Pakketabbe:

Klar beskjed: - Vent!

Ikke gjør dette med julegavene.

ADVARER: Denne pakketabben bør du unngå når du reiser med fly i jula! Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten en million nordmenn skal ut og fly før jul. Det er klart for den store juleutfarten - og det kommer bli både hektisk og stressende for mange ved landets flyplasser.

Et av stresspunktene er gjennom sikkerhetskontrollen.

Norge har ennå ikke fått gjennomlysningsmaskiner som gjør at du slipper å ta toalettmappa. kamera og datamaskiner ut av håndbagasjen.

DROPP DET: Forbrukerrådet fraråder denne julegaven. Du bør heller gjøre noe helt annet med pengene. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Og nå advarer Avinor mot tabben som kan skape ekstra kø og irritasjon.

Pakketabben

De ber deg om ikke å pakke inn julegaver som blir med i bagasjen.

- Du bør ikke ta med innpakkede pakker som håndbagasje. Dersom du har fått den i gave, vet du ikke hva den inneholder, og da kan det oppstå problemer, sier Ylva Celius Trulsen, kommunikasjonsrådgiver i Avinor.

Det samme kan skje dersom det er gaver du skal gi bort.

- Selv om du skal gi pakken, og dermed vet hva den inneholder, er det ikke sikkert røntgenmaskinen klarer å se det, og da blir du nødt til å pakke opp gaven.

- Hva med gaver som sendes i innsjekket bagasje?

Du kan legge innpakkede gaver i innsjekket bagasje, men du også der risikerer du at de kan bli pakket opp. Vårt beste tips er derfor å pakke inn gavene etter du har kommet hjem eller fram til jul.

Dette skal du gjøre

- Det er mange ting man selv kan gjøre for å ha lavest mulig skuldrer på flyreisen. Forbereder du deg godt ved å pakke smart, unngår du å bli proppen i innsjekk eller sikkerhetskontrollen, fortsetter Trulsen, som, anbefaler alle å sjekke Avinor sin nettside om hva som er tillatt,

- Så risikerer du ikke å miste fine gaver.

Det er ikke lov

Lista over hva kan man ikke ha med av gaver i håndbagasjen er lang. Men for enkel hets skyld nevner kommunikasjonsrådgiveren disse gjenstandene som oftest blir oppdaget i sikkerhetskontrollen før jul:

– Skarpe gjenstander, for eksempel gavesett med kniver. Væsker og flytende, for eksempel bløte julekaker.

Husk at alt som er smørbart er ansett som flytende.

Brennbart og eksplosivt, for eksempel fyrverkeri, er heller ikke lov å ta med seg.

Kofferter stoppes

Vær klar over at også forsendelser i innsjekket bagasje kan skape trøbbel. Sender du noen av disse sakene så blir bagasjen din stanset, og da risikerer du å stå på ankomststedet uten bagasjen din:

Tips meg om din julereise

Tips meg om din julereise

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om problemer i juletrafikken? Ønsker å fortelle en historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

  • Brennbart og eksplosivt, for eksempel fyrverkeri.
  • Litiumbatterier, disse finner du for eksempel droner eller en rekke andre elektriske gjenstander du kan ha fått til jul.
  • Sportsutstyr, som primus.
  • Verktøy og maling
    (Verktøy er lov dersom det ligger i en transportkasse)
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart