Piratprodukter

Knuser «fake»-myte

Men dette må du sjekke.

LOV?: Noen kan sikkert la seg friste til å ta med seg klær fra «Calven Kiein» fra årets ferie, men er det lov? Foto: Shutterstock
LOV?: Noen kan sikkert la seg friste til å ta med seg klær fra «Calven Kiein» fra årets ferie, men er det lov? Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen perioder av året reiser nordmenn like mye til utlandet som i de tre sommermånedene. Og når vi er utenfor landets grenser opplever vi både tilbud og fristelser i et annet omfang enn her hjemme.

Det gjelder blant annet mulighetene til å kjøpe billige kopier av blant annet sportsklær samt kostbare luksusvarer som klær, sko, vesker, lommebøker, parfymer og kosmetikk og klokker.

Det er ikke gitt at man går rundt og vet at vannmelonen er søt og god når man skal handle den på butikken. Heldigvis finnes det noen tegn som kan være til god hjelp i vannmelonjakten! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Men er det ulovlig å kjøpe falske produkter i utlandet? Og hva skjer hvis man tar dem med hjem til Norge etter ferien?

I en undersøkelse for noen år siden svarte nesten halvparten at de trodde man kunne få bot for å ha kjøpt falske varer.

Dette må du vite

- Om det er det forbudt å kjøpe falske varer i utlandet avhenger av hvilket land man kjøper varen i, forteller Trine Hvammen Nicholson, seniorrådgiver i juridisk og internasjonal stab i Patentstyret.

– Som forbruker må man også være oppmerksom på at det i noen land kan være ulovlig å være besittelse av en falsk vare i tillegg til å kjøpe den. Ettersom flere land har en nulltoleranse, innebærer dette at man kan bli stoppet under kjøpet, mens man har varen på eller med seg.

Det kan også skje på flyplassen i et land man reiser til, mellomlander eller reiser fra.

- Det er ikke forbudt i Norge å ta med en falsk vare, men det kan være forbudt å være i besittelse av varen i det landet du reiser fra, sier Nicholson.

Ingen felles regler

Ifølge nettsida til Forbruker Europa er det er ingen felles regler for handel med piratkopierte varer i EU.

I noen land, som for eksempel Frankrike, Portugal og Italia, er det ulovlig, og du kan risikere store bøter hvis du kjøper eller er i besittelse av piratkopierte varer.

Videresalg

– Hvis man tar med falske varer inn til Norge i den hensikt å videreselge, vil dette kunne være straffbart og man kan risikere å betale erstatning til rettighetshaver, forklarer hun.

Hva som vil være nedre grense vil det være opp til domstolene å definere i den konkrete sak, og hvor de faktiske omstendigheter vil være avgjørende.

Det kan heller ikke utelukkes at plattformer du selger varen på, vil kunne få et medvirkningsansvar.

Usikre nordmenn

En landsomfattende undersøkelse fra Tolletaten og Patentstyret, som ble gjennomført i 2021, viser at 43 prosent av oss er usikre på om varen vi kjøper er ekte eller falsk. 22 prosent har mottatt eller mistenker å ha mottatt en kopivare.

I den internasjonalt koordinerte aksjonen mot piratkopiering, «Operation Fake Star», ble det avdekket at de piratkopierte varene som hovedsakelig kom fra land utenfor EU, spesielt Kina og Tyrkia, og var ment for det europeiske markedet.

Har du et tips til meg om kopivarer?

Har du et tips til meg om kopivarer?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om kopivarer og piratproduserte produkter? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer