Klin til og hopp i det

Det er ingen vits i å være forfengelig når man bader i Dødehavet. Men for all del - ikke gjør som tittelen oppfordrer til. Det vil du få svi for!

Publisert
Sist oppdatert
En i reisefølget hadde ikke fått med seg at det gjaldt å holde vannet unna nese, øyne og svelg, og tok et svalestup uti


Det er ingen vits i å ta på seg den fineste bikinien, sminke ansiktet eller prøve å barske seg med et stilig stup ved Dødehavet.

Solen steker fra skyfri himmel da bussen vår begynner på de lange bakkene nedover mot Dødehavet. På veien passerer vi en stein som markerer havnivået. Vi skal cirka 400 meter under havets overflate. For å flyte på flesket.

Se bildene fra Dødehavet

Salte saker

Dødehavsleiren skal gjøre godt for huden. En skikkelig innsmøring er obligatorisk før badet. Foto: DinSide
Dødehavsleiren skal gjøre godt for huden. En skikkelig innsmøring er obligatorisk før badet. Foto: DinSide Vis mer

Dødehavet ligger mellom Israel og Jordan, og er kjent for sitt mineralholdige vann.
Fordi Dødehavet ligger under havoverflaten, er det inget naturlig utløp for vannet. Det varme klimaet gjør at store mengder vann fordamper, mens alle salter og mineraler blir værende igjen i havet. Faktisk består Dødehavet av 25 prosent salt, over åtte ganger saltere enn havet. De forskjellige saltene og mineralene som finnes i sjøen er blant annet magnesium, natrium, kalium, kalsium og brom.

I det nordøstlige hjørnet av Dødehavet, på jordansk side, ligger spahotellene på rekke og rad langs kysten. Her har mange av de kjente internasjonale hotellkjedene bygget store og luksuriøse komplekser med egne spaavdelinger, og selvsagt egen strandlinje til Dødehavet. Vi slipper inn som dagsgjester, og trasker ned til strandkanten for å skifte til badetøy.

Foran oss åpenbarer Dødehavet seg. Den grønnblå fargen står i kontrast til de gylne fjellene rundt. I vannskorpen, eller, nærmest oppå vannskorpen, ligger badegjestene og flyter som korker. Det ser unektelig ganske teit ut, men et dypp i Dødehavet skal være velgjørende om ikke for sjelen, så i hvert fall for kroppen.

Jeg husker at guiden vår, Ahmad Al-Khalidi, formante oss om å ikke dukke under, fordi det ville svi noe innihampen på grunn av det sterke saltinnholdet. Det skal jeg passe på å unngå. Men hvordan vil bikinien takle det sterke vannet? Jaja, jeg har ikke så mye annet valg enn å la det stå til.

Se bildene fra Dødehavet

Det er ikke mye liv her, men magisk, likevel. Foto: David Shankbone
Det er ikke mye liv her, men magisk, likevel. Foto: David Shankbone Vis mer


På vei ned mot vannet tar vi et obligatorisk stopp ved leirestasjonen. En stor krukke full av svart dødehavsleire står der, og det er bare å kline til. Med en nesten barnslig iver begynner reisefølget å smøre på den fuktige og glatte leiren på kroppen. Her gjelder det å få det så jevnt og heldekkende som mulig. Så er det bare å vente på at leiren tørker i solen.

Dødehavsleiren har vært kjent for sine helsebringende effekter i tusenvis av år. Etter sigende skal dødehavsleiren hjelpe mot psoriasis, astma, leddgikt og vitiligo, blant annet. Dette har ført til at tilreisende har kommet hit for å smøre seg inn i leire i alle tider. Faktisk skal et av verdens første helsespa ha ligget ved Dødehavet. Det var visstnok Kong Herodes som beordret byggingen.

I romertiden hentet romerne vann og salter fra Dødehavet til Italia. Plantene som vokste rundt Dødehavet, særlig balsamtreet, ble brukt til å lage svært etterspurte kremer, parfymer og medisiner. Såpass gjeve og eksklusive var dødehavsproduktene, at det ble utkjempet flere kriger om herredømmet over havet.

For den som vil ha en mer proff behandling, finnes det lekre spaanlegg ved alle de store hotellene. Her kan du få alle slags typer behandling, men det er selvsagt leirebehandlingene som er mest i fokus.

Se bildene fra Dødehavet

Sviende svalhet

Vi holder oss til selvspa denne gangen, og etter ti minutter er leiren tørket helt. Da er det bare å gå ut i vannet. Jeg skulle til å skrive "hoppe ut i vannet", men den som gjør det, vil angre. En i reisefølget hadde ikke fått med seg at det gjaldt å holde vannet unna nese, øyne og svelg, og tok et svalestup uti. Det sved som han aldri hadde kjent før, og selv etter et par dager kjente han den sviende følelsen i bihulene, og han hadde en nese som rant i ett sett.

Det er ikke så lett å svømme når over halvparten av kroppen flyter over vannskorpen. Foto: DinSide
Det er ikke så lett å svømme når over halvparten av kroppen flyter over vannskorpen. Foto: DinSide Vis mer


Den som klarer å senke seg elegant ned i Dødehavet, burde få en premie. Det er komplett umulig å foreta noen grasiøse bevegelser i det salte vannet. Kroppen flyter opp som en kork. Det hele er en ganske så surrealistisk og latterlig øvelse.

Det nytter ikke med brystsvømming for å komme seg fremover, for bena flyter over vannflaten. Da er det mer effektivt med en slags hundesvømming.

Siden det er så vanskelig å ta seg frem i vannet, frarådes folk å bevege seg for langt unna land. Det er nemlig ikke så lett å komme seg inn igjen. Når noen har kavet seg for langt unna land, får de beskjed av badevaktene om å komme seg tilbake igjen. Selv om du flyter godt i Dødehavet, betyr ikke det at det ikke går an å forulykke her.

I begynnelsen av mars er vannet behagelig, men ikke veldig varmt. Nå gjelder det å gni leiren løs så godt som mulig - uten å sprute noe vann i øynene. Det går nesten. Det skal bare en bitteliten vanndråpe til før jeg kjenner en intens svie i øyet. Det tar flere sekunder før svien forsvinner, men når den gjør det, er det bare å vaske videre - litt mer forsiktig.

Deretter skylles det salte vannet av i utendørsdusjen, og så er det bare å la solen tørke huden etterpå.

Ble vi noe yngre og vakrere etter et bad i Dødehavet? Tja. Huden ble ganske myk, i hvert fall. Og jeg hadde ikke sagt nei takk til å bli lenger og kline mer.

Fakta om Dødehavet

 • Dødehavet er 1049 km², 76 km langt, og 4-16 km bredt. Det ligger på grensen mellom Jordan og Israel.
 • Vannet inneholder 25 prosent salt. Det er derfor lite liv i havet, og derav navnet.
 • Dødehavet ble dannet for 8 millioner år siden som følge av forskyvninger i litosfæren mellom den afrikanske og den indoaustralske plate.
 • Den største utfordringen for Dødehavet, er at fordampingen er større enn tilsiget. Dersom ikke ekstra vann tilføres på kunstig vis, vil havet tørke inn.
 • Klimaet ved Dødehavet er veldig stabilt og godt. Luften er tørr og lite forurenset, og det faller mindre enn 50 mm regn i året. Om vinteren ligger temperaturen på 20-23 grader, om sommeren på 32-39 grader.

 • Se bildene fra Dødehavet

  Slik kommer du deg hit:
  Vi besøkte den jordanske siden av Dødehavet. Her ligger de fleste store feriehotellene nordøst i havet, en 40 minutters kjøretur fra Amman. Mange ammanere reiser ned i helgene, så vær obs på at det kan være trangere om plassen da enn ellers i uken.

  Flere reisearrangører har turer til Dødehavet. En ukes opphold på et femstjernershotell koster fra 7.000 kroner per person i desember. Du kan også reise på egenhånd. En flybillett til Amman koster fra rundt 8.000 kroner, med en mellomlanding i Europa.

  Klin til og hopp i det


  På nett: Visit Jordan

  Les også: Wadi Rum - verdens vakreste ørken


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer