Kjappe fakta om jakt

Hvor mange av oss drar på jakt, hva jakter vi på og hvor kan vi jakte?

Publisert
Sist oppdatert
Hvor i all verden kan en gå på jakt?
Foto: Natur & Fritid
Hvor i all verden kan en gå på jakt?
Foto: Natur & Fritid Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Jaktsesongen:

Jakttidene revideres hvert femte år. I grove trekk vil sesongstarten se ut som følger:

Bukke/rådyr- og gåsejakt: 10. august
Reinsdyrjakt: 20. august
Duejakt: 21. august
Småviltjakt: 10. september
Hjortejakt: 10. september
Ordinær rådyrjakt med hund: 25. september
Elgjakt. 25. september/5. oktober

Hvor finnes jaktterrenget?

Norges Jeger- og fiskerforening opplyser at det hovedsaklig er tre steder du finner terrenget: Stasskog, Fjellstyrene og hos jeger- og fiskerforeningens selv. Også lokalavdelinger av Norges Jeger- og fiskerforbund hjelper til med å finne terreng. Det er store variasjoner i priser.

Natur & Fritid har spesialisert seg på salg av jakt- og naturopplevelser og skreddersyr jaktturer med erfarne jegere. Prisene starter på 2.000 kroner for skogsfugljakt og opp til 27.000 kroner for femdagers reinsdyrjakt.

Eksterne lenker:
Norges Jeger- og Fiskerforening
Statsskog
Fjellstyrene
Natur & fritid

Hvor mye koster jaktterrenget?


DinSide Reise ringte Statsskog og spurte om pris på terreng til jakt på elg i Hedmark, og fikk følgende tilbud: Grunnavgift (betales forskuddsvis) pålydende 2.600 kroner. Deretter følger en kilopris på 58 kroner kilo kjøtt, hvor det innbetalte forskuddet går til fradrag. På Fjellstyrenes nettsted opplyses det at opereres med 1-, 2-, og 3-dagerskort på småviltjakt som koster fra 110, ukeskort til 650 kroner og sesongkort på 1.200 kroner, og pris per reinsdyr starter på 1.200 kroner (kalv).

Jegeravgiftskort:

Alle som ønsker å jakte i Norge, må ha et gyldig jegeravgiftskort som også skal brukes som dokumentasjon overfor politiet på at du er registrert jeger ved våpenkjøp. Har du aldri jaktet før, må du avlegge jegerprøven først. Jegeravgifter er p.t. på 240 kroner. For storviltjakt påbeløper en avgift på 60 kroner.

Det er jegerregisteret som drives av Brønnøysundregistrene som skriver ut jegeravgiftskort.

Ekstern lenke:
Jegerregisteret

Jegerprøven:

For å få Jegeravgiftskort og våpentillatelse, kreves bestått jegerprøve. Kurset har som hensikt å gi vordende jegere en gjennomgang av temaer knyttet til jakt og våpenbruk; Jaktmoral, etikk., lovverk, forskrifter, våpenhåndtering, jaktmetoder, artskunnskap, bruk av hund og praktiske øvelser i hagl- og rifleskyting, feller, fangst og i orientering. Kurset består av 30 timer fordelt på ni samlinger. Folkeuniversitet, AOF og lokalavdelinger av Norges Jeger- og Fiskerforening tilbyr kursene. Norges Jeger- og Fiskerforening – Oslo oppgir at prisene varierer med de enkelte lokallagene og medlemskap i foreningen, og at prisene varierer fra 1.950 til 2.500 kroner.

Det finnes også andre aktører på markedet. Natur & Fritid kjører fire dagers weekendkurs til 4.500 kroner. Prisen inkluderer kursmateriell, kost og losji. Denne bedriften arrangerer også spesialkurs for kvinner.

Hva slags våpen er nødvendig?

Hagle og rifle koster koster mellom 6.000 – og 15.000 kroner. Det finnes selvsagt utstyr både over og under disse prisklassene. Prisene er hentet inn hos Willy Røgeberg AS på Villmarkshuset i Oslo. Ekstrautstyr som ammunisjon, kikkertsikte, pusseutstyr o.l. kommer i tillegg. Det kreves våpentillatelse for kjøp av våpen, og våpentillatelse forutsetter bestått jegerprøve og/eller medlemskap i en sportsskyterklubb. Våpentillatelse fås hos politiet og koster 670 kroner. Ifølge Hedmark politidistrikt tar behandlingen cirka en uke.

Bekledning:

Klær velges etter eget ønske, og det stilles ingen formelle krav til tøyets beskaffenhet.

Hvor mange går på jakt?


187.000 mennesker bosatt i Norge betalte jegeravgift for jaktåret 2001/2002. Av disse utgjør kvinnene 9.700. Nord-Trøndelag har flest jegere i forhold til innbyggertallet. Hver femte nordtrønderske mann går på jakt.

Les mer:
Dette koster høstjakta
Jenter på jakt
Tilbake til introartikkel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer