Kle deg anstendig i ferien

Klar oppfordring til turister i sommer. Se om du vet du hvordan du bør kle deg.

I mange ferieland er det IKKE akseptabelt å vandre rundt i badetøy utenfor stranda eller bassengområdet. Foto: Kamil Dratwa
I mange ferieland er det IKKE akseptabelt å vandre rundt i badetøy utenfor stranda eller bassengområdet. Foto: Kamil Dratwa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britiske charterturister har ikke det aller beste ryktet i eget land - og det til tross for at britene er minst like glade i å reise på solferier som oss nordmenn. Nå har det britiske reisemagasinet Wanderlust lansert en kampanje for å få britene til å være mer respektfulle overfor lokalkulturen når de reiser på ferie utenlands. Det skriver Daily Mail.

Toppløs glamourmodell risikerer fengsel

I det siste har flere hendelser der briters uvitenhet om lokalkultur skapt situasjoner. Blant annet kan glamourmodellen Katy Price ende i fengsel etter at hun solte seg toppløs på verandaen foran bungalowen hun hadde leid på et luksusresort i Maldivene. En gjeng britiske fotballspillere ble arrestert etter at de kledde seg ut som svært lettkledde nonner på Kreta.

Bar overkropp og toppløshet

Du er på solferie ved Middelhavet. Hvilke av utsagnene under mener du er akseptable? Du kan krysse av for flere alternativer. (Avsluttet)
Soling og bading med bikinitopp(24%)
Bar overkropp kun på stranda(24%)
Toppløs soling og bading (18%)
Toppløs soling, men bikinitopp under bading(14%)
Badetøy utenfor strand- og bassengområde(12%)
Bar overkropp på lunsjrestauranten(8%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Å vise for mye naken hud gjør ikke bare at folk blir støtte og fornærmede, det kan også føre til at turister mottar trusler. Noen steder har minimale bikinier ført til angrep på vestlige kvinner, sier sjefredaktør i Wanderlust, Lyn Hughes til Daily Mail. Les mer om Wanderlusts kampanje her.

Her er de dårligst likte turistene - og de som kler seg verst

Her bør du være ekstra obs

Wanderlust har listet opp ti populære ferieland som krever en litt annen reisegarderobe enn du kanskje er vant til når du pakker kofferten før kretaferien.

1. Dubai - i et konservativt muslimsk land som dette, er det ikke greit å svinse rundt i korte skjørt og shorts utenfor hotellområdet. Du kan heller ikke bare vrenge av deg til bikinien hvor som helst. Det bør bare gjøres når du befinner deg på et av feriehotellenes områder. I fjor ble et britisk par fengslet for å angivelig ha hatt sex på en strand. Dubai har til og med gitt ut en etikette- og oppførselsguide til turistene.

2. Egypt - dette er et konservativt muslimsk land. Badetøy er ok ved bassenget og på stranda, men ikke trask rundt i det ellers. Besøker du noen av templene ved Nilen skal du kle deg anstendig, dvs. droppe korte shorts/skjørt, dekke skuldrene og brystet, og menn bør beholde t-skjorten på.

3. Marokko - nok et muslimsk land som krever at kvinner dekker til kløft, skuldre og lår. Kvinner kan gjerne ha med seg et skjerf som de dekker håret med, men det er ikke strengt nødvendig. Les også: Marrakesh - her shopper interiørarkitekten

4. Swahilikysten i Øst-Afrika - dette er også muslimsk område, og du bør kle deg konservativt når du beveger deg utenfor hotellområdet. Toppløs soling er forbudt på Zanzibar. Mange turister bryter det, og dette støter lokalbefolkningen.

5. Tyrkia - i turistbyene ved kysten er kleskoden mer avslappet enn ellers i landet. Shorts og t-skjorte fungerer som regel, men ikke hvis du vil inn i en moské.

6. India og Sri Lanka - på strendene er det greit med badetøy, men det er smart å kle seg med en topp som dekker skuldre og skjørt eller shorts som går til knærne ellers. Kjøp gjerne en av de fargerike sariene, som lokel kvinner går med. Stilig og anstendig.

7. Karibia - har rykte på seg for å være avslappet, men reglene varierer stort. Noen øyer har toppløsforbud, på andre er kamuflasjeklær forbudt. Nylig innførte Grenada bøter til turister som sagget buksene eller gikk med badetøy utenfor strand- og bassengområdet.

8. Thailand - thailendere er relativt konservative i klesveien. På stranda er badetøy ok, men ellers bør du gå i t-skjorte, eller enda bedre, i en skjorte.

9. Fiji - kvinner bør dekke skuldre, kløft og lår utenfor hotellområdet. Badetøy på stranda er ok, men behold bikinitoppen på.

10. Det katolske Europa - mange kirker har klesregler. Det er ikke ok med bare skuldre og korte skjørt/shorts. På strendene ved Middelhavet er det veldig avslappet, men husk at andre områder kan være langt mer konservative.

Generelle tips til damene
Hvis du reiser til mer konservative land, bør disse reglene følges: Skjørt og benklær bør rekke til under kneet. Ikke vis antydning til kløft, og dekk til skuldrene. Gjennomsiktige klær som viser undertøyet bør ikke brukes. Ikke la g-streng eller bh-stropper være synlige. Legg igjen de trangeste buksene hjemme.

Generelle tips til gutta
Nå er faren mindre for at man får uønsket oppmerksomhet som mann, men en god regel er å beholde t-skjorten på alle andre steder enn på badestranda eller ved bassenget. Ikke gå med bukser som "sagger". Å vise rørleggersprekken er ikke spesielt høflig.

Er nordmenn flinkere?

Det er vanskelig å si om nordmenn er bedre eller verre enn britene når det gjelder å bryte skikk og bruk mht. bekledning. Men at mange nordmenn med hell kunne kledd på seg litt mer når de er på ferie. Det er lite høflig å sitte på lunsjrestauranten i bare badebuksa eller bikinitoppen, for eksempel. Og det kan være greit å se seg rundt på hvordan andre kvinner på stranda er kledd før man vrenger av seg bikinitoppen.

I Brasil må rumpa gjerne vises frem, men ikke brystene. Foto: Stine Okkelmo
I Brasil må rumpa gjerne vises frem, men ikke brystene. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Ja til bar rumpe, nei til bare bryst

Det er ikke alltid like lett å vite hva som er greit og ikke når man er på ferie utenlands. Det beste er å følge med på hvordan lokalbefolkningen kler seg. Noen steder er det greit med bare skuldre, andre steder ikke. I Brasil er det for eksempel helt kurant for kvinner å vise hele skinka når de er på stranda. Så og si alle damer har bikinibukser som knappest dekker rumpesprekken. Men ikke finn på å sole deg toppløs. I det katolske landet er bare bryst tabu.

Men her setter de verdensrekord i nakenbading!

Helligdommer krever påkledning

Skal du inn og se på en kirke, bør du dekke til skuldrene dine. Veldig korte skjørt eller shorts er heller ikke akseptabelt. Det samme gjelder når du skal besøke andre helligdommer. Magasinet Wanderlust nevner pyramidene i Egypt som et godt eksempel. Turistene kommer hit i korte shorts, og kanskje også bar overkropp. Det er ikke akseptabelt, mener lokalbefolkningen.

Reiser du i muslimske land, og særlig i Midtøsten, skal du være påpasselig med å kle deg anstendig. Her er det svært fornærmende og støtende dersom du viser for mye hud. Som kvinne bær du ha lange skjørt eller bukser. Har du bukser, bør du bruke en topp som dekker baken. Ingen bare skuldre, og gjerne lange ermer. Ta med et sjal som du kan dekke hodet med.

Deler av saken ble første gang publisert tidligere i sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer