Selv om desperasjonen er stor blant mange, sitter de typiske kenyanske smilene under overflaten.
Francis Obwaka (fv), Ali Mohamed og Ligundi Bigu forteller om trange tider i Kenyas livsviktige turistindustri. Selv om desperasjonen er stor blant mange, sitter de typiske kenyanske smilene under overflaten. Vis mer


UD fraråder ikke reiser

- Det er viktig å få frem at Den norske ambassaden i Nairobi og UD ikke fraråder reiser til Kenya, men oppfordrer til generell aktsomhet. Spesielt ved reiser langs øde landeveier. Det er fortsatt noen stammemotsetninger som ikke har noe med valget å gjøre i vestlige deler av landet og Nairobi. Men vi følger fortløpende med på hva som skjer og vurderer om vi skal trappe ned oppfordringene videre, sier Espen Gullikstad, ministerråd ved ambassaden i Nairobi.

DinSide reiste store strekninger i løpet de siste dagene før og etter utnevnelsen av den nye regjeringen, og kan konstatere at vi ikke så noen som helst form for uroligheter.

Liv Vågen opplevde ikke opprøret  etter valget som like dramatiske som vestlig media skulle ha det til. - De var isolerte hendelser, borte fra turistene, sier hun.
Liv Vågen opplevde ikke opprøret etter valget som like dramatiske som vestlig media skulle ha det til. - De var isolerte hendelser, borte fra turistene, sier hun. Vis mer


Kjenner seg ikke igjen i media

I løpet av vår reise traff vi flere nordmenn og kenyanere som mener problemene som rammet landet tidligere i år, ble feilaktig fremstilt i media. Noe de er redd for skal påvirke landet og befolkningen en god stund fremover.

Norske Liv Vågen er lærer ved Den svenske skolen i Nairobi. Hun syntes problemene ble overdrevet av vestlige medier.

- Vi kjente oss ikke igjen i situasjonen som ble fremstilt på TV og i aviser. De dagene opptøyene var på det verste var familien midt i en flytteprosess over den travleste gaten i Nairobi, men vi merket ikke noe videre til bråket.

Det er klart at noen områder vest i Kenya og slumområdene rundt Nairobi hadde store opptøyer og vold, men i nasjonalparkene og på kysten hvor turistene reiser, merket de færreste noe som helst, sier Vågen.

Drømmesafari i Botswana

Billige og ettertraktede turer tilgjengelig

Mange lokale turoperatører uttrykker sin bekymring for at Kenya skal bli sittende igjen med et dårlig rykte etter urolighetene. De er vant til at Afrika stort sett blir omtalt i konflikt-, sult- og sykdomssammenheng av internasjonale medier. Hvis en slik forestilling også blir gjeldende for Kenya, vil det bli vanskelig for kenyanerne.

2006 var det sterkeste turiståret noensinne i Kenya, og regjeringen i Nairobi velger å satse ambisiøst videre på turismen. En vekst på 10 prosent i året er forespeilet av turistmyndighetene. Og noe å bygge videre på har de virkelig.

Safarien kan bli billig for deg om du reiser til Kenya i sommer. Både dollarkurs og stort frafall av turister taler for gode priser.
Safarien kan bli billig for deg om du reiser til Kenya i sommer. Både dollarkurs og stort frafall av turister taler for gode priser. Vis mer


Du kan gjøre et kupp

For mange er Kenya et mikrokosmos av Afrika. Landet har virkelig det meste av det kontinentet har å by på. Dyreliv og uteliv, byer og strender, frodige fjell og ørkensletter, tradisjonsrik kultur og moderne kunst - alt i ekstremt vakre omgivelser akkompagnert av et folk som stort sett viser oss et stort smil om munnen, til tross for de siste månedenes vanskeligheter.

Selv om den politiske situasjonen har roet seg i Kenya, er fattigdommen stor i landet. I byer som Nairobi skal du alltid være på vakt.
Selv om den politiske situasjonen har roet seg i Kenya, er fattigdommen stor i landet. I byer som Nairobi skal du alltid være på vakt. Vis mer


Vil du oppleve Kenya, kan dette være en gyllen mulighet for deg. Grunnet den vanskelige situasjonene landet har havnet i, kombinert med den lave dollarkursen, kan du finne drømmeferien til veldig gunstige priser.

- De fleste lokale turoperatørene har ikke så mye å gå på etter krisen vi har havnet i, men flere tilbyr 10 til 15 prosent avslag på turer som blir bestilt frem til juni, forteller Tasneem Abdeali Adamji.

Kåring: De beste safariselskapene

Faren over - problemene vedvarer

Situasjonen som utviklet seg i Kenya før jul i fjor, har ført til den største smellen noen sinne for turistindustrien i landet. Det var da president Mwai Kibaki i romjulen erklærte valgseier at opptøyene brøt ut. Valgfusk, korrupsjon og stammemotsetninger var også stikkord for konflikten her som i mange andre afrikanske land.

Over 1.000 mennesker er drept, og uroen førte til at internasjonale medier og myndigheter, samt det norske utentriksdepartementet, gikk ut og advarte mot reiser til Kenya.

Kenyas restriktive og godt voktede viltlover har ført til verdens beste safariområder.
Kenyas restriktive og godt voktede viltlover har ført til verdens beste safariområder. Vis mer


Opposisjonsleder Raila Odingas ble snytt for sier, men etter flere runder med saktegående forhandlinger og hjelp fra blant annet tidligere generalsekretær i FN, Koffi Annan, kom partene endelig til en enighet over fordelingen av ministerposter i en ny koalisjonsregjering søndag 13. april.

Men da var skaden allerede skjedd.

Uro i oasen

Kenya har tradisjonelt blitt sett på som en stabilisator og en trygg oase i det ellers så konfliktfylte Øst-Afrika. Med sin vennlige og gjestfrie befolkning, har Kenya vært et land hvor man har følelsen av å være velkommen, og hvor man kan reise trygt omkring.

Opptøyene og mediedekningen i begynnelsen av året slo bena under denne oppfatningen og tallene var alarmerende. Mange steder sank turismen så mye som 90 prosent over natten. Noe som er ufattelig for et land som belager seg så mye på akkurat turisme.

Det store spørsmålet for kenyanerne er om reisende kommer til å fortsette å se Kenya som et fredelig reisemål?

Økoturisme tar livet av truede dyr

Mer om naturskjønne områder på DinSide:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer