Sommerferie

Kjappest til flyet

Slik kommer du kjappest gjennom sikkerhetskontrollen.

SMARTE VALG: Dersom du gjør alt riktig kommer du mye raskere gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Odd Roar Lange
SMARTE VALG: Dersom du gjør alt riktig kommer du mye raskere gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne helga er det ventet rekordutfart ved norske flyplasser. 95 000 passasjerer skal reise via Oslo lufthavn fredag 24. juni og 97 000 søndag 26. juni.

Også ved de andre flyplassene er det ventet svært stor trafikk.

Med masse ekstra håndbagasje og fly-uvante passasjerer kan det bety lange køer før sikkerhetskontrollen.

Glemmer kunsten å reise

- Mange har ikke reist med fly på flere år og har glemt rutinene. Hva kan du ha i håndbagasjen, hvordan blir du klar for sikkerhetskontrollen, hvilken boardinggruppe er du i og hvor lang tid tar det å rekke fram til gata i tide? Det er mye vi gjorde automatisk før som må huskes på nytt, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen.

INNEN REKKEVIDDE: Med The Couch Console trenger du ikke reise deg opp av sofaen for å hente det du trenger hele tiden. Foto/Video: Ebite Vis mer

Her får du DinSide sine beste tips for å komme deg raskest mulig gjennom sikkerhetskontrollen.

Snarveien

Flere norske og internasjonale flyplasser tilbyr en såkalt «fast track» i sikkerhetskontrollen. «Fast track» er den raskeste måten å komme seg gjennom sikkerhetskontrollen på og er en separat kø som lar passasjerer gå raskere og smidigere gjennom sikkerhetskontrollen.

KJAPT: Fast track er som regel den aller raskeste veien gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Odd Roar Lange
KJAPT: Fast track er som regel den aller raskeste veien gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

«Fast track» er vanligvis felles for flere flyselskaper. Dersom du reiser med et flyselskap som er med i ordningen og har tilgang til fast track via billetten din eller fordelskort, kan du benytte denne raske veien ut til avgangshallen og flyet.

Dersom du ikke har bestilt flybillett med «fast track» kan du oppgradere billetten din før du sjekker inn og dermed få adgang til det som vanligvis er den raskeste veien gjennom sikkerhetskontrollen.

Dette kan du ta med

Ta mobiltelefoner, klokker, nøkler og mynter ut av lommene før du går gjennom sikkerhetskontrollen.

Små gjenstander kan plasseres i håndbagasjen eller jakkelomma. De andre legges åpent.

Du må plassere gjenstander som jakker, bærbar PC og plastposer med væskebeholdere på i egne bokser på transportbåndet for røntgenskanning.

Du har bare lov til å ta med en begrenset mengde væske som er plassert i egne beholdere på 100 milliliter eller mindre gjennom sikkerhetskontrollen.

De skal legges i en gjennomsiktig pose eller mappe som tar maksimalt 1 liter.

Du kan også ta med tax free-varer dersom de er i forseglede bæreposer. Men vær klar over at posen kan komme til å bli åpnet for kontroll. Og dette kan ta litt tid.

Når skal du møte?

Det er ikke nødvendig å møte opp på flyplassen tidligere enn normalt. Dette kan føre til opphopning i sikkerhetskontrollen og lange køer.

Men følg gjerne med på flyselskapets eller flyplassens hjemmesider for oppdatert informasjon.

– Møt til den tiden flyselskapet ditt gir beskjed om, og blir det endringer i reisen din må du forholde deg til informasjonen du får fra flyselskapet du reiser med, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Joachim Westher Andersen.

Bagasjen

Sjekk inn digitalt og lever bagasjen selv. De fleste flyselskap gir deg mulighet til å sjekke inn digitalt via en lenke på SMS. Bruk gjerne bagasjebåndene lengst unna sikkerhetskontrollen.

– Dersom du sjekker inn digitalt har du billetten med deg i lomma hele veien, og du slipper å passe på en papirlapp, forklarer Westher Andersen.

Bagasjen kan du også sende av gårde selv, ved å skrive ut bagasjelappen på en av automatene i avgangshallen. Deretter levere den på selvbetjent bagdroppen (bagasjebåndet). Tar du Flytoget kan du skrive ut bagasjelappen allerede på toget.

– Husk å ta vare på kvitteringen som du finner ytterst på bagasjetagen, og ta godt vare på den. Resten av bagasjelappen festes godt på bagasjen før du sender den av gårde.

Last ned apper

Det kan være lurt å laste ned et par ekstra apper før du skal ut å reise.

– Med Avinor-appen kan du skrive inn flightnummer og få oppdateringer om akkurat din flyging. Du kan også sjekke ventetida i sikkerhetskontrollen, og når du kommer hjem får du beskjed når bagasjen din havner på båndet, sier Westher Andersen.

I tillegg har de fleste flyselskapene sine egne apper.

– Disse gjør det enklere å følge med på din flyging. Du kan sjekke inn og få et digitalt boardingkort, du får beskjed om når det er på tide å gå til gata og om eventuelle forsinkelser, sier han.

Vær godt forberedt

Ha alltid boardingkortet ditt klart i hånda, enten digitalt eller på papir. Sørg for at du alltid har strøm til mobilen. Ta gjerne med ekstra batteripakke. Ta av deg belter med metallspenne og ta av sko med metall i skoene. Hatt, lue og caps skal i utgangspunktet tas av.

Ta ut bærbar PC, kamera, nettbrett og legg alt flytende i en egen pose. Mobil og nøkler kan bli liggende i jakkelomma, men husk å ta av deg jakka.

Bruk familieslusa

Reiser du med barn under tolv år kan du bruke familieslusa der slike finnes. Så som på Oslo Lufthavn. Denne finner du nærmest bagasjeinnleveringsbåndene. Her får dere bedre tid og hjelp til å forberede at både barn og voksne, og medbrakt håndbagasje, skal komme enklest og raskest mulig gjennom sikkerhetskontrollen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer