Passkrisa

Knuser feriedrømmen

Derfor må du vente med å bestille billige utenlandsferier.

PASS TIL BESVÆR: Passmangelen har skapt trøbbel i flere uker. Og det kommer til å bli verre. Foto: Odd Roar Lange
PASS TIL BESVÆR: Passmangelen har skapt trøbbel i flere uker. Og det kommer til å bli verre. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du pass som går ut på dato i sommer? Da bør du vente før du bestiller utenlandsferie utenom Norden.

Ikke bestill reise før du er sikker på at du har pass, advarer politiet.

For politiet klarer ikke å få produsert nok pass til alle nordmenn som trenger det. Og det er ikke ventet noen løsning på passkrisa før tidligst til senhøsten.

Dersom du skal bestille ferie, og tar sjansen på at du får pass i tide, så bør du bestille refunderbare flybilletter, hotellopphold og lignende. På denne måten får du pengene tilbake dersom reisen må avlyses på grunn av passmangel.

SPEILBLANKT: Vi prøvde et tips som fjernet alle kalkflekkene fra kasserollen, og det på et blunk! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Dette gjør at en kvart million nordmenn nå får sms med spørsmål om de kan tenke seg å slette passbestillingstimen sin for å frigjøre kapasitet.

Og de som tror at alt ordner seg med et nødpass så kan havne i skikkelig reisetrøbbel.

Tomt for nødpass

Norge er nemlig i ferd med å tømmes for nødpass. Og politiet strammer inn muligheten for at reisende kan kjøpe nødpass før de skal reise.

- Vi kan ikke risikere å gå tomme for nødpass. Det er kun de som kan dokumentere at det virkelig er en nødsituasjon som vil få kjøpt nødpass, sier seksjonssjef Arne Isak Tveitan, ved PF-ID-seksjonen i Politidirektoratet til DinSide.

En kan ikke bestille time til nødpass. Politiet vil heller ikke garantere nødpass ved oppmøte ved de politistasjonene og politipostene som utsteder slike éngangsplass.

Dette skjer med ferien

Dersom du har bestilt utenlandsferie, men mangler pass, kan du gjøre dette.

  • Satse alt på at du får pass eller ID-kort i tide.
  • Sjekke avbestillingsmuligheten for reisen din. Kanskje kan du utsette reisen til senere.
  • Du får ikke penger tilbake på reiseforsikringen dersom du ikke kan reise grunnet manglende pass.
  • Det er i utgangspunktet passfrihet i Schengenland (EU/EØS). Men samtidig er ikke førerkort eller bankkort med bilde tilstrekkelig ID-kort i alle land. Jo lenger sør i Europa du kommer, jo strengere vil du oppleve at kravet om pass/nasjonale ID-kort allikevel praktiseres.
  • Også noen flyselskap og hotell krever at du viser pass/nasjonalt ID-kort ved innsjekking.
  • Grensekontrollene er vanligvis enklere for dem som krysser landegrensene.

Knuser rekorden

I løpet av de første 18 ukene i år har politiet utstedt 553 000 pass eller ID-kort her i landet. Dette knuser det forrige rekordåret 2019, da det i samme periode ble utstedt 270 000 pass.

Nasjonale ID-kort var ikke innført på dette tidspunktet.

Nå er etterspørselen etter pass og id-kort så stor at produksjonskapasiten er sprengt. I utgangspunktet får du kun bestilt pass eller ID-kort, ikke begge deler.

Og den rekordlange leveringstiden nærmer seg et kritisk punkt inn mot den tiden folk flest tar ferie.

Vent med å bestille utenlandsreise

Per i dag er leveringstiden for pass syv uker, og ifølge politiets prognoser vil denne øke til 10 uker innen feriemåneden juli.

Det betyr at dersom man ikke har vært hos politiet og søkt om pass innen de nærmeste dagene, vil man ikke få passet i tide før fellesferien. Å finne ledig tid til passbestilling er heller ikke lett. De fleste steder tar det flere uker før første ledige time. Husk at flere politistasjoner legger ut ledige timer på fredag morgener

Bestill nå

Nasjonalt ID-kort har en noe kortere leveringstid, men man må søke innen månedsskiftet mai/juni - hvis du får time til bestilling - for å få det levert før fellesferien begynner.

- Vi vil på det sterkeste oppfordre folk til å vente med å bestille utenlandsferie før de vet at de har reisedokumentene sine i orden. Siden leveringstiden på nasjonale ID-kort noe kortere enn pass, så bør de som kun skal reise innenfor EU-/EØS-landene og Sveits, velge dette, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet.

Å reise i Norden krever ikke pass. Her klarer du deg vanligvis fint med førerkort, bankkort med bilde eller tilsvarende.

Ikke sats på nødpasset

Årsaken til passkrisa er at pandemien og krigen i Ukraina skaper problemer i forsyningskjeden av viktige materialer som brukes i produksjonen av pass og nasjonale ID-kort.

Det gjør at leverandøren ikke klarer å produsere i takt med etterspørselen. Dette er en situasjon som ikke er unik for Norge, dette gjelder også for våre naboland, Sverige og Finland, samt flere andre land.

Hvor kan nødpasset brukes?

Selv om nødpass har vært en løsning dersom du klarer å skaffe deg ett, så kan det være greit å vite at ikke alle land godtar norske nødpass.

Den som reiser har selv ansvar for å finne ut om landet du skal til godtar nødpass.

Du finner informasjon om pass- og visumregler på Regjeringen sine nettsider (ekstern lenke).

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer