Kina vil lage superfly

Airbus og Boeing får konkurranse.

Her ser du det nye flyet. Foto: Comac
Her ser du det nye flyet. Foto: Comac Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke nok for kineserne å være med i bil- og tog-industrien, nå skal også flyene være laget i Kina. Det nye selskapet heter Commercial Aircraft Corporation of China, eller COMAC, og med 20 milliarder kroner i startkapital skal flyene bygges i en gigantfabrikk i Shanghai på hele 267 hektar.

Det er imidlertid et unntak fra kinesernes mantra om at alt skal være laget i Kina: Motorene vil nemlig bli bestilt av selskapet General Electric i samarbeid med det franske selskapet Safran.

Flere passasjerer - mindre drivstoff

C919 skal romme mellom 168 og 190 personer og vil være det største passasjerflyet noen gang designet og produsert i Kina. Passasjerflyene vil være mest sammenliknbare med Airbus 320 og Boeing 737, men har en stor fordel alle flyøkonomer vet å verdsette: De rommer flere passasjerer enn konkurrentene.

Les også: Dreamliner endelig på jomfrutur

Kineserne mener flyene er mer avansert i forhold til dagens fly av samme størrelse.

- Det kommer til å bruke mellom 12 og 15 prosent mindre drivstoff, som vil bidra til å redusere karbondioksidutslipp, har Chen Jin, salgssjef for COMAC, uttalt til China Daily.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer