Kjærlighet og geriljakrig

SKRÅBLIKK: Fyrige spanjoler og kalde nordmenn? I krig og kjærlighet viskes alle grenser ut. Nå er vi er alle på randen av å bli terrorister - i kjærlighetens navn.

Inga Holst, journalist, DinSide. Foto: Andres Angeles
Inga Holst, journalist, DinSide. Foto: Andres Angeles Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BARCELONA, SPANIA (DinSide): - Che, jeg skal skilles, sier Ivan fra Buenos Aires over sin mate på den argentinske baren i Born, Barcelona.

Det er tre og en halv måned siden sist han ville ta ut seperasjon. Og vi er alle innforstått med at la temperamental - hun er av italiensk herkomst - har sine luner, hun går ifølge Ivan på hett blod og på hans nerver.

- Men hun er god på bunnen, sier Ivan. - Jeg har en venn hvis italienske kone er verre enn hun jeg har i huset. Denne kaster klærne hans ut fra balkongen, fra tiende etasje. Dette finner du bare blant oss argentinere, stønner Ivan.

Han titter ut og ser misunnelig på alle kjæresteparene som kliner på benkene, i portrommene og på kafeene i de smale gatene. - Gid jeg var ung igjen, og kunne ha fire kjærester samtidig.

Men ikke bare latinske ektemenn sliter under mandeltrærne i den spanske metropolen.

- Det er da ingenting, sier vår britiske venninne Gail over tekoppen. - Min latviske flatmate Hanna, sloss med kjæresten sin forleden. Han gikk deretter i dusjen. Hun snek seg ut med klærne og skoene hans, og ga dem til sigøyneren som alltid ber om penger. Sigøyneren ble lykkelig for den fine Burberry-skjorta. Jeg hørte kjæresten skrike hele veien ned fra femte etasje og bort til supermarkedets parkeringshus, kanskje ikke rart all den tid han bare hadde et håndkle rundt livet.

Spanske menn er utro, er Gails konklusjon: - I hvertfall han fyren som har hengt sammen med Hanna den siste tiden.

- Eh, der tar du feil, grynter José María fra Madrid over sin cortado. Han forteller:

- Klokken kvart på seks søndag morgen ringer min venn Fernando på døren: han er snydens og gråter.

- Og de sier at vi spanjoler er utro, snufser han. - Og at tyskere er til å stole på?

Fernando har kranglet med sin Frederikke, en advokat fra Frankfurt, hele uken. Klokken halv fem på morgenkvisten, på vei hjem fra baren, ringer han på Frederikkes dørklokke. En araber iført Frederikkes rosa badekåpe, åpner døren.

Frem til klokken åtte den søndagsmorgenen har Fernando brukt sju pakker Kleenex.

- Det beste er kanskje pistol, sier Ivan. - Dere europeere er så opptatte av kommunikasjon og av å snakke sammen. Vi argentinerer gjør det vi må gjøre.

- Da ville du like min venninne Bente, sier jeg og smeller min kopp med café americano i asjetten. - Hun er en handlingens kvinne. Det tok nettopp slutt mellom henne og Oscar. Noen dager etter at Oscar flyttet ut av den vesle leiligheten med kakerlakker og smijernsbalkong, ringer hun Oscar for å si at han kan hente klærne han glemte. Oscar gir Bente sine besitos (små kyss, red.anm.) og ser fornøyd på skjorte- og buksestabelen i vesken, sortert etter farge og med stivede tellekanter.

- Takk, da slipper jeg å stryke på en uke, sier Oscar i det han kjører avgårde i den knallrøde Peugoten. - Jeg har det travelt på jobb denne uken.

To timer etterpå ringer han til Bente:

- Hva pokker er det du har gjort, loca? Er du gått fra vettet? Er du klar over hva de jeansene du klippet i stykker kostet? Og de nye Hilfiger-trøyene mine også, hyler den forhenværende kjæresten.

- Hun har kanskje italiensk blod hun også? Italienere har avleggere overalt, vet du, sier Ivan.

- Er det ikke vidunderlig at alle er ute og viser fram sin kjærlighet, sier Gail, stemmen går nesten opp i fistel. Benkene under mandeltrærne på plazaen benker er fulle av kyssende par.

- Eh, sier José María. - Det er ikke fordi de er så forelsket at de ikke klarer å la være å kysse hele tiden. De kysser utendørs fordi de rett og slett ikke har noe annet sted å gjøre det: Spanjolene bor med foreldrene sine til de fyller 35 år.

José María legger til:

- Nå kysser de, ja. Men bare vent. Snart forvandles også de til nådeløse terrorister som skriker og kaster glass etter hverandre, fnyser han. - Jeg er gift med min fjerde kone, hun er spansk og endelig ser ut at det ikke blir flere ekteskap. Man bør ikke gjøre ting vanskeligere med å velge partner som er veldig ulike en selv og man bør aldri velge partnere fra andre land.

Han har vært i krigen med Frankrike, Sverige og det tidligere Tsjekkoslovakia, og har minst like mange avleggere som krigsnederlag bak seg.

Men Gail lytter ikke lengre. Gail har fortapt seg i en smellvakker karamellfarget gatemusikant hvis øyenvipper aldri, aldri tar slutt:.

- Killing me softly, synger han til gatepublikummet. Gitarkofferten svikter under vekten av toeuro-stykker.

- Telling my whole life with his words, killing me softly with his song, synger Gail med. I det hun legger på sitt toeurostykke, spør hun om telefonnummeret hans. Hun plotter det inn i Nokiaen. Hun ser seg tilbake, og ser at gitaristen har nummere nok til hele publikummet.

- Hva?, fnyser Gail. - Jeg er da penere og slankere enn hun heksa der.

- Der kan du ser, che, sier Ivan. De begynner som idealistiske geriljasoldater, men det går ikke mer enn to sekunder før selv den ynkeligste geriliakriger krever suverenititet. Og ingen nasjoner i verden er bespart.

- Og etterhvert kan man vente seg anslag fra rivaliserende terrortropper, sier Jose María. - Er det rart det er krig i verden når en ikke en gang klarer å la være terrorisere hverandre under de innledende forhandlinger?

Trærne på byens plazaer svarer med å vifte vårblidt i hvite blomster, også i år.

På skrå ut i verden:
Fiesta med forviklinger
Rumpespesial
Storbystrategi
Gid jeg var homo
Du skal ikke sove bort natta
Amor, utroskap og mat
Nordmenn - verdens minst høflige folk?
Rettferdig byttehandel
Mordere, pederaster og lommetjuver
Du får som fortjent
Kunsten å nedlegge damer
Farlig fet middelhavsmat
Byen der jakkene gråter
Caviar, baby

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer