Kinesisk lyntog satte fartsrekord

Kom opp i 486,1 km/t på testkjøring.

Disse togene, som kalles CRH2, trafikkerer Kinas lyntoglinjer. Det er imidlertid togtypen CRH380A som satte fartsrekorden. Foto: Kristina Picard
Disse togene, som kalles CRH2, trafikkerer Kinas lyntoglinjer. Det er imidlertid togtypen CRH380A som satte fartsrekorden. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kina satser stort på lyntog, eller høyhastighetstog, som de også kalles. Nå sist fredag klarte et av togene å slå fartsrekorden for tog. Det kom opp i en fart på svimlende 486,1 km/t.

Det er altså ny verdensrekord for et passasjertog. Hastigheten ble oppnådd på en togstrekning mellom Beijing og Shanghai, rapporterte nyhetsbyrået Xinhua.

- Dette markerer en milepæl i konstruksjonen av høyhastighetslinjen mellom Beijing og Shanghai, men er også en stor bragd for Kinas teknologiske innovasjon, sa Wang Yongping, en representant for det kinesiske transportdepartementet, ifølge Sydney Morning Herald.

Massiv utbygging

Det foregår en massiv utbygging av lyntognett i Kina. Innen 2020 vil landet ha 120.000 km toglinje tilpasset de superraske togene.

Linjen mellom de to megabyene Beijing og Shanghai regnes for å være den viktigste. Den vil stå ferdig allerede neste år, og kutte togtiden mellom de to byene fra ti til fem timer. Linjen måler 1.318 km, noe som tilsier at de nye lyntogene vil ha en gjennomsnittsfart på nesten 264 km/t. Toglinjen vil kunne frakte 80 millioner passasjerer i året.

DinSides Kristina Picard tok lyntog i Kina i januar. Toget var tidvis oppe i en hastighet på 350 km/t. Les hvordan det føles å sitte på et såpass raskt tog i denne artikkelen.

Det må nevnes at fartsrekorden for et tog (da snakker vi ikke om et vanlig passasjertog), er 574,8 km/t. Denne rekorden ble satt i 2007 med et spesialdesignet fransk TGV-tog med ekstra store hjul, på en spesialtilpasset strekning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer