Hvordan velge riktige fjellsko?

Klar for fjelltur? Slik velger du riktig fjellsko

Her er ekspertenes beste tips.

TURSKO TIL FJELLTUREN: Skotøyet er det viktigste utstyret du bruker penger på før tur-ferien, mener ekspertene. Foto: Christina Honningsvåg
TURSKO TIL FJELLTUREN: Skotøyet er det viktigste utstyret du bruker penger på før tur-ferien, mener ekspertene. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fjell- og viddeturismen er stadig økende, enten det dreier seg om korte turer i marka eller lange hytte til hytte-turer på vidda.

For at turopplevelsen skal bli optimal, så bør du kjøpe deg riktig skotøy, råder ekspertene.

Rekordmange overnattinger

FJELLTURISME: Stadig flere bruker DNT-hyttene i sommerferien, forteller kommunikasjonrådgiver Mari Stephansen. Foto Marius Dalseg Sætre
FJELLTURISME: Stadig flere bruker DNT-hyttene i sommerferien, forteller kommunikasjonrådgiver Mari Stephansen. Foto Marius Dalseg Sætre Vis mer

Hos Den Norske Turistforening (DNT) ser de godt at flere velger fjellet som feriedestinasjon i sommerferiene, forteller kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen.

- Vi ser det på vårt medlemstall, som stiger for hvert år. I tillegg har vi rekordmange overnattinger. Vi har de som går langruter fra hytte til hytte i flere uker, og vi har de som reiser til en hytte og blir boende, for så å ta dagsturer etter dagsform, forteller hun til Dinside.

- Invester i sko!

Eventyrer og friluftsblogger Marius Fuglestad ble kåret til årets eventyrer 2017. Han har blant annet gått Norge på langs og padlet Canada på tvers, og sier at er det én ting du skal bruke penger på av utstyr før fjellturen, så er det sko.

- Skotøyet er kanskje det viktigste friluftsutstyret jeg har med meg på mine turer og ekspedisjoner i skog og mark. For det er føttene dine som skal stå imot støtene time etter time på tur, og da er dette kanskje det viktigste utstyret, foruten ryggsekken, man bør legge de ekstra kronene på.

Det viktigste er å finne et par sko som passer din fot og fotsåle perfekt, og har en type demping som gjør at det ikke blir vondt å bære tungt.

EVENTYRER: Skotøyet er det viktigste du bruker penger på av utstyret, sier friluftsblogger og eventyrer Marius Fuglestad. Foto: Fredrik Helliesen
EVENTYRER: Skotøyet er det viktigste du bruker penger på av utstyret, sier friluftsblogger og eventyrer Marius Fuglestad. Foto: Fredrik Helliesen Vis mer

- Høye støvler gir best kvalitet og mindre sjanse for å vingle eller tråkke over i ulendt terreng. Men skal man for eksempel gå på godt oppmerkede stier fra hytte til hytte så holder lave fjellsko i massevis.

Eventyreren sier at det ikke finnes noen fasit på hvilke sko som passer best, før man faktisk har testet ut og prøvd seg frem.

- Valget der ute er stort, og mitt beste råd er uansett å finne rett sko som passer dine føtter og ikke andres. Prøv gjerne alle modeller i butikken du eventuelt skal kjøpe skoene dine i.

Navigere i fjellskoverden

I tur/fjellskoverden så snakkes det om flere ting, men ankelstøtte, stivhet i såle og materiale er kanskje de viktigste. Per Ivar Huso jobber i Friluftsavdelingen i Villmarksbutikken. Han sier at det viktigste er å vite hva du skal bruke skoene til.

- Når du kommer inn i en butikk, så spør om hjelp. Og tenk over på forhånd hva slags terreng du skal gå i, hvor ofte du kommer til å gå, og hvor mye du skal bære på ryggen. Dette har nemlig stor innvirkning på hvilken sko du bør kjøpe.

For mange kan det å se google-resultatet på «fjellsko» være litt overveldende, så sammen med Huso skal vi prøve å gi deg en kort innføring i fjellskobegreper.

Stivhet i sålen

Vi begynner nederst, nemlig med sålen.

- Stivheten i sålen har mye å si. De stiveste sålene blir ofte brukt hvis man skal klatre, gå på bre og ha på stegjern.

Når man snakker om stivheten i sålen, så snakker man om to ting: Hvor mye man kan bøye skoen mellom tå og hæl, og hvor mye man kan vri den mellom de samme stedene.

Som hovedregel sier man at jo vanskeligere terreng man skal gå i, jo stivere såle bør man ha.

- Sålen er en viktig del når det gjelder skovalg, fordi feil såle vil gjøre at man sliter ut føttene raskere, og vil ende opp med smerter.

- Samtidig må man passe på at man har et godt grep under selve sålen og at også det er tilpasset underlaget man skal gå på.

SKOEKSPERT: Per Ivar Huso hos Villmarksbutikken gir ofte tips og råd om fjellskokjøp til kundene. Foto: Christina Honningsvåg
SKOEKSPERT: Per Ivar Huso hos Villmarksbutikken gir ofte tips og råd om fjellskokjøp til kundene. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

Høy eller lav sko?

Jo hardere terreng du skal gå i, desto mer ankelstøtte bør du ha. På en tursko er det skaftet som gir deg denne støtten, ved å stive av ankelen og virke avlastende på leddet.

Det finnes sko som slutter rett under ankelkulen, noen centimeter over ankelkulen, og noen som slutter et godt stykke opp på leggen. Men hva trenger du til ditt bruk?

- De laveste kjøper du når du skal ut på enkle turer, på grusvei og gode stier.

- De som er hakket høyere gir ankelstøtte, og er bedre hvis du skal i litt mer ulendt terreng, eller skal ha litt vekt på ryggen, sier Huso.

Det finnes også fjellstøvler med et skaft halvveis opp på leggen. Huso sier at flere og flere velger denne versjonen, og at deres styrke er i vått og myrlent terreng.

- Hvis det er er mye myr og veldig bløtt, så kan det være behagelig å ha en sånn støvel. Samtidig så blir ankelstøtten enda bedre med disse høye ankelskaftene, forklarer Huso.

LAV SKO: Passer best for lett terreng og gode stier. Foto Christina Honningsvåg
LAV SKO: Passer best for lett terreng og gode stier. Foto Christina Honningsvåg Vis mer
HØY SKO: Passer for turer i ulendt terreng. Foto Christina Honningsvåg
HØY SKO: Passer for turer i ulendt terreng. Foto Christina Honningsvåg Vis mer

Skinn eller GoreTex?

Av materialer kan man velge mellom GoreTex, skinn, kunstskinn og egne yttermaterialer som er spesiallaget for de ulike merkene. De fleste er laget for å være vannavvisende, men et materiale varer lenger enn de andre, sier Huso.

- En lærsko er mye stivere enn en sko av et annet materiale, men fordelen er at ankelstøtten blir stivere og derfor mer støttende. Mange velger i stedet en mykere sko, men igjen, her spiller det inn hvor du skal gå hen.

Selv om skinn er det man tradisjonelt har brukt i Norge, er dette et tungt materiale, og fjellsko i skinn kan fort veie opptil en kilo per sko.

- Samtidig kan den ha mye lengre levetid enn en sko av andre materialer, dersom du er flink på å vedlikeholde den.

Hvilken prisklasse?

Tur- og fjellsko kommer i de fleste prisklasser, men Huso sier at du ikke nødvendigvis trenger å velge de dyre for å få best sko.

- Hva slags sko du skal velge avhenger av hvordan du skal bruke de. Skal du gå i fjellet ofte og lenge av gangen, så kanskje du vil velge å legge litt mer penger i et par sko. Men skal du gå en tur innimellom, så er det ikke sikkert at du trenger de mest fancy skoene.

Og uansett så er komforten det aller viktigste, sier Huso.

- Hvis du har sko som sitter behagelig på foten, som er behagelige å gå i, og som fungerer til ditt bruk så er dét det viktigste. Du kan ha de dyreste og flotteste skoene på markedet, men hvis de ikke er behagelige på din fot, så er de null verdt.

VELG RIKTIG: Det finnes mange ulike typer sko, det viktigste er å velge den som er riktig for deg, sier eksperten. Foto: Christina Honningsvåg.
VELG RIKTIG: Det finnes mange ulike typer sko, det viktigste er å velge den som er riktig for deg, sier eksperten. Foto: Christina Honningsvåg. Vis mer

Ekspertenes kjøpstips:

Marius Fuglestad:
- Man bør ikke tenke så mye på prisen når man velger sko. Det er bedre å legge de store pengene på skovalget enn på noe annet friluftsutstyr da det er føttene som skal gjøre jobben på tur. For kjøper man feil sko, kan jeg nærmest garantere at selve turopplevelse vil bli ødelagt på grunn av dårlig fottøy. Da vil gnagsår komme på løpende bånd, og hver person kjenner sine føtter best. Så det er ingen fasit på hvilke sko som passer best før man faktisk har testet ut og prøvd seg frem.

Mari Stephansen, DNT:
- Sko som skal brukes på fjellet må gi god støtte for anklene og ha et godt grep mot underlaget. De må også ha en god passform til akkurat din fot. Fjellsko kan gjerne være romslige, blir de for trange blir du lett kald på beina. Spesielt er det lurt å velge sko som ikke blir for glatte på regnfulle dager.

- Husk å gå de inn før fjellturen, så vet du hvor det eventuelt kan danne seg gnagsår – og at du dermed kan beskytte deg med gnagsårplaster eller sportsteip før avmarsj.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer