Passkrisa

Kontrakten ble dobbelt så dyr

Prisen på kontrakten om levering av norske pass og id-kort mer enn doblet seg fra utlysning til kontrakten ble inngått - til 1,5 milliarder kroner. Da burde anbudskonkurransen vært avlyst, mener advokat.

PRIS MINDRE VIKTIG: I anbudskonkurransen om levering av norske pass, ble pris vektalgt 30 prosent, mens kvalitet ble vektlagt 70 prosent. - Uvanlig, mener advokat, som understreker at pass ikke er en kreativ leveranse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PRIS MINDRE VIKTIG: I anbudskonkurransen om levering av norske pass, ble pris vektalgt 30 prosent, mens kvalitet ble vektlagt 70 prosent. - Uvanlig, mener advokat, som understreker at pass ikke er en kreativ leveranse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdien på kontrakten for levering av norske pass og id-kort doblet seg fra utlysning av konkurransen til kontrakten ble tildelt – til en verdi på over 1,5 milliarder kroner.

Den siste tida har det franske selskapet Thales' leveringstrøbbel for norske pass ført til fortvilelse for reiselystne nordmenn. Leveringstida på ferdige pass er nå oppe i seks uker.

Politiet har oppfordret folk til ikke å bestille utenlandsferie før de har gyldig pass.

Leder av justiskomiteen på Stortinget Per-Willy Amundsen (Frp) har kalt det et brudd på menneskerettighetene og Grunnloven at nordmenn hindres i å reise ved at de ikke kan få pass.

Doblet prisen

I november 2014 utlyste Politidirektoratet (POD) en anbudskonkurranse for «Anskaffelse av produkter og tjenester for norske pass og id-kort».

I utlysningen av anbudskonkurransen, står det at kontraktens verdi er anslått til 600-700 millioner kroner. Men da det finske selskapet Gemalto Oy, seinere kjøpt opp av Thales, fikk tildelt kontrakten i 2016, hadde verdien på kontrakten mer enn doblet seg:

Nå er den anslått til over 1,5 milliarder kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.