Verdien på kontrakten for levering av norske pass og id-kort doblet seg fra utlysning av konkurransen til kontrakten ble tildelt – til en verdi på over 1,5 milliarder kroner.
Den siste tida har det franske selskapet Thales' leveringstrøbbel for norske pass ført til fortvilelse for reiselystne nordmenn. Leveringstida på ferdige pass er nå oppe i seks uker.
Politiet har oppfordret folk til ikke å bestille utenlandsferie før de har gyldig pass.
Leder av justiskomiteen på Stortinget Per-Willy Amundsen (Frp) har kalt det et brudd på menneskerettighetene og Grunnloven at nordmenn hindres i å reise ved at de ikke kan få pass.
Doblet prisen
I november 2014 utlyste Politidirektoratet (POD) en anbudskonkurranse for «Anskaffelse av produkter og tjenester for norske pass og id-kort».
I utlysningen av anbudskonkurransen, står det at kontraktens verdi er anslått til 600-700 millioner kroner. Men da det finske selskapet Gemalto Oy, seinere kjøpt opp av Thales, fikk tildelt kontrakten i 2016, hadde verdien på kontrakten mer enn doblet seg:
Nå er den anslått til over 1,5 milliarder kroner.
Dette framgår av det offentlige tildelingsbrevet.
Advokat og anbudsekspert Robert Myhre synes det er kritikkverdig at prisen på kontrakten mer enn doblet seg. POD er pliktig å gjøre et «forsvarlig overslag».
- Det framgår direkte av forskrift om offentlige anskaffelser, at oppdragsgiver plikter å gjøre et forsvarlig overslag over anskaffelsens verdi. Det vil si at det må kunne vises til hvordan man har kommet fram til det beløpet man gjorde. Jo større avvik det er mellom kontraktens beløp og anslått verdi, jo bedre grunnlag for oppdragsgivers beregning vil man kreve, sier Myhre til Dagbladet.

- Forsvarlig
POD på sin side mener at en prisdobling er innenfor det man kan forvente.
Seinere ble Gemalto kjøpt opp av det franske selskapet Thales AS i 2019, og det er de som i dag har et underskudd i leveringen på 90 000 pass for reiselystne nordmenn. Rundt 300 000 nordmenn mangler i dag pass.
Avtalen som POD inngikk med Gemalto, seinere Thales, var en såkalt «løpende tjenesteavtale».
Politidirektoratet (POD) opplyser til Dagbladet, via sin pressekontakt, at kravet etter forskriften er at det skal foretas et «forsvarlig estimat av antatt verdi før kunngjøring av konkurranse.»
«Forsvarlighetskriteriet skal vurderes ut fra forholdene på kunngjøringstidspunktet. Basert på historiske data og markedsundersøkelser som ble foretatt før kunngjøringen, er det ikke grunnlag for å anta at estimatet ikke oppfylte forsvarlighetskriteriet på kunngjøringstidspunktet», skriver POD i en e-post til Dagbladet.

- Føler meg lurt
Visste ble dyrere
I anbudsprotokollen, som Dagbladet har fått innsyn i, står det at verdien av kontrakten ble revurdert før runde to av anbudskonkurransen. Det «resulterte i et estimat på 1100 MNOK over 8 år», står det å lese i anbudsprotokollen.
Da var kontrakten altså steget fra 700 millioner til 1,1 milliarder kroner.
- På det tidspunktet skulle de ha avlyst anbudskonkurransen og utlyst det på nytt, sier Robert Myhre.
Grunnen til at konkurransen burde vært avlyst, forklarer han slik:
- Konkurransen kunne fått andre deltakere dersom den korrekte verdien framgikk av kunngjøringen. Det er åpenbart at en kontrakt til 1,4 milliarder kroner kan tiltrekke seg flere interessenter enn en kontrakt til halve beløpet, sier advokat Myhre, før han slår fast:
- Avviket er i dette tilfellet så stort, at jeg mener de uansett hadde en rettslig plikt til å avlyse i denne situasjonen.

- Fullstendig ansvarsfraskrivelse
Pris mindre viktig
Advokat Marianne Dragsten, også hun er ekspert på anbudsrett, stiller spørsmål ved prisdoblingen.
- Det betyr at noe ikke har vært godt nok utredet i planleggingen. Det vil jeg si er kritikkverdig, sier hun.

I anbudene ble kvalitet vektet 65-75 prosent, og pris ble vektet 25-35 prosent, ifølge anbudsprotokollen fra POD.
- Det er uvanlig at kvalitet vektes så høyt, med tanke på at dette ikke er en kreativ leveranse, sier Robert Myhre.
At pris ble tillagt så liten vekt, kan også ha ført til at passleveransene ble dyrere, mener han.
- Grunnen til den høye prisen, kan være at man har lagt for liten vekt på pris i tildelingskriteriene. I stedet for å sette kvalitet som et høyt vektet kriterium, burde man ha satt minstekrav til kvalitet. Da ville også konkurransen om å gi lavere priser blitt sterkere, og man ville ha fått en besparelse. Jeg mener uansett at dette er kritikkverdig, sier Myhre.
Advokat Dragsten på sin side synes det virker fornuftig at kvalitet er vektlagt tungt.
- Det er avgjørende at kvaliteten på norske pass er god, hvis ikke kan det bli veldig dyrt, sier hun.
I anbudskonkurransen ble Thales vurdert som den dårligst kvalifiserte av de seks selskapene som leverte anbud, slik Klassekampen skrev torsdag. Konkurransen vant Gemalto, men Thales fikk likevel kontrakten for norske passleveranser etter at de kjøpte opp Gemalto i 2019.
Pressekontakt i Thales, Vanessa Viala, har tidligere uttalt til Dagbladet at de jobber hardt for å møte den økte etterspørselen:
- Siden andre kvartal 2022 har den faktiske etterspørselen i flere land vært overveldende, med økning på 200 til 300 prosent sammenliknet med tilsvarende måned tidligere år. Vi jobber fortsatt med å gjøre vårt beste for å løse dette globale problemet, i tett samarbeid med kundene våre, skriver hun i en e-post til Dagbladet.