Kontroll på kollien

Det burde være en selvfølge at bagasjen dukker opp på bagasjebåndet når du kommer ut av flyet. Det er det ikke.

Publisert
Sist oppdatert
Bagasjen har en lei tendens til å forsvinne for flyselskapene. Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland
Bagasjen har en lei tendens til å forsvinne for flyselskapene. Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer

Kontroll på kollien

  1. Slik unngår du bagasjetull


Det er dessverre få av oss som ikke en eller annen gang har opplevd at det er kluss med bagasjen. Hvert år kommer så mye som 30 millioner kofferter, bager og ryggsekker på avveie. 200.000 dukker aldri opp igjen. Det viser tall fra selskapet SITA, som registrerer og følger flybagasjen ved flyplasser i 220 land.

>>Slik unngår du bagasjetull

SITA mener det er overbelastede flyplasser, flyenes korte snufrister og stadig flere flypassasjerer som er grunnen til at så mange kolli kommer på avveie. Det burde ikke være noen unnskyldning for flyselskapene, som vær så god bør klare å levere tilbake bagasjen vår til riktig tid, på riktig sted, og i samme tilstand som da vi sa farvel til den ved avreisen.

Sent, men godt?

Motor-redaktør Stian Gihle har stadig opplevd bagasje som ikke dukker opp når den skal. På hjemreise fra Geneve med KLM via Amsterdam, var flyet så forsinket at da det landet på Schiphol var det ingen bagasjepersonale der til å lempe bagsje - følgelig dukket den ikke opp. Morgenen etter gikk flyet videre til Gardermoen, men da var selvsagt ikke bagasjen med på flyet. Den dukket ikke opp før kvelden etter.

Bagasjerot på fly

Har du noen gang opplevd at bagasjen din har blitt forsinket eller sporløst forsvunnet? (Avsluttet)
Ja, flere ganger(41%) 245
Nei, aldri(30%) 180
Ja, en gang(29%) 171
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Svenske Johanna Garå skulle på en helgetur i Oslo, og sendte avgårde den svarte trillekofferten sin i god tro da hun sjekket inn hos FlyNordic på Arlanda i Stockholm. Vel fremme i Oslo dukket aldri kofferten opp. Kort fortalt gikk hele helgen med til å ringe rundt til Gardermoen, FlyNordic og Arlanda for å prøve å løse mysteriet om hvor den var blitt av. Det ga ikke resultat. Men noen uker etterpå fikk hun en telefon fra flyselskapet om at kofferten hadde dukket opp i München. Hvordan den hadde havnet der, var det ingen som visste. Uansett endte det godt, og det er jo det viktigste.

Sprengt i lufta

Verre gikk det med mannen som skulle fly fra Paris til Oslo. Av en eller annen grunn havnet bagasjen i Beijing. Der ble den sprengt i filler, fordi ingen ville vedkjenne seg den. Etterpå ble bagasjelappen funnet, og mysteriet om hvem som eide den løst. Men det var dessverre for sent.

Går det an å beskytte seg mot at bagasjen forsvinner under flyturen? Ikke 100 prosent. Det er et sjansespill å vinke farvel til kofferten ved innsjekkingsskranken. Heldigvis går det som regel bra. Men det finnes noen forholdsregler du kan ta.

>>Slik unngår du bagasjetull

Har du noen gode tips om hvordan du sikrer bagasjen din? Eller kanskje noen historier til skrekk og advarsel? Skriv i debattforumet under.

Denne artikkelen ble første gang publisert i april 2006.

Relaterte artikler:

BILDESERIE: Koffert i 22 km/t - følg bagasjens ferd fra innsjekk til lasterom
SMUGLING: Gummihansker og kroppsvisitering i tollen - bør du være bekymret?
På tollvesenets bakrom
BILDESERIE: Tidenes smuglertriks
Ulovlige suvenirer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer