Kitschy suvenirer

Det er dyrt, men absolutt ikke deilig. Suvenirer er obligatoriske, men ikke alltid like pene. Her er noen usmakelige minner.

Hos suvenirselgerne i Londons gater får du det meste av kitschy suvenirer.
Hos suvenirselgerne i Londons gater får du det meste av kitschy suvenirer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som unge samler vi på de merkeligste ting i minnenes navn; tyggispapir fra en fotballturnering i 1979, serviett fra et finsk motell i 1983 og en tom potetgullpose fra London anno 1981. Dette er i alle fall gratis suvenirer, men hva med alle merkverdigheter som faktisk selges som suvenirer rundt om i verden i dag – og som vi utrolig nok også kjøper?

Har du sett, kjøpt eller latt deg imponere av merkelige, rare, forferdelige, usmakelige eller morsomme suvenirer? Har du latt deg lure til å kjøpe noe som du i ettertid kan karakterisere som en uhørt dyr og latterlig suvenir? Send en e-post til denne adressen med dine beste suvenirhistorier: reise@dinside.no. Du er selvsagt også velkommen til å sende bilder av merkverdighetene. Husk å skrive fra hvor suveniren stammer.

Skroll ned for å se hva slags snåle suvenirer som faktisk finnes.

Kjærlighet på pinne

Du kan finne kjærligheter på pinne med stedsnavn påskrevet de fleste steder. Ifølge nettavisen Ananova.com var det nylig en driftig greker som solgte heller originale kjærligheter på pinner til turister på en rasteplass i Nord-Hellas; kjærligheter formet som peniser. Etter en klage fra en turist som var blitt gjort oppmerksom på godteriene av sin slikkerisugne unge sønn, ble alle peniskjærlighetene beslaglagt og salget stoppet. Kjærlighetene ble solgt i en mengde forskjellige farger og størrelser …

Blyant til 192 kroner …

Har du i etterpåklokskapens navn innsett at du har blitt lurt til å kjøpe en håpløst unyttig suvenir for en uanstendig sum penger? Du er sannsynligvis ikke alene. Her er hva amerikanske Ami Simms forteller på sin amerikanske nettside:

  «Da jeg besøkte London i 1987, kjøpte jeg en 27-dollars blyant på Harrods (192 norske kroner etter dagens kurs, red.anm.). - Hei, den var "automatisk" og utrolig fin. (…) En kvinne trenger da en god blyant! Hva som gjorde at jeg var villig til å skille meg av med så mye penger for EN blyant? Først og fremst har jeg en umåtelig sterk dragning mot kontorutstyr. For det andre; å konvertere fra britiske pund til dollar krever mattekunnskaper … Trenger jeg å si mer? For det tredje lurte min mor meg. (…) Blyanten var ekstraordinær. Blyet kom ut automatisk. Man måtte ikke trykke, vri eller klikke på noen ting; blyanten visste, helt av seg selv. Etter hvert som man skrev, merket den presset på blyet og trykket ut mer etter hvert som man trengte det. 27 dollar for en blyant var rett og slett et pokkers godt kjøp!»

Usmakelige askebeger

Kan askebeger bli så usmakelige at man ikke orker å røyke? Her er hva David forteller på nettsiden The Savvy Traveler:

  «Vi har en tradisjon for å kjøpe det mest usmakelige askebeger vi kan finne til min mor. Håpet er å finne et askebeger som er ille at min mor blir så forlegen over å bruke det at hun slutter å røyke. Ingen av de askebegrene vi har funnet har hatt denne effekten, men ett kom veldig nær. Vi kjøpte det i Puerto Rico. Det er en hval dekket av små strandskjell. Du legger sigaretten i hvalens åpne munn, og røyken kommer opp gjennom hvalens pustehull (…). »

Union Jack vokter det aller helligste ...
Union Jack vokter det aller helligste ... Vis mer
Ære være den svenske kronan ...
Ære være den svenske kronan ... Vis mer


Kitschy suvenirer

Det finnes uten tvil en mengde usmakelige og underlige suvenirer. Her er noen eksempler:

 • G-streng med union Jack.
 • Veggbilde som forestiller paven som kaster en boomerang – med påskriften "kom tilbake til katolisismen".

 • En klokke hvor Elvis' hofter roterer som sekundviser.
 • Salt- og pepperbøsser utformet som utedo, med påskriften "I am full of P" (pee, red. anm.), og "I am full of S" (shit, red. anm.).
  Salt- og pepperbøsser i forskjellige fasonger selges som suvenirer i eksempelvis USA. Du har appelsiner eller alligatorer fra Florida, kaktuser fra Texas og poteter fra Idaho.
 • Lamper av forskjellig slag. Vi kan nevne et Florida-suvenir med en plastikkflamingo, palmetre og korall – som lyser! Eller hva med kombinert lys, telefon og lighter i en og samme lampe …
 • T-skjorter i alle mulige farger, former og påskrifter. London-skjorta med påskriften "My friend went to London and all I got was this lousy T-shirt" er en klassiker …
 • Postkort er en populær og rimelig suvenir. Her finnes det et uttall eksempler på heller dårlig markedsføring av reisemålet. Hvem har for eksempel ikke sett de uttallige variantene av greske figurer med velutstyrt midtparti?
 • Har du sett, kjøpt eller latt deg imponere av merkelige, rare, forferdelige, usmakelige eller morsomme suvenirer? Har du latt deg lure til å kjøpe noe som du i ettertid kan karakterisere som en uhørt dyr og latterlig suvenir? Send en e-post til denne adressen med dine beste suvenirhistorier: reise@dinside.no. Du er selvsagt også velkommen til å sende bilder av merkverdighetene. Husk å skrive fra hvor den utrolige suveniren stammer.

  Ut å reise?


  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer