Vy-streik:

Konduktører kan gå ut i streik

Hvis Norsk Jernbaneforbund og Vy ikke blir enige i natt, blir det streik som berører flere togstrekninger fra og med tirsdag.

STREIK? I natt avgjøres det om Vys konduktører blir tatt ut i streik fra og med tirsdag. Foto: Pål Joakim Pollen
STREIK? I natt avgjøres det om Vys konduktører blir tatt ut i streik fra og med tirsdag. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Klokken 10 mandag begynte forhandlingene mellom LO Stat og Spekter hos Riksmekleren, som mekler på vegne av Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Vy.

Blir det ikke enighet i løpet av mandagens mekling, som i utgangspunktet har frist ved midnatt, blir det streik fra tirsdag.

- Den første togavgangen som kan bli berørt, er toget fra Lillehammer mot Drammen 05:26, sier Kristian Brustad i LO Stat til Dinside.

Allerede nå kan du sjekke hvilke togavganger som kan bli berørt av en streik.

Vil ha medbestemmelse

Det er de ansattes medbestemmelse som er stridens kjerne, med bakgrunn i EU-direktiver som i juni i år erstattet togframføringsforskriften.

Utdanning og bemanning er to spørsmål som partene ikke klarer å bli enige om.

– Vi skulle gjerne hatt et standardisert regelverk som sa helt klart hva alle jernbaneselskap skulle ha av bemanning og utdanning. Når det nå ikke finnes må vi gjøre den jobben. Vy som stor og tung aktør må gå foran som en foregangsbedrift. Derfor krever vi at utdanning og bemanning blir tariffestet, sier Harald Havsø, konduktør i Vy til Frifagbevelgelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer