Håndbagasje på flyet:

Klar oppfordring

Dette kan du ikke gjøre når du skal reise med fly - det koster mer enn billetten.

NEI, DET GÅR IKKE: Du kan ikke ta med deg dette inn i flyet. Foto: Odd Roar Lange
NEI, DET GÅR IKKE: Du kan ikke ta med deg dette inn i flyet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye bagasje kan jeg ta med inn i flyet når jeg skal reise?

Spørsmålet dukker opp foran mange flyreiser. Og spesielt for reisen i jula. For det er ikke alt du kan sende som innsjekket bagasje. Og det er ikke alt du har lov til å ta med i håndbagasjen, heller.

Tar du med feil bagasje så kan julegavene ryke.

Vekt og størrelse

En rekke flyselskap intensiverer bagasjekontrollen ved gaten på flyplassen i juletida. Tar du med deg for tung eller stor håndbagasje så kan prisen bli høyere enn prisen på flybilletten.

REISE: Dersom du har med innsjekket bagasje, er det flere ting som er viktig å passe på, spesielt et klistremerke. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

La oss først ta litt om hva som skjer før, under og etter bagasjekontrollen.

Kontrollører fra flyselskapet eller fra selskapet som gjennomfører såkalt bakketjenester for flyselskapet har rett til å veie og måle passasjerers håndbagasje ved gaten. Vekten på bagasjen, og passasjerer, er viktig av flere grunne. Blant annet for balansen på flyet slik at flygerne kan foreta en trygg og behagelig avgang og landing.

Kontrollørene sjekker vekten på bagasjen din, og dersom vekten er innenfor maksimalgrensa – som i de aller fleste tilfeller er 8 kilo, så får du en kontroll-lapp som festes på håndbagasjen.

Ved overvekt kan du bli ilagt et vektgebyr. Du kan også oppleve at håndbagasjen din må sendes som innsjekket bagasje.

Ikke nok plass

- Jule- og nyttårsferien er en periode der mange er på reise og det er naturlig nok mange som reiser med mer bagasje i denne perioden. Inne i et fly er det begrenset med plass, og det er derfor det også er begrensninger på hva man kan ha med seg inn i kabinen, sier kommunikasjonsansvarlig Eline Hygge Skari i Norwegian til DinSide.

- En av oppgavene til de som arbeider ved gaten, som er der passasjerene går inn til flyet, er å se til at det ikke blir for mye håndbagasje i kabinen i forhold til den plassen som er tilgjengelig for dette, og dette er grunnen til at de av og til vil sjekke med de reisende om deres bagasje er innenfor tillatt vektgrense eller størrelse.

– For mye håndbagasje om bord kan gå ut over sikkerheten, dersom det skulle bli nødvendig å evakuere flyet og håndbagasje står i veien, sier pressesjef Tonje Sund i SAS.

- For mye håndbagasje om bord betyr også at det blir forsinkelser om vi må ta bagasje ut fra kabinene og ned i lasterom, derfor forsøker vi å redusere antall håndbagasje på flighter som er fulle, og de neste to ukene er det mange fullbookede fly. Så her er det flere hensyn som spiller inn. Vi oppfordrer alle til å sjekke inn bagasje framfor å ta med seg for mye inn i kabinen.

Kostbar feil

- Dersom man kommer med for mye eller for stor håndbagasje må denne sjekkes inn på selve gaten og legges i lasterommet. Dersom reglene for hva som tillatt følges blir det en smidigere og mer behagelig reise for alle.

SJEKK NØYE: Det er smart å veie og måle bagasjen før du reiser hjemmefra. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK NØYE: Det er smart å veie og måle bagasjen før du reiser hjemmefra. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Håndbagasje som overstiger grensene på billettypen din, blir sendt som innsjekket bagasje mot et tillegg, per strekning.

- Hvis du allerede har sjekket inn to kolli, må du betale overvekt. Dersom du allerede har sjekket inn tre bagasje (2 innsjekkede bagasje og 1 liten innsjekket bag), vil du bli belastet for overvekt for øvrig bagasje du har med deg og det 135 kroner per kilo, per strekning, forklarer Skari i Norwegian.

Man må også betale for overvekt i den innsjekkede bagasjen.

Dersom man har for tung bagasje, blir man belastet 135 kroner per kilo.

- Men priser for innsjekket bagasje varierer noe, alt etter om dette kjøpe på nett eller på flyplassen, og generelt er kostnaden høyere når man gjør dette på flyplassen. Kostnaden varierer også om det er en direkteflygning eller en med videreforbindelser, avslutter Eline Hygge Skari.

SAS har følgende priser for overvekt:

Det er mye penger å spare på å kjøpe ekstra bagasje på forhånd, dersom du har behov for det. Dersom bagasjen du sjekker inn veier for mye, eller du tar med for mye håndbagasje om bord, så kan man sjekke inn overvekt mot et gebyr.

Priser på overvekt på innsjekket bagasje er avhengig av hvor du reiser.

For eksempel innlands er det 350 kroner per bagasje mellom 23,1 og 28 kilo.

Veier bagasjen mellom 28,1 og 32 kilo koster det 600 kroner ekstra. Maks vekt på innsjekket bagasje er 32 kilo.

Tonje Sund forklarer dette:

- Er bagasjen for stor eller tung til å være med om bord i flyet, så vil den bli tatt til side og puttet i flyets lasterom. Dersom det er fullt der, noe som kan hende i jula da mange reiser med mye bagasje, så risikerer man i verste fall at håndbagasjen blir stående igjen.

Det er veldig synd, dersom man har julegaver til noen man er glad i oppi håndbagasjen. Vi anbefaler derfor på det sterkeste å sjekke hvilke regler som gjelder for håndbagasje på din billettype.

Bunadtabben

- I Flyr veier vi ikke bagasjen ved gaten. Vi minner om at det er vektbegrensninger på 8 kg på håndbagasje, men dette betyr ikke at det er fritt fram for å ta med «et helt lass» om bord, sier kommunikasjonsdirektør Anita Svanes i Flyr til DinSide.

Vi minner også om at de som skal reise med bunad i jula tar med denne og sølvtøyet i håndbagasjen. Dette regnes som verdigjenstander og skal ikke sendes i innsjekket bagasje.

Hvorfor er det slik?

Årsaken til bagasjerestriksjonene er først og fremst av sikkerhetshensyn. Håndbagasjen må ikke være til hinder ved en eventuell evakuering.

Og det skilles mellom håndbagasje og kabinbagasje. Her ser du forskjellen.

Håndbagasje

  • Håndbagasjen må få plass under setet foran deg. Dette kan være en håndveske, en liten ryggsekk, en PC-veske eller liknende.

Kabinbagasje

  • Kabinbagasje plasseres i bagasjehyllene over stolradene. Dette kan være en liten trillekoffert, en bag eller liknende.
  • Bagasje som er større eller tyngre enn maksimalgrensen må sendes som innsjekket bagasje.
  • Hvis det er fullt i bagasjehylla, må kabinbagasje fraktes i flyets lasterom og hentes på bagasjebånd i ankomsthallen – eller når det gjelder mindre fly, ved flytrappa når.

Og når du har kontroll over bagasjen kan det være smart å vite hvilke 7 tips som redder deg når flyet er forsinket eller innstilt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer