Erstatning for ødelagt bagasje

Klag umiddelbart

Fikk kofferten ødelagt. Fikk ikke erstatning.

ØDELEGGELSE: Klager fikk bevisbyrden etter å ha dratt fra flyplassen med skadet bagasje. Foto: Shutterstock / NTB
ØDELEGGELSE: Klager fikk bevisbyrden etter å ha dratt fra flyplassen med skadet bagasje. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bagasjen reiser ikke like komfortabelt som oss, og man kan dessverre oppleve at den blir ødelagt. Om dette skjer, må man melde skaden på flyplassen. Hvis ikke må man fort ta kostnaden selv. Det fikk denne flypassasjeren erfare.

Hevder ingen var der

Klager reiste med Norwegian fra Tromsø til Oslo i høst, og da han kom fram, oppdaget han at bagasjen var skadet.

Han hevder i klagen til flyselskapet og flyklagenemnda at ingen skranke var åpen og at han derfor ikke fikk levert skaderapport på flyplassen. Derfor dro han til hotellet, der han tok kontakt med flyselskapet per e-post.

Fra Norwegian ble han informert om at en skaderapport skal opprettes umiddelbart ved ankomst og før man forlater flyplassen. Det ble også informert om at det er mulig å rapportere om en skade inntil sju dager etter at bagasjen var mottatt, men at Norwegian understreker at i de tilfeller man ikke har rapportert skaden på flyplassen direkte ved ankomst, er det passasjeren som må bevise at skaden oppsto mens den var i flyselskapets varetekt.

Selskapet avviser samtidig at skranken var stengt, og argumenterer med at de alltid har representanter til stede ved ankomst.

Ikke medhold

Flyklagenemnda er enig med Norwegian og gir ikke passasjeren medhold i saken.

De viser til Luftfartsloven § 10-26 og Montrealkonvensjonens artikkel 31, der det står at innsjekket reisegods som blir utlevert uten at den rettmessige mottaker klager, antas å være i den samme forfatning som ved innlevering av reisegodset.

De viser også til klagefristen på sju dager, men påpeker at bevisbyrden ligger på den reisende.

«Norwegian hevder skranken var åpen og viser til en rapport gjort ved ankomstservice på Gardermoen i det tidsrommet klager landet. Nemnda legger derfor til grunn at det var representanter fra Norwegian til stede da klager ankom», skriver nemnda videre i vedtaket.

Nemnda mener dermed at klager ikke har ført bevis for at skadene oppsto i forbindelse av flyselskapets håndtering av bagasjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer