Billettpriser NSB

Kjøper du to billetter på samme strekning, koster det 50 kroner mindre

Dette er forklaringen.

49 KRONER I PRISFORSKJELL: Om du går av midtveis på togreisen, kan totalbeløpet bli lavere. Vi forklarer deg hvorfor. Foto: NTB Scanpix
49 KRONER I PRISFORSKJELL: Om du går av midtveis på togreisen, kan totalbeløpet bli lavere. Vi forklarer deg hvorfor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At det kan være trangt om plassen på togene til NSB, har Dinside omtalt tidligere. Å forstå seg på prisene for en reise med tog, kan også være forvirrende. Da Dinside sammenliknet priser hos SAS og Norwegian mot NSB for noen år siden, kom NSB dårligst ut. Men til Gardermoen kan NSB derimot være et godt alternativ.

Men å reise én og samme togstrekning med det samme toget, koster ikke nødvendigvis det samme.

En femtilapp billigere for samme NSB-strekning

Da undertegnede hadde besøk nylig, kom besøket med tog fra Oslo til Eidsvoll, før hun reise videre fra Eidsvoll til Lillehammer. Billettprisen kom på 353 kroner: 92 kroner fra Oslo til Eidsvoll, og 261 kroner fra Eidsvoll til Lillehammer.

Hadde hun derimot reist direkte fra Oslo S til Lillehammer uten stopp, ville prisen vært 402 kroner.

Altså en prisforskjell på 49 kroner.

TIlsvarende prisforskjeller finner man på andre strekninger. Eksempelvis koster Moss - Oslo S 144 kroner for en voksen, mens Moss - Sonsveien koster 41 kroner, og Sonsveien - Oslo S 72 kroner, totalt 113 kroner.

Igjen - det er billigere når reisen deles opp.

Årsaken skyldes NSB og Ruters prissamarbeid. Innad i Akershus og Oslo, er det reiseselskapet Ruters billettpriser som gjelder. Når du kommer reisende utenfra Akershus, derimot - er det NSB-prisene som gjelder. Men hvorfor er det da dyrere?

Dette skyldes prisforskjellen

Forklaringen til denne prisforskjellen, ligger ifølge Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasonssjef i NSB tilbake i 2011, da Fylkeskommunen i Akershus og Ruter gjorde om på sonene i Oslo og Akershus.

- Fylkespolitikerne ønsket å tilby innbyggerne lavere billettpriser, så de sponset billettene for reiser i disse fylkene. Siden de ikke ønsker å sponse andre innbyggere, er reisene dyrere for dem, forteller Lundeby til Dinside.

Kan man kjøpe to billetter?

Vil du spare på en reise, kan det altså lønne seg å kjøpe en billett til første stasjon i Akershus, og derfra videre til Oslo. Men det er ikke innenfor reglene, forteller Lundeby.

- NSB enkeltbilletter kan IKKE kombineres med enkeltbillett fra Ruter. Årsaken er at det da undergraver regelverket, og Akershus fylke vil da betale for andre enn egne innbyggere, sier kommunikasjonssjefen.

Han legger til at det ikke er noen måte å kontrollere at man deler opp reisen i to, hvis man går av toget og venter på neste tog.

Billettene som derimot kan kombineres fra NSB og Ruter, er periodebillett fra NSB med enten annen periodebillett eller enkeltbilletter fra Ruter.

- Da er det ikke påkrevet at toget har stopp på grensestasjon for å kombinere billettkombinasjonene som er tillatt, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer