Vy-streik:

Konduktører kan gå ut i streik

Hvis Norsk Jernbaneforbund og Vy ikke blir enige i natt, blir det streik som berører flere togstrekninger fra og med tirsdag.

STREIK? I natt avgjøres det om Vys konduktører blir tatt ut i streik fra og med tirsdag. Foto: Pål Joakim Pollen
STREIK? I natt avgjøres det om Vys konduktører blir tatt ut i streik fra og med tirsdag. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Klokken 10 mandag begynte forhandlingene mellom LO Stat og Spekter hos Riksmekleren, som mekler på vegne av Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Vy.

Blir det ikke enighet i løpet av mandagens mekling, som i utgangspunktet har frist ved midnatt, blir det streik fra tirsdag.

- Den første togavgangen som kan bli berørt, er toget fra Lillehammer mot Drammen 05:26, sier Kristian Brustad i LO Stat til Dinside.

Allerede nå kan du sjekke hvilke togavganger som kan bli berørt av en streik.

Vil ha medbestemmelse

Det er de ansattes medbestemmelse som er stridens kjerne, med bakgrunn i EU-direktiver som i juni i år erstattet togframføringsforskriften.

Utdanning og bemanning er to spørsmål som partene ikke klarer å bli enige om.

– Vi skulle gjerne hatt et standardisert regelverk som sa helt klart hva alle jernbaneselskap skulle ha av bemanning og utdanning. Når det nå ikke finnes må vi gjøre den jobben. Vy som stor og tung aktør må gå foran som en foregangsbedrift. Derfor krever vi at utdanning og bemanning blir tariffestet, sier Harald Havsø, konduktør i Vy til Frifagbevelgelse.

- Vi går inn i meklingen og har som mål at vi finner løsning. Vi ønsker ikke å spekulere i sannsynligheten for streik, sier pressesjef Åge-Christoffer Lundeby til Dinside.

Rammet av streik?

Blir det ingen enighet ved midnatt eller senere i natt, blir 63 konduktører tatt ut i streik.

Lundeby forteller at det i første omgang vil være enkelte avganger på R 10 Lillehammer – Drammen, R20 Halden – Oslo S, R30 Gjøvik – Oslo S som vil bli berørt, i tillegg til enkelte lokaltogstrekninger på Østlandet.

- Konsekvensene av en eventuell streik blir ulik fra dag til dag, da de som er tatt ut i streik har ulike dagsverk de er satt opp på, understreker han.

Allerede nå kan du sjekke din togavgang på tirsdag i Vy-appen eller på Vys nettsider, hvor det er lagt inn følgende informasjon dersom avgangen blir berørt ved en eventuell streik:

«Toget vil bli innstilt mellom xx og xx ved en eventuell streik. Vi organiserer ikke alternativ transport for tog som blir innstilt på grunn av streik».

- Dersom det skulle bli en langvarig streik, hva skjer da med kundene som har betalt månedskort?

- Vi kommer tilbake med refusjonsregler ved en eventuell streik, sier Lundeby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer