Passere grensa med kjæledyr

Kjører du på rødt eller grønt med dyr i bilen?

Kjører du feil, kan dyret bli avlivet, advarer veterinær

GRENSEPASSERING MED DYR: Kjører du feil her, kan dyret måtte bli igjen i på grensa i en måned. Foto: Christina Honningsvåg
GRENSEPASSERING MED DYR: Kjører du feil her, kan dyret måtte bli igjen i på grensa i en måned. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer
Publisert

Skal du ta med hunden eller katten på bilferie utenfor Norge i sommer, så må du huske å ha alle papirer og pass i orden før du krysser landegrensa.

Men kjører du feil på grensepasseringen, kan Fido fortsatt bli holdt igjen av Tollvesenet.

Kjør på rødt

Før du drar av gårde, må du sørge for at hunden eller katten er merket med ID-chip, har et gyldig pass og har alle vaksinasjoner som kreves for de landene du skal til, og kjøre igjennom.

Men husk at også på tollpunktene så gjelder egne regler hvis du reiser med dyr, og hvis du gjør feil kan det få store konsekvenser, både for ferien og dyret.

Mange tror nemlig at dersom alt av dokumentasjon er i orden, så trenger man ikke gjøre annet enn å framvise dokumentasjonen dersom man blir stoppet, men det er feil, forteller Per Kristian Grandahl, kontorsjef i Tollregion Øst-Norge.

– Man skal kjøre på rød sone på grensa, og vise fram hundepass med korrekte vaksinasjoner foretatt hos veterinær.

– Unntaket her er hvis man kun har vært i Sverige. Det forutsettes selvfølgelig at papirer og vaksinasjoner er i orden, forteller Grandahl.

Dette gjelder for de fleste grensepasseringer i Europa. Altså skal du deklarere dyret ditt og melde fra om at du tar med et dyr inn i landet. Men hva skjer dersom du ikke stopper i rød sone?

FØLG REGLENE: Hunden kan bli stoppet på grensa hvis du ikke kjører riktig i tollen, forteller Per Kristian Grandahl i Tollregion Øst-Norge. Foto: Adrian Øhrn Johansen/ Dagbladet
FØLG REGLENE: Hunden kan bli stoppet på grensa hvis du ikke kjører riktig i tollen, forteller Per Kristian Grandahl i Tollregion Øst-Norge. Foto: Adrian Øhrn Johansen/ Dagbladet Vis mer

– I utgangspunktet blir dyret plassert i karantene, men her ser man også hensynet til dyret hvis alt av papirer er i orden.

– Hva er konsekvensene dersom man ikke har papirene i orden?

– Kjører man på rød sone og papirene ikke er i orden, får man mulighet til å returnere til Sverige/utlandet for vaksinasjon. Kjører man derimot på grønn sone uten papirer i orden, vil dyret bli plassert i karantene, forklarer Grandahl.

GRENSEPASSERING: Husk å deklarere dyret på vei inn i nye land. Foto: Christina Honningsvåg
GRENSEPASSERING: Husk å deklarere dyret på vei inn i nye land. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

– Prat med veterinæren din!

At dyret havner i karantene høres kanskje ikke så ille ut, men husk at dette er på eiers regning.

Det forteller veterinær Ingrid Kopperud ved Ullensaker Dyreklinikk.

VÆR UTE I GOD TID: Veterinær Ingrid Kopperud anbefaler dyreiere å sjekke opp regler i god tid før avreise. Foto: Dyreklinikkene AS
VÆR UTE I GOD TID: Veterinær Ingrid Kopperud anbefaler dyreiere å sjekke opp regler i god tid før avreise. Foto: Dyreklinikkene AS Vis mer

– Dyret kan bli satt i karantene, for å eventuelt chippes på nytt eller ta de vaksiner som kreves, og du kan ende med en regning på ganske mange tusenlapper.

– I verste fall så kan dyret bli avlivet, eller sendt tilbake til landet det kom fra, advarer Kopperud.

I Europa er det pass, vaksiner og chip dyret trenger for å reise. Men noen land har særskilte regler også på dokumentasjon, forteller Kopperud.

– Noen land har særskilte regler på innreise med hund. Skal du til såkalte tredjeland, som for eksempel Tyrkia, så kreves det i tillegg en rabies titer-prøve som må tas i god tid før reisen. Denne må man ha med dokumentasjon på.

– Vi anbefaler å sjekke med Mattilsynet hva reglene er for det landet man skal til, sier Kopperud.

Nye pass

Pass har siden 2016 vært et krav for både katter og hunder som skal reise utenlands.

TA MED PÅ REISEN: Både chipnummer, vaksiner og eierinformasjon må stå i dyrets pass. Foto: Christina Honningsvåg
TA MED PÅ REISEN: Både chipnummer, vaksiner og eierinformasjon må stå i dyrets pass. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

– Det viktigste som står i passet er nummeret på hunden eller kattens id-chip og at det stemmer overens med chipen som sitter i dyret. Det er også viktig at man har fylt inn eieropplysninger, signatur og adresse. Hvis man blir stoppet og det ikke står noe der, så kan man få problemer i tollen, forteller Kopperud.

EU fikk nye regler for reise med kjæledyr fra 29. desember 2014, og innførte et nytt europeisk pass. I Norge trådte disse reglene i kraft først 1. juni 2016, og alle som har fått utstedt pass til kjæledyr i denne perioden kan oppleve spørsmål ved eventuell kontroll i utlandet, til tross for at passene er gyldige.

Mattilsynet har publisert et dokument man kan ta med seg på reise for å bevise at passet er gyldig, og de anbefaler dyr som har fått pass i denne perioden å ta med seg dokumentet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer