Reiserettigheter:

Klar advarsel

Dette må du vite før du bestiller sommerens flyreise.

KANSELLERT: Flere passasjerer som skulle fly med SAS i påska fikk turen kansellert. Hvordan blir det til sommeren? Foto: Odd Roar Lange
KANSELLERT: Flere passasjerer som skulle fly med SAS i påska fikk turen kansellert. Hvordan blir det til sommeren? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husker du reisesommeren 2022? Med titusener av innstilte fly, kansellerte togavganger, ferjeavganger som aldri ble gjennomført og cruise som det ikke ble noe av fordi skipene aldri kom.

Flykaoset i Norge og Europa traff ikke bare rutetrafikken med full kraft. Også charterturismen, som skulle være den trygge ferieformen, fikk rundjuling.

LOCKOUT: Forbrukerrådet forteller at det er mer enn bare flybilletten som kan bli refundert. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Mange passasjerer sto strandet ved flyplasser rundt om i verden. Nå fryktes det for en ny kaossommer.

Og det er noen gode råd du må kjenne til allerede nå. Ellers kan du havne i store problemer. Mer om rådene litt seinere.

Dette er årsaken

Det er ikke mangelen på vilje, men evne som gjør at flybransjen fortsatt er i krise. Og den vil kunne ramme mange nordmenn til sommeren. Mangelen på fly og personell gjør at flyselskap allerede har varslet en bølge av kanselleringer til sommeren.

Flytrafikken øker og bare i januar økte den med 69 prosent i forhold til samme måned i fjor.

I LUFTA ELLER PÅ BAKKEN: Hvilke fly blir kansellert til sommeren? Foto: Odd Roar Lange
I LUFTA ELLER PÅ BAKKEN: Hvilke fly blir kansellert til sommeren? Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Lufthansa har foreløpig kansellert 34 000 flyavganger til sommeren. Og United Airlines sin toppsjef Scott Kirby advarer om nytt reisekaos i 2023 samtidig som selskapet har allerede varslet store kutt i reiseplanene for sommeren.

Dette kommer til å ramme også andre selskaper, selv om de ikke vil snakke høyt om det foreløpig.

Mangel på piloter, høyere sykefrekvenser for ansatte og utdatert teknologi hos de fleste flyselskaper fortsetter å skape problemer for flyselskapene, mener Scott Kirby.

Mangler penger

Et forsterkende problem for flyselskapene er at det er flyginger om sommeren som skal fylle kassa med kontanter.

Og når flygingene ikke gjennomføres har passasjerene gode rettigheter. Billettpenger tilbake og rause refusjonsordninger for utlegg den ikke-gjennomførte reisen førte til at flyselskapenes kassabeholdning fikk tøffe innhogg.

Fortsatt er det norske passasjerer som ikke har fått pengene sine fra sist sommer.

Kansellerer

Flyselskapene finjusterer sine sommerprogram i disse dager. Og for de reisende kan det være greit å vite at flyselskapet kan kansellere en reise uten begrunnelse inntil 14 dager før avreisen skal gjennomføres.

Derfor bør du være observant når du bestiller hotellrom og leiebil i egen bestilling utenom flyreisen. Har du betalt for hotellet mens flyreisen blir kansellert kan pengene dine være tapt.

Ingen kompensasjon

- Hvis flyreisen blir kansellert eller får endret avgangstid mer enn for 14 dager før avreise har du ikke rett standardisert kompensasjon, men du kan fortsatt ha rett på alternativ flyging. Den nye flygingen skal være tett opp til den opprinnelige flygingen. Passasjeren kreve at selskapet booker om til et annet selskap hvis selskapets egne flyginger ikke passer, sier Thomas Iversen, Forbrukerrådets ekspert på reisejus.

EKSPERT: Thomas Iversen i Forbrukerrådet gir klart råd før man bestiller sommerferie. Foto: Odd Roar Lange
EKSPERT: Thomas Iversen i Forbrukerrådet gir klart råd før man bestiller sommerferie. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Du bør helt klart ha slike endringer med å planleggingen og være litt fleksibel når det gjelder ankomst. Det gjelder særlig hvis du skal videre med for eksempel leiebil eller annen transport.

Dette kan du kreve

- Hvis du får utgifter som følge av en rutetidsendring eller kansellering kan du kreve eventuelle ekstrautgifter tilbake fra selskapet. Det mest praktiske er likevel å planlegge reisen slik at du tåler en justering, særlig hvis du er ute i svært god tid.

- Må flyselskapene oppgi årsak til kansellering?

Nei, siden årsaken ikke gir deg noen rettigheter så trenger ikke selskapet begrunne kanselleringen. Ofte er det såkalt «operasjonelle årsaker» til at flygningen endres lenge før avreise.

- Kan man kreve pengene tilbake fra reiseforsikringsskapet hvis en reise blir kansellert i god tid før avreisedatoen?

- Nei, ved kansellering har du ikke noe krav mot reiseforsikringen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer