Knallsterk ferie

Whiskyferie i Skottland - et sterkt alternativ til lunken pils og sur vin ...

Skribenten har testet besøkssenteret - og whiskyen.
Skribenten har testet besøkssenteret - og whiskyen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Skål, sa vi, eller cheers.

Helt feil, selvsagt. Når man er i Skottland heter det slainte. Egentlig er det vel gælisk, men slik gjør man det altså her, når man tyller i seg skottenes gull; whiskyen.

 • Whiskybesøk i bilder
 • Mens du er i Skottland, kan kanskje et slottsbesøk friste. Vi har vært Dronning for en natt.
 • Les mer under artikkelen

  Minidestilleri

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Vi har besøkt det lille destilleriet Aberlour i Spey-dalen i Skottland. Et destilleri som ble etablert i 1879, men som først åpnet besøkssenter for turister i august i fjor. Her får vi se hvordan prislønnet whisky fra Aberlour (uttales aberlauer) blir til. Et whiskymerke som ikke er spesielt godt kjent i Norge; kun 10 år gammel maltwhisky fra Aberlour er å få på Vinmonopolet. En flaske på 0,7 liter koster 366 kroner.

  Fra vann til whisky

  Gjær, bygg og torv er det som skal til for å forvandle vann til whisky. Bygg-korn blir maltet i vann i to dager, for så å tørkes under stadig omrøring. Deretter røykes massen over torv for å sette til smak. Den delen av prosessen tar 2-3 uker. Så knuses massen i en mølle, og blandes med varmt vann. Da trekkes sukkerstoffene ut. Ni timer med filtrering følger, før gjær blir satt til. I løpet av to dagers gjæring er alkoholnivået oppe i seks til åtte prosent. Væsken destilleres så to ganger for å danne sterk sprit ved fordampning. Første gang når alkoholprosenten 20 prosent, andre omgang sikrer sprit opp i hele 76 prosent. Ulovlig til innførsel i Norge med andre ord ...

  Sterke varer

  Knallsterk ferie


  Den delen av væsken som destilleres til mellom 66 og 74 prosent alkohol er den beste, forteller vår guide. Den delen plasseres til modning i eiketønner som har inneholdt enten sherry eller bourbon. Mellom 10 og 15 år ligger whiskyen i tønnene. Formålet er å sette smak og farge på drikken. Så blandes innholdet fra de to tønnetypene i forskjellige forhold for å lage de ulike variantene som destilleriet markedsfører. De har også en originalvariant tappet kun fra sherrytønner, som skal ligne whisky slik den ble produsert når destilleriet startet sin virksomhet på slutten av 1800-tallet.

  Hemmelighetskremmeri

  Hvordan blandingsforholdene er, og hva som eventuelt tilføres underveis i prosessen forøvrig, er det ingen vil fortelle en skarve besøkende. Forretningshemmeligheter, må vite.

  Aberlour destilleri produserer tre millioner liter whisky i året. Likevel arbeider ikke mer enn seks personer med produksjonen - to og to i tre skift. Nesten merkelig at dråpene blir så dyre ...

  Åpent for besøk

  Aberlour har åpent for besøkende seks dager i uken, helst i grupper mellom april og oktober. For 7,5 pund (omkring 90 kroner) får du både guidet omvisning i destilleriet og en smaksprøve. Og de fleste lar seg selvsagt friste til å handle i butikken også, smaksprøver til hjemmebruk. Den dyreste varianten får du imidlertid i besøkssenterets smakerom. Her kan du fylle din egen flaske direkte fra fritt valgt tønne. Du får nummerert etikett, og navnet ditt i besøksboken. Hele 50 pund (nesten 600 kroner) koster herligheten. Destilleriet trodde fem-ti personer kom til å gjøre dette i løpet av et år, men hele 300 flasker av de dyreste selvtappedråpene var allerede solgt i løpet av de første fire månedene etter åpningen i august i fjor.

 • Se bildene fra destilleriet
 • Nær Aberlour ligger to mer velkjente merkenavn for norske ganer; Glenlivet og Glenfiddich. Her kan du få gratis omvisning hele året. Les også vår reportasje om en reise langs en av Skottlands whiskyveier fra i fjor.

  Eksterne lenker:

 • Aberlour destilleri

 • Maltwhisky-veien og annen turistinformasjon fra området.
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer