Klart for ny gigabane i Göteborg

Liseberg feirer sitt 80-årsjubileum med innvielsen av Nordens største berg- og dalbane i tre.

Publisert
Sist oppdatert

Den som venter på noe godt venter alltid for lenge. Det hevder fornøyelsesparken Liseberg når de skal skryte av sin nye gigantiske berg- og dalbane som snart er klar for de første adrenalinskingrende hyl. I det de mener er Nordens største 80-årsgave, skal tilreisende skinnejunkies få tilfredstilt sine krav til høyde, bratthet, fart og spenning på knirkende trereiseverk.

Balder

Balder blir den største trebanen i Norden. Foto: Liseberg
Balder blir den største trebanen i Norden. Foto: Liseberg Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Action

Liker du å kjøre berg- og dalbane? (Avsluttet)
JA!(74%) 468
Er litt redd, men kjører likevel(15%) 92
NEI!(11%) 69
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den nye berg- og dalbanen, Balder, veier 140 tonn. 190.000 løpemeter trevirke har gått med for å konstruere banen. Den er 36 meter høy på det høyeste, og den bratteste bakken heller hele 70 grader. Underveis kan du få en følelse av vektløshet ti ganger.

 • Se bildene her
 • Til sammenligning er TusenFryds Thundercoaster 950 meter lang og har en høydeforskjell på nesten 40 meter. Det høyeste stupet er på 32 meter, og det bratteste fallet er på 57 grader. Underveis opplever du vektløshet 12 ganger.

 • Høyest, raskest, brattest? Se Thundercoaster og Balder i tall
 • Snart klart

  12. april er D-dagen for dem som vil være først i køen for å teste Balder. Selv om de vil testkjøre mange turer før den tid, er dette datoen for publikumstilgang. Parken har laget en kalender med grønne dager - det er dager da du bør ha sjanse for mindre køer. 13. april er en av dem, neste er 1. påskedag og 2. påskedag (20. og 21. april). I mai og juni er det også mange dager som regnes som lavtrafikktider.

 • Thundercoaster blant de beste i Europa

 • Test av Thundercoaster da den var nyåpnet: Med 93 km/t i svingene

 • Test fra 2001: Kostbar opptur på Liseberg

 • Verdens råeste berg- og dalbaner
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer