Tusenvis av nordmenn har valgt båten som ferieform i sommer. Men mange opplever nå at været ikke alltid er på båtfolkets side.
Nå slår hovedredningssentralen alarm etter at de har fått mange meldinger om drivende båter, kajakker, kanoer, joller og brett.
Hjelper oss veldig
- Vi må bruke ressurser til å sjekke disse ut, og henstiller alle til å sikre sine eiendeler. Tips: skriv navn og mobilnummer med sprittusj på uregistrert farkoster, så vi raskt kan sjekke den ut, skriver Hovedredningssentralen for Sør-Norge på Twitter.
Og Twitterfeeden er full av bilder av båter som er funnet drivende i sjøen.
Og nå gjentar redningsleder Andreas Næsheim ved hovedredningssentralen for Sør-Norge oppfordringen.
– Ved å merke alle uregistrerte båter, brett og andre fartøyer kan det spare oss for store ressurser som blir kreves ved en redningsoperasjon. Merking vil hjelpe oss veldig.
Helga har vært travel for redningstjenesten og det er varslet både en våt og vindfull start på den neste ferieuka også.
Vis hensyn

Nå oppfordrer både Redningselskapet og Hovedredningssentralen til at folk blir liggende i en trygg havn til vinden har avtatt.
– Det er ikke mye hyggelig for noen å legge ut på sjøen nå, sier overstyrmann Marcus Larsen på redningsskøyta Ragnar Stoud Platou til DinSide.
– Vi har fått noen henvendelser fra båtførere som lurer på om det er trygt å dra fra land nå. Men vi oppfordrer folk til å være forsiktige og ikke glemme at feriens seilas skal være behagelig for alle.

Kan koste deg 50 000
«På sjøen har det vært mange oppdrag assistanse i forbindelse med motorstans, drivende joller,og slepejoller som har slitt seg. På land har det vært en rekke oppdrag i fjellet etter at fjellklatrere og turgåere har satt seg fast eller skadet seg.
Vanskelige værforhold har gjort hendelsene krevende. Vi henstiller alle til å ta forholdsregler før de legger ut på tur», oppsummerer Hovedredningssentralen for Sør-Norge de siste dagene.
Og med fellesferien som så vidt er i gang, frykter de også en hektisk uke.
Ved starten av uka er det melding fra liten til stiv kuling på kysten av Sør-Norge og langs svenskekysten. Det kan bli både ubehagelig og i verste fall farlig å legge ut på sjøen i slike forhold.
Høye bølger

Derfor hilser de
Bølgehøyden i ytre Oslofjord, Skagerrak og Svenskegrensa varierer mellom to og fire meter, og det vil bli en riktig heftig tur for de fleste fritidsbåter som drister seg ut i åpent farvann.
- Det er viktig å unngå å gjøre alt man kan for å unngå å havne i en farlig situasjon, sier Andreas Næsheim.

Har du tips eller bilde?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om småbåtlivet i sommer? Eller har du et bilde som du vil at andre skal få se? Kanskje du har en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?
- Ta hensyn til vær og vind, og ta en klok avgjørelse i forhold til egne ferdigheter før du kaster loss og legger ut på sjøen akkurat nå, sier Næsheim.