Knus ryggsekkelskerne

SKRÅBLIKK: Ryggsekken er et bondeprodukt som hører hjemme i fjellheimen, ikke på Charles de Gaulle og Heathrow.

Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles
Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR:-- Her er Deres bagasje, madame, smiler kontrollvakten på Charles de Gaulle, og leverer tilbake trillekofferten som har blitt skannet.

Solen skinner og det er to timer igjen til man er hjemme. Eller kanskje bare et sekund....? For inn i sikkerhetsslusa kommer det en frikar, kraftig om bringa, rød i kinnene og med vannblått alltid-freidig-hvor-du-går-blikk. Han slenger på seg ryggsekken i den smale kontrollslusen. Borrelåsen på ryggsekken hans skraper opp nesa mi og tar med seg trådene i skjerfet mitt i det han forsvinner ut slusen. Excuse-moi, nei, ikke en gang et om forlatelse.

Den italienske diplomaten Enrico Altavilla skrev i 1967, etter et møte med det svenske samfunnet og det svenske kjærlighetslivet, en høyst uvitenskaplig, men tatt-på-kornet-skildring av det skandinaviske samfunnet. I boka som på norsk vil hete Sverige, himmel og helvete, skriver han at for den italienske mammaen er eleganse en dyd, mens mamma Karin kler opp barna til et mulig møte med alle typer vær. Livets store dilemmaer kan løses ved hjelp av litt praktisk sans og en ordentlig jakke. Jeg fortsetter der Enrico Altavilla slipper: Det skandinaviske livsprosjektet materialiserer seg i ryggsekken. For nordmannen er livet en serie uforutsette problemer, men disse problemene kan unngås hvis man har turutstyret i orden, har riktig ryggsekk og bruker hjelm, også når man har sex.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.