Innenlandsreiser under corona

Klart for norgesreiser?

Regjeringens gjenåpningsplan gir håp om norgesreiser fra slutten av mai. Men allerede i april kan turistattraksjonene åpne for publikum.

UTEPILS: Statsminister Erna Solberg er åpen for at det blir utepils i noen deler av landet allerede neste uke. Video: Bjørge Dahle Johansen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag la statsminister Erna Solberg frem planen for hvordan Norge skal kunne gjenåpne samfunnet etter mange måneder med strenge coronatiltak.

Planen er å åpne opp i fire trinn, som gradvis letter opp i tiltakene, og trinn 1 kan inntre allerede neste uke - dersom smittetall og vaksineringstakt tilsier det.

Per i dag er unødvendige reiser innenlands ikke anbefalt av myndighetene. Men dersom alt går etter planen kan det snart åpnes for langhelger og ferier i Norge.

Åpne attraksjoner med trinn 1

Første trinn i gjenåpningsplanen til regjeringen er å lette på de strenge tiltakene som ble innført før påske. Disse skulle vare til 12. april, men er forlenget til og med onsdag 14. april.

Dermed kan det vurderes å blant annet tillate 200 personer på arrangementer utendørs, og 200 personer ganger 3 kohorter hvis publikum sitter i faste tilviste plasser.

Dinside har spurt når fornøyelsesparker, dyrehager, museer og liknende kan åpne som normalt med bakgrunn i gjenåpningsplanen. Ifølge helsedepartementet er dette allerede i trinn 1. Og det kan skje før 14. april.

- Det er under trinn 1. Altså det forberedende trinnet som innebærer å reversere alle eller deler av de strenge nasjonale tiltakene som ble innført før påske. Regjeringen vil foreta en vurdering av om vi skal starte på trinn 1 i gjenåpningsplanen før 14. april, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc til Dinside i en e-post.

Reiseanbefaling forsvinner i trinn 2

Som kjent har det lenge vært anbefalt å unngå unødvendige reiser innad i Norge. I trinn 2 av gjenåpningplanen åpnes det for å reise innenlands igjen: Regjeringen skriver i planen at «reiser innenlands kan gjennomføres».

Det kan i beste fall skje i mai: Regjeringen skriver i sin pressemelding at «slik det ser ut nå, med dagens utvikling av epidemien og tempoet for vaksinasjonen, vil det tidligst være mulig å starte på det andre trinnet av gjenåpningsplanen i siste halvdel av mai».

Ta sjansen på å bestille?

Er du lysten på en innenlandstur, kan det altså se ut til å være mulig i løpet av mai. Men det er samtidig greit å huske på at regjeringen har påpekt at de må følge situasjonen nøye med tanke på smittesituasjon, kapasitet i helsevesenet og vaksinasjon, før man gjennomfører neste trinn.

Det er altså ikke gitt at trinn 2 gjennomføres i mai som planlagt. Statsministeren understreket for øvrig i sin tale til Stortinget at regjeringen ville la det gå minst tre uker mellom hvert av de fire trinnene.

Skulle du ha bestilt en reise innenlands som du ikke får benyttet deg av, dekker reiseforsikringen normalt ikke avbestillinger på grunn av myndighetenes anbefalinger om å ikke reise.

Du kan derimot få avbestilt reiser innenlands dersom du må i karantene.

Ny karantenedekning

- Det foreligger ikke noe reiseråd innenlands, så her gjelder reiseforsikringen som normalt. Det vil i praksis si at kundene har gyldig forsikring fra de forlater egen hjemmeadresse. Vi dekker ikke avbestillinger innenlands som følge av smittefrykt eller anbefalinger om ikke å reise innenlands. Derimot har vi hele tiden dekket avbestillinger innenlands som følge av akutt og uventet sykdom/skade – noe vi vil fortsette med, sier Andreas Handeland, kommunikasjonssjef i Europeiske, en del av If.

Samtidig valgte Europeiske og flere andre forsikringsselskap før påske å dekke avbestilling som skyldtes mynedighetspålagt karantene.

- Vi valgte rett og slett å gå utenfor egne vilkår og gi litt ekstra i en tid der mange ufrivillig opplever å bli satt i en slik karantene. Denne ordningen lot vi virke med tilbakevirkende kraft til årsskiftet, slik at kundene blant annet fikk dekket slike tilfeller i vinterferien, og den løp i første omgang frem til utgangen av april, sier Handeland.

Han legger til at de nå vil la dekingen av avbestillinger grunnet karantene vare ut mai måned.

Gjensidige skriver på sine nettsider at de har utvidet reiseforsikringen sin til å også dekke avbestillinger dersom du havner i karantene på grunn av smittesporing eller pålegg fra offentlige helsemyndigheter, og at dette gjelder for innenlandsreiser med avreise fra 1. januar til og med 31. august 2021.

Hva med flyreiser innenlands?

Professor innen transportøkonomi ved Høyskolen i Molde, Svein Bråthen, kunne onsdag uttale til Dinside at han tror på relativt normale flypriser innenlands i vår og sommer, men at det kan komme priskriger på enkelte strekninger med mye konkurranse.

Ifølge pressesjef John Eckhoff i SAS sier til Dinside at de opplever at bookingen av flybilletter til sommerferien øker, og at ferier i Norge er populære.

- De siste ukene har det i Norge vært en trend med økende booking av flybilletter for ferie i sommer og høst, sier Eckhoff.

Her kan du se topp ti steder som nordmenn har bestilt innenlandsreiser til i ukene 9-13, for reiser i ukene 24 - 33, det vil si skoleferieukene:

  • Bodø
  • Tromsø
  • Narvik
  • Stavanger
  • Bergen
  • Svalbard
  • Trondheim
  • Kirkenes
  • Alta
  • Kristiansand

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer