Hyttetur

Kjempetabbe på hytta

Dette kan du risikere om du glemmer denne huskelista.

HUSKELISTA FØR VINTEREN: Det nærmer seg vinterstid. Er hytta gjort vinterklar? Foto: Odd Roar Lange
HUSKELISTA FØR VINTEREN: Det nærmer seg vinterstid. Er hytta gjort vinterklar? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hyttehøsten ble annerledes enn mange hadde ventet. Etter et brennhett marked er det blitt betraktelig kjøligere. Og strømprisene gjør at enkelte velger å stenge hytta for vinteren for å spare strøm.

Men, da er det viktig å ta en sikkerhetssjekk av hytta før dørene låses slik at du ikke finner den med store skader til våren. Mer om sjekklista litt seinere.

Først litt om hyttemarkedet akkurat nå.

SKLIR NED: Det er veldig irriterende når kjøkkenhåndkleet sklir ned fra håndtaket på ovnen, men med dette tipset løser du det problemet enkelt og greit! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Skifte i markedet

- Vi har lagt bak oss noen helt spesielle år i hyttemarkedet, der etterspørselen og aktiviteten har vært unormalt høy. Det har også påvirket hytteprisene, som har fått et historisk løft under pandemien. I løpet av det siste halvåret har vi sett et skifte i markedet der vi har beveget oss fra selgers markedet til kjøpers marked, sier hyttesjef Tone C. Krange i DNB til DinSide.

- Antall hytter som legges ut er nå tilnærmet på samme nivå som før pandemien, men det er ikke like mange kjøpere der ute som tidligere. Det klikkes mindre på finn-annonser, og det er færre på visning. Derfor må hytteselgere regne med at det tar lengre tid før salget går i orden, og mange vil ikke kunne oppnå like gode priser som toppnivåene under siste del av pandemien.

Prisene synker

- Vi har allerede observert en utflating av prisene, og forventer en svak negativ prisutvikling framover. Det er imidlertid fortsatt mulig å oppnå gode priser i markedet, og særlig for fritidsboliger som ligger i populære områder eller har særegne kvaliteter. Men kjøperne er mer selektive, og forventer gjerne en prisreduksjon fra toppnivåene, sier Krange.

Kostbar forglemmelse

I takt med at det er blitt mange nye hytteeiere er også antall hytteskader gått i været.

I fjor økte antallet hytteskader med 12,5 prosent. Hver skade kostet i snitt mer enn 46 000 kroner.

- Det er enormt høyt, mye høyere snitt enn for bolighus. Hytteskadene kostet mer enn 16 prosent mer i fjor enn året før og norske forsikringsselskap betalte ut mer enn 1 milliard kroner for skader på hytter i 2021, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Det er i hovedsak to faktorer som ligger bak den store økningen som vises i tall fra Finans Norge.

- Vannskadene økte med nesten 50 prosent, mens brannskadene steg med mer enn 20 prosent, sier Øren.

Sikre hytta nå

Vinteren var kaldere enn normalt og med rekordlite snø i deler av fjellet, ifølge Meteorologisk institutt. Det har bidratt til økningen i vannskadene, tror produktsjefen.

- Kulde gjør at vann fryser i rør og utvider seg. Når det tiner igjen får vannet renne fritt i ødelagte rør, og på hytta tar det lang tid før det blir oppdaget. Lite snø gjør også at det er mindre isolasjon mot kulda for hyttene. Det beste tipset for å unngå frosne rør er å sikre at de er godt isolert og ha noe grunnvarme på i hytta, sier han.

UNNGÅ DETTE: Ikke glem å holde hyttetaket i orden før vinteren kommer. Foto: Odd Roar Lange
UNNGÅ DETTE: Ikke glem å holde hyttetaket i orden før vinteren kommer. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det beste du kan gjøre for å sikre hytta mot brannskader når du er borte er å trekke ut unødvendige kontakter og sikre hytta mot lynnedslag.

Gode rutiner

- Og ha gode rutiner for å slå av elektriske apparater når du drar hjem etter en koselig høsthelg. Bruk også noen minutter i høst på å sikre at du har godt og riktig brannslukkingsutstyr, og ha gjerne brannøvelse med familien slik at alle vet hva de skal gjøre hvis noe skjer når dere er der, sier Øystein Øren.

Dette er de typiske høstskadene hytteeksperten forventer en høst der kulde, vind, regn, rotter og mus er de største truslene som hytta må sikres mot.

- De typiske hytteskadene oppstår etter storm, rørbrudd, tung snø eller rett og slett hytter som ikke er tette, slik at vann eller skadedyr får komme på besøk. Mange av disse typiske skadene oppstår i løpet av høsten, sier Øren.

Ta grep før det er for seint

- Jeg håper alle tar seg tid til en liten dugnad neste gang de er på hytta. Det er for seint å kaste seg i bilen når høststormen allerede hamrer på døra, sier Øystein Øren.

Et annet tips er å alliere seg med de rundt deg på hytta.

- Avtal gjerne med hyttenaboene dine at dere holder et lite øye med hverandres eiendommer i perioder med mye vær.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer