Kniv i bagasjen kan koste dyrt

Tar du med ulovlige gjenstander i håndbagasjen ombord på fly i USA, risikerer du heftige bøter.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi har etter 11. september blitt vante med at det er visse gjenstander som ikke bør pakkes i håndbagasjen. Men uhell kan jo skje, og kjøkkensakser, strikkepinner og neglefiler kan forville seg inn i håndvesken. Vi hører også stadig om at folk av ukjente grunner blir stoppet med håndvåpen, granater og fyrverkeri i håndveskene. Reiser du i USA kan slike forseelser koste dyrt.

 • Dette kan du ikke ta med i håndbagasjen
 • Store bøter

  Her er noen beslag fra håndbagasje gjort på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Karoline
  Her er noen beslag fra håndbagasje gjort på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Karoline Vis mer


  Blir du tatt med ulovlige gjenstander i håndbagasjen, har kontrollørene på amerikanske flyplasser rett til å ilegge deg bøter. Disse bøtene spenner fra 250 dollar til 10.000 dollar. Bøtene gis etter skjønn, og skal kun gis i spesielt alvorlige tilfeller, eller tilfeller der gjenstanden antas å ha vært medbragt med overlegg. Men er du uforsiktig eller uforskammet kan selv ulykkelig plasserte lommekniver føre til at du blir 1.800 kroner fattigere om du møter feil kontrollør.

  Pass munnen din

  I formildende retning skal kontrollørene ta hensyn til uerfarne reisende, barn eller om du selv avslører den forbudte gjenstanden. Skjerpende omstendigheter er om du arbeider i reise- eller flybransjen (og burde visst bedre), om gjenstanden er forsøkt skjult på kunstferdig vis, om det er flere forbudte gjenstander i bagasjen, om det er spesielt farlige gjenstander som ladde skytevåpen eller eksplosiver, om du har en historie med lignende avsløringer bak deg eller om du viser en negativ holdning til reglene. Det lønner seg overhodet ikke å slenge med leppa verken på alvor eller med spøkefull tone overfor kontrollørene.

  1.500 bøter

  En talsmann for USAs Transportation Security Administration, TSA, sier til avisen USA Today at man prøver å unngå å bøtelegge reisende som har tatt med ulovlige gjenstander ved uskyldige feiltakelser.

  I løpet av de siste seks månedene har TSA registrert over tre millioner beslag på amerikanske flyplasser, mens det kun er gitt 1.500 bøter.

 • Dette kan du ikke ta med i håndbagasjen
 • Pass deg for pakker

  Pakker du tar med er en spesiell risikofaktor. Om det nå er en gave til deg selv eller andre bør du være spesielt på vakt mot blundere som kan gjøre kontrollørene mistenksomme. Brunost, marsipan og andre ting kan faktisk gi deg uventede opphold i sikkerhetskontrollen. Vi har selv gjort den tabben - les om når DinSides journalist ble ufrivillig nesten-smugler før jul.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer