Kjære! Jeg mistet...

Hvis uhellet er ute på ferie, er heldigvis ikke alt fortapt.

Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang opplevd at hele ferien går i vasken på grunn av at du mistet lommeboka, eller at influensaen tok tak i deg allerede på flyturen ned? Da bør du være ekstra forberedt på din neste reise, slik at du kan møte urfordringene på best mulig måte.

Budgettravel.com har laget en liste over noen av de vanskeligste utfordringene som kan skje når du er ute og reiser. DinSide har omgjort rådene til norske forhold og lagt på et par tips.

Hva gjør du for eksempel hvis...

Du mister passet

For å få et nytt pass er du nødt til å dra til nærmeste ambassade eller konsulat. Gå inn på denne nettsiden før avreise og registrer adresse, telefonnummer og e-postadressen til ambassadene og konsulatene i de landene du skal reise til eller gjennom.

Det er også her kopi av passet ditt kommer til nytte, skriver budgettravel.com. Ta et kopi av passet før du drar, og oppbevar det separat fra passet. Førerkort og annen gyldig legitimasjon kan i visse tilfeller være nok, men kopien er et viktig supplement særlig når man oppholder seg i land med strenge sikkerhetsbestemmelser.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer

Utenriksdepartementet råder alle reisende til å sjekke utløpsdatoen på passet sitt før de letter fra norsk jord. Det er nemlig noen land som krever at passet skal være gyldig i 3 eller 6 måneder etter at du har forlatt landet.

Vår reporter ble pistolranet i Russland. Les historien her...

I Singapore, Malaysia, Thailand og Brunei er det et slikt reglement, og turister som har gammelt pass får da verken reise inn i landet eller fly videre uten at passet har blitt fornyet på en av de norske utenriksstasjonene i landet. Ikke bare vil dette være plagsomt og vanskelig, men det vil også forsinke reisen din med opptil flere uker.

Du blir svært syk

Først og fremst er det viktig at du har reiseforsikring. Dette må aldri glemmes før du reiser ut av landet, og det kan være en god idé å forsikre deg om at du har betalt forsikringen før avreise.

Slik sjekker du at forsikringen er i orden

 • Dekker forsikringen det landet du skal reise til?
 • Er forsikringen gyldig for hele reisens gyldighet?
 • De fleste reiseforsikringer har unntaksklausuler som blant annet gjelder eksisterende sykdom/kroniske lidelser. Dersom du har en sykdom/kronisk lidelse, bør du ta kontakt med forsikringsselskapet før reisen finner sted for å få vite hva forsikringen din dekker - og ikke dekker
 • Hvis reisens formål er å få behandling i utlandet, bør du tenke igjennom hva du skal gjøre og hvordan du skal finansiere spesialtransport til Norge dersom det skulle bli nødvendig etter endt behandling. Ambulansefly kan for eksempel bli svært dyrt. Dersom behandlingsreisen arrangeres gjennom norsk sykehus, bør du også ta opp disse spørsmålene med sykehuset på forhånd
 • Skal du drive spesielle aktiviteter under utenlandsoppholdet, for eksempel ekstremsport, bør du undersøke om det er nødvendig å tegne en tilleggsforsikring
 • Reiseforsikringen bør minimum dekke utgifter til legebehandling og syketransport til Norge, og hjemreise i tilfelle alvorlig sykdom, skriver utenriksdepartementet på sin hjemmeside.

  Reiser du til et EØS-land er det viktig å vite at du som medlem av folketrygden har rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med landets egne statsborgere. Men for å ha denne tryggheten er du nødt til å ha et europeisk helsetrygdkort. Kortet bestiller du her, og du må bestille ett kort til hvert familiemedlem. Du må selv ha norsk statsborgerskap (eller borgerskap i ett av EØS-landene), men din ektefelle og barn kan få et helsekort uten statsborgerskap. Det skal ikke ta mer enn 10 dager fra du bestiller kortet til du mottar det.

  Man kan aldri forberede seg godt nok i tilfelle en skulle bli syk på ferie i utlandet, derfor er det også smart å ha en god slump med penger i bakhånd i tilfelle katastrofen skulle inntreffe. Kredittkort er eventuelt et alternativ.

  Kronisk syk? Slik takler du sykdommen på ferie

  Lommeboken blir stjålet

  Igjen er reiseforsikringen ditt viktigste våpen mot å få ferien ødelagt. Sperr umiddelbart alle bankkort og kredittkort og rapporter saken til den lokale politistasjonen. Sperrer du kortene dine for sent risikerer du å måtte legge ut for transaksjoner som har blitt gjort før du sperret kortet - uansett om det er du som har brukt kortet eller ikke. De fleste korttilbydere har en 24-timers åpen kundeservice hvor du kan ringe for å sperre kortet.
  Ha med en lapp med dette nummeret til en hver tid.

  En måte å unngå at du mister alle kortene og pengene dine dersom du mister lommeboken, er å ikke ha alt i lommeboken. Plasser noen av kortene eller litt penger i reisemappen som du plasserer i en safe eller på et så trygt som mulig sted.

  Merk deg at du ikke vil ha noen forsikringssak dersom du ikke politianmelder saken. Det lokale politiet kan være vanskelige å kommunisere med, men hold tåkmodigheten oppe så lenge som mulig. Det er de som bestemmer om du har en sak eller ikke, og dersom du fyrer opp i fortvilelse og sinne kan det fort slå tilbake på deg.

  Les også: Dette dekker ikke reiseforsikringen

  Bagasjen blir ødelagt eller - Gud forby - forsvinner

  Skriv en rapport om ødelagt baggasje til flyselskapet innen 24 timer etter ankomst, ellers kan du risikere at klagen blir avslått, skriver budgettravel.com. Noen flyselskaper gir det litt mer tid enn som så, men det kan være lurt å holde seg til denne regelen for å være på den sikre siden.

  Flyselskapene betaler stort sett en kompensasjon når bagasjen er revnet eller sprukket i transit, men de vil ofte nekte å betale hvis det bare er innvendig bagasje som er ødelagt, skriver den amerikanske nettsiden. Har du svært skjørt, for eksempel knuselig, innhold i bagasjen kan det derfor være lurt å enten ta det med i håndbagasjen eller sende det godt polstret i posten.

  Det kan også lønne seg å ha en liten liste over alt du har i kofferten din. Blir bagasjen din borte i transit må du nemlig kunne oppgi alt innholdet for at flyselskapet skal kunne kalkulere hvor stor kompensasjon du skal ha. Glemmer du viktige ting, kan det hende du får mye mindre kompensasjon enn det du egentlig skulle ha hatt.

  Les også:
  Dette dekker ikke reiseforsikringen når du mister bagasjen
  Disse flyselskapene mister bagasjen din

  Flyet blir kansellert

  Hvis ditt fly blir kansellert, er det flyselskapets ansvar å få deg på det neste flyet til din destinasjon der det er ledige seter. Det er sjeldent ditt flyselskap vil bruke et konkurrerende selskaps fly for å få deg dit du skal, så blir flyet kansellert må du nok dra frem tålmodigheten.

  Dersom du blir sittende på flyplassen uten tilstrekkelig informasjon, kan det være lurt å ha telefonnummeret til flyselskapet i hende slik at du kan ringe dem for mer informasjon. På denne måten kan du også være så heldig at du får hjelp til å booke deg på et annet fly uten å måtte vente i lange køer.

  Dersom ikke forsinkelsen din blir lengre enn et visst antall timer, er ikke flyselskapet pålagt å bidra med noe til at ventingen din skal bli så behagelig som mulig. Dette er det kanskje ikke noen måte å forberede seg på annet enn mentalt, men det kan være smart å ha toalettsaker i håndbagasjen slik at du kan få en kjapp oppfriskning på nærmeste toalett dersom reisen har vært lang. Dersom forsinkelsen medvirker til at du må overnatte på stedet, vil flyselskapet være pliktig til å skaffe hotellrom og gi deg matpenger.

  Du kommer i trøbbel med loven

  Mange av arrestasjonene som skjer i utlandet har å gjøre med narkotika. Hvis du vil holde deg unna trøbbel: bare si nei. Og aldri la bagasjen din stå uten oppsyn, narkotikasmugling ved hjelp av uvitende er et velbrukt fenomen. Dette er svært viktig å være obs på i land som er spesielt strenge på narkotikalovbrudd, blant annet land i sørøst-Asia. Her kan man bli dømt til livstid i fengsel ved narkotikakriminalitet - i noen tilfeller til dødsstraff.

  Turist i kokainets verden...

  Det er også viktig å ha kjennskap til landets lover regler. Budgettravel.com advarer blant annet mot å ta med seg antikviteter fra Tyrkia. Dersom gjenstanden er et par hundre år gammel risikerer du å bli anholdt i flere måneder.

  Dersom du blir arrestert bør du straks ta kontakt med nærmeste overordnede i politiet for å få overbrakt nyheten til nærmeste norske ambassade eller konsulat. I følge wienkonvensjonen om konsulære forbindelser har du rett til at dette skal skje umiddelbart. En ansatt fra ambassaden eller konsulatet kan da besøke deg, få deg i kontakt med lokale advokater, gi deg informasjon om de lokale lovene og informere familien din om situasjonen.

  Og kanskje enda viktigere: for å unngå å bli arrestert bør du opptre lovlydig. Dersom du kommer i konfrontasjon med politiet anbefales det at du opptrer respektfullt og unnskyldende, selv om det skulle være det siste du har lyst til i øyeblikket.

  Du mister reisefølget ditt

  Dersom du skal på en stor festival eller nattklubb er det ikke dumt å ta mammarådene og avtale et møtested, gjerne til et visst tidspunkt, skriver budgettravel.com. Hvis dere ikke gjør det og du plutselig befinner deg alene, dra til det mest naturlige (og tryggeste) stedet der du kanskje kan møte vennen eller familien din igjen. Enten det er hotellrommet deres, eller togstasjonen eller bilen dersom dere er på sightseeing.

  Etter en tid uten kontakt kan det være smart å ta kontakt med felles venner og familie hjemme via SMS eller e-post for å fortelle dem hvor du er, i tilfelle reisefølget ditt tar kontakt med dem. Ambassaden kan videre hjelpe deg med å ta kontakt med sykehus og politi, og til sist eventuelt legge ut melding om en savnet person.

  Les også: Reisetips for single

  Hotellet har ikke registrert din reservasjon

  Dukk alltid opp med en utskrift av reservasjonen og referansenummeret. Hvis det fremdeles ikke er mulig å spore opp din reservasjon, tenk på hvordan du reserverte hotellet. Var det gjennom en tredje aktør eller står det kanskje i navnet til reisefølget ditt?

  Det kan også hende at du rett og slett er på feil sted. Mange byer har hotell med tilnærmet like navn. Dessuten kan taxisjåfører fort misforstå og kjøre deg til feil hotell. Det er derfor viktig å være oppmerksom selv om man er sliten etter en lang reise.

  Å bekrefte bestillingen et par dager før ankomst, og forsikre seg om at alle detaljene rundt din ankomst er registrert av hotellet, er den beste måten å unngå slike misforståelser på.

  En katastrofe inntreffer

  Enten du blir utsatt for en naturkatastrofe eller nasjonale uroligheter som blusser opp, vil de fleste hotell- og flyplassansatte være så hjelpsomme som mulig. Og for å unngå at de der hjemme bekymrer seg uten grunn er det derfor smart å legge igjen en detaljert oversikt over hvor du reiser til enhver tid, og hvor du skal bo.

  Hvis det er umulig for deg å få kontakt med familie og venner, kontakt ambassaden eller konsulatet slik at de kan hjelpe deg med å få beskjeden videre. De fleste norske ambassader arrangerer spesielle beskyttelsestiltak for norske statsborgere, og i noen tilfeller evakuering.

  Befinner du deg i områder som er særlig utsatt for politiske eller sivile uroligheter anbefales det at du registrerer deg ved nærmeste ambassade eller konsulat ved ankomst.

  Oversikt over hvilke land og områder Utenriksdepartementet fraråder å reise til finner du her.

  Se hva du kan gjøre hvis du er utsatt for andre uhell
  Mislykket ferie? Her er jusshjelpa

  Forbered deg godt

 • Alltid ha et kopi av passet ditt
 • Skriv ned kontaktinfoen til forsikringsselskapet, kredittkortleverandøren og banken (ikke 800-nummere)
 • Finn ut hvordan helserettigheter du har der du skal
 • Ta med sovetabletter

 • Kilder: budgettravel.com, landsider.no, nav.no, utenriksdepartementet.no, norway.org

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer