Knefall for deg

Vi testet flatseng og fellesbad i tradisjonelle japanske gjestgiverier. Men hva er alle tøflene til?

- Nei, bare bli sittende:  Man blir lett høy på pæra av tradisjonell japansk høflighet. Det er forsåvidt også meningen, men det er ikke grunn til å ta det alt for personlig. Foto: © JNTO
- Nei, bare bli sittende: Man blir lett høy på pæra av tradisjonell japansk høflighet. Det er forsåvidt også meningen, men det er ikke grunn til å ta det alt for personlig. Foto: © JNTO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Japan kan man sove og spise omtrent som i Europa, men vitsen ved å reise er jo å oppsøke det vi ikke har hjemme. Derfor ville vi under vårt Japan-besøk bo i ryokaner.

Disse japanske gjestgiveriene finnes overalt, både på landet og i bysentra. I et ryokan har soverommet et hevet gulv dekket med tatamimatter (tykke stråmatter spent fast i trerammer). Om kvelden ruller betjeningen ut futonmadrassene og rer opp sengene. Om dagen er rommet som oftest tomt for møbler, selv om det kan være et lavt bord å drikke te fra mens man sitter på gulvet.

I et japansk gjestgiverirom skal det også være en liten nisje, et slags alter, med en kunstgjenstand og gjerne en blomst. I tradisjonelle ryokaner kan rommet også ha et vindu ut til et atrium med raffinert beplantning og springvann.

Så går vi i bad

Selv om de fleste ryokaner har rom med eget bad, forventes det at gjestene bader i fellesbadet hver kveld. Dette gjør man gjerne etter middag. Fellesbadene kan være nokså små rom, hvor man sitter på en krakk og vasker seg før man senker seg i den varme kulpen. Vulkanske Japan er fullt av varme kilder, og ryokanene er ofte bygget ved disse, så den varme kulpen kan ha naturlig, varmt grunnvann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer