Kniv i bagasjen kan koste dyrt

Tar du med ulovlige gjenstander i håndbagasjen ombord på fly i USA, risikerer du heftige bøter.

Publisert
Sist oppdatert

Vi har etter 11. september blitt vante med at det er visse gjenstander som ikke bør pakkes i håndbagasjen. Men uhell kan jo skje, og kjøkkensakser, strikkepinner og neglefiler kan forville seg inn i håndvesken. Vi hører også stadig om at folk av ukjente grunner blir stoppet med håndvåpen, granater og fyrverkeri i håndveskene. Reiser du i USA kan slike forseelser koste dyrt.

Dette kan du ikke ta med i håndbagasjen

Store bøter

Blir du tatt med ulovlige gjenstander i håndbagasjen, har kontrollørene på amerikanske flyplasser rett til å ilegge deg bøter. Disse bøtene spenner fra 250 dollar til 10.000 dollar. Bøtene gis etter skjønn, og skal kun gis i spesielt alvorlige tilfeller, eller tilfeller der gjenstanden antas å ha vært medbragt med overlegg. Men er du uforsiktig eller uforskammet kan selv ulykkelig plasserte lommekniver føre til at du blir 1.800 kroner fattigere om du møter feil kontrollør.

Pass munnen din

I formildende retning skal kontrollørene ta hensyn til uerfarne reisende, barn eller om du selv avslører den forbudte gjenstanden. Skjerpende omstendigheter er om du arbeider i reise- eller flybransjen (og burde visst bedre), om gjenstanden er forsøkt skjult på kunstferdig vis, om det er flere forbudte gjenstander i bagasjen, om det er spesielt farlige gjenstander som ladde skytevåpen eller eksplosiver, om du har en historie med lignende avsløringer bak deg eller om du viser en negativ holdning til reglene. Det lønner seg overhodet ikke å slenge med leppa verken på alvor eller med spøkefull tone overfor kontrollørene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer