Oyster Card - reis billig i London

Kortet du bør skaffe deg om du skal til London

Du kan spare mye penger på å skaffe et Oyster-kort.

DET ER KJEMPEENKELT Å REISE MED OYSTER-KORT: Oyster-kortet er fylt med det beløpet du velger, og da er det bare å legge dette på kortleseren når du går ut og inn av t-banestasjonene eller på bussen, trikken, toget, kabelvogna eller på elvebussen! Det blir ikke enklere enn dette. Foto: Berit B. Njarga
DET ER KJEMPEENKELT Å REISE MED OYSTER-KORT: Oyster-kortet er fylt med det beløpet du velger, og da er det bare å legge dette på kortleseren når du går ut og inn av t-banestasjonene eller på bussen, trikken, toget, kabelvogna eller på elvebussen! Det blir ikke enklere enn dette. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kursen på britiske pund er fremdeles ganske lav og konkurransen på flystrekningen Oslo-London er høy etter at Ryanair startet opp flyvninger fra Oslo Lufthavn.

Det er langt mellom attraksjonene i London, og skal du få med deg mest mulig i løpet av en langhelg, må du benytte kollektivtransport.

I Oslo reiser du billigst og enklest med Ruter-appen. I London er det Oyster-kortet som gjelder.

Hva er Oyster?

Betal med kontaktløst bankkort

Dersom du har et bankkort med mulighet for kontaktløs betaling (NFC), kan du også bruke dette som betalingskort for kollektivtrafikk. Dette skal ifølge Tfl koste det samme som betaling med Oyster. Du vil da ikke få rabattene som ligger i turist-Oyster-kortet, og du får heller ikke rabatterte barnebilletter.

Oyster er et reisekort som brukes som et slags betalingskort på t-bane og buss, på de fleste togreiser med National Rail og DLR, samt på elvebussene til MBNA Thames Clippers. Du kan også kjøpe billett til Emirates kabelbane over Themsen - og da får du rabattert pris.

Du kjøper et kort som er fylt opp med en kreditt som du bestemmer - og så trekkes det korrekt billettbeløp fra kortet når du benytter det ved på- og avstiging på for eksempel t-banen.

Smart er det også at du med Oyster-kortet automatisk betaler den laveste prisen. Har du for eksempel tatt nok enkeltturer i løpet av en dag til at det heller ville ha lønt seg med et dagskort, trekkes det ikke noe utover dagskort-prisen resten av dagen.

HER FÅR DU KJØPT KORTET: Du kan bestille på nett, eller du kan kjøpe det på et billettkontor som her. Foto: Hanna Sikkeland
HER FÅR DU KJØPT KORTET: Du kan bestille på nett, eller du kan kjøpe det på et billettkontor som her. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Her får du det

Det finnes to typer Oyster-kort:

Turist-Oyster: Retter seg mot de som ikke har bostedsadresse i Storbritannia. Du kan bestille det på nett via Londons turistkontor eller tfl.gov.uk og få det tilsendt hjem før du reiser.

Det koster 3 pund for kortet, og du bestemmer selv hvor mye penger du vil ha i kreditt på kortet, du kan bestille det med fra 15 til 50 pund kreditt, fra nettsiden til Londons turistkontor.

Innskuddet på 3 pund for turistkortet kan ikke refunderes.

Har du glemt å bestille det før avreise, kan du få kjøpt det på Gatwick ved ankomst London. Henvend deg i turistinformasjonen eller Transport for London (TfL)-billettkontoret.

I tillegg til at det brukes som et betalingskort for kollektivtransport, kan turist-Oyster også gi deg rabatter på utvalgte restauranter og butikker. Les mer om fordelene her.

Vanlig Oyster: Dette fungerer som turist-Oyster, men med det unntaket at du ikke får turist-rabattene. Det er altså dette kortet Londons innbyggere selv bruker for reiser med kollektivtransport. Dette får du kjøpt i alle Tfl billettkiosker i London, og du kan lese mer detaljer om dette på nettsiden til Tfl.

Du må ut med 5 pund i depositum - men dette kan du få refundert når du ikke trenger det lenger, sammen med ubenyttet kreditt, dersom du ønsker det.

DETTE KOSTER DET: Du kan se priser på billetten med og uten Oyster, på stasjonen. Foto: Kristin Sørdal
DETTE KOSTER DET: Du kan se priser på billetten med og uten Oyster, på stasjonen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Det er billigere

Uansett om du har et turist-Oyster eller et vanlig Oyster: Bruker du kortet, reiser du billigere enn du gjør om du baserer det på enkeltbilletter, og for de fleste som er i London for en langhelg og stort sett reiser innenfor sone 1, er dette billigere enn dagsbilletter.

DØRENE ÅPNER SEG NÅR DU LEGGER KORTET PÅ DET GULE MERKET: Alle voksne må ha hvert sitt kort, det samme må barn mellom 11 og 15. Barn under 11 reiser gratis sammen med en voksen. Benytt porten for barn og bevegelseshemmede. Foto: Berit B. Njarga
DØRENE ÅPNER SEG NÅR DU LEGGER KORTET PÅ DET GULE MERKET: Alle voksne må ha hvert sitt kort, det samme må barn mellom 11 og 15. Barn under 11 reiser gratis sammen med en voksen. Benytt porten for barn og bevegelseshemmede. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Slik bruker du det

Etter å ha kjøpt kortet, er det bare å reise i vei. Du legger ganske enkelt kortet på kortleseren ved slusene inn til t-banen eller når du går på bussen. Kortleseren er som den du ser på bildet: Den er gul, og det er bare å følge strømmen med mennesker som gjør det samme:

Legg kortet på leseren, og dørene åpner seg.

Du må også registrere når du går ut fra stasjonen ved reisens slutt, men dette sier seg egentlig selv: Du må legge kortet på kortleseren ved slusene for å i det hele tatt slippe ut av t-banestasjonen.

SJEKK SALDOEN: Du kan enkelt sjekke saldoen på kortet, på billettautomatene på stasjonene. Noen steder får du også se saldoen ved passering gjennom slusene på t-banen. Foto: Berit B. Njarga
SJEKK SALDOEN: Du kan enkelt sjekke saldoen på kortet, på billettautomatene på stasjonene. Noen steder får du også se saldoen ved passering gjennom slusene på t-banen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Hvor mye penger er det egentlig igjen på kortet?

Det er to måter å sjekke hvor mye penger du har igjen på kortet:

Noen sluser har et lite display hvor det kommer opp hvor mye penger det er igjen på kortet. Dette er et ganske lite display som kan være lett å overse, men det er altså på noen sluser, ved kortleseren.

Du kan sjekke saldo på kortet ved alle Oyster-automater som du finner på alle stasjoner. Legg kortet på kortleseren - og du får informasjon om hvor mye penger det er igjen.

Slik fyller du penger på kortet

Du fyller penger på kortet i Oyster-automatene eller i en billettkiosk. Du kan også registrere deg som eier av kortet på nett, som gir deg anledning til å fylle penger på kortet via nett.

ENKELT: Med Oyster trenger du ikke bekymre deg for å kjøpe billetter. Det er bare å reise, så holder systemet rede på hvor mye strekningen du reiser på, koster. Foto: Kristin Sørdal
ENKELT: Med Oyster trenger du ikke bekymre deg for å kjøpe billetter. Det er bare å reise, så holder systemet rede på hvor mye strekningen du reiser på, koster. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Hva med barn?

Barn under 11 år reiser gratis når de er i følge med voksne med Oyster-kort. Dere må benytte de større barn- og handicap-slusene for å komme inn og ut av stasjonene på t-banen.

Barn fra 11 til 15 år reiser for halv pris. De må ha egne Oyster-kort, og du må ta med barnet og kortet til et billettkontor for å få registrert kortet med barnerabatt. Etter å ha gjort dette en gang, bruker barnet Oyster-kortet sitt som vanlig - men betaler da automatisk halv pris.

OGSÅ PÅ BUSSEN: Du betaler med Oyster-kortet på all slags kollektivtransport. Reiser du med buss eller trikk, gjelder også ubegrenset reise for 1,50 pund innenfor en time etter første reise. Foto: Hanna Sikkeland
OGSÅ PÅ BUSSEN: Du betaler med Oyster-kortet på all slags kollektivtransport. Reiser du med buss eller trikk, gjelder også ubegrenset reise for 1,50 pund innenfor en time etter første reise. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Hvor mye penger trenger du på reisekortet?

London er inndelt i soner, og billettprisen avhenger av sonene. De aller fleste turistattraksjonene ligger innenfor sone 1. En t-banereise innenfor sone 1 koster eksempelvis 2,40 pund med Oyster, men du må betale 4,90 for en enkeltreise med papirbillett.

Det er også en maksgrense for hva du blir belastet for per dag, dette er på 6,60 pund pund i sone 1 og 2. Du belastes ikke for mer enn maksbeløpet per dag.

Les mer om billettpriser i de ulike sonene her, hos Tfl.

Du kan kjøpe turist-Oyster med kreditt på faste beløp, fra 15 til 50 pund.

Sjekk maksprisene per dag innenfor de sonene du har tenkt å bevege deg, og regn ut hvor mye kreditt du trenger for det antall dager du skal være der. For to dager med reiser innenfor sone 1 og 2 blir det for eksempel aldri mer enn 6,60 pund per dag ettersom det er maksprisen - som blir totalt cirka 14 pund på to dager. Vi reiste mye i tre dager, med et Oysterkort på 30 pund - og selv når vi hadde betalt reisen med t-banen til Heathrow med kortet, hadde vi rundt 8 pund igjen i kreditt på kortet.

På bussen og trikken betaler du aldri mer enn 1,50 pund for alle av- og påstigninger innenfor en time fra første reise. Du har altså gratis bytte så mange ganger du vil, innenfor en time.

DU KAN FÅ IGJEN DET DU IKKE BRUKER: Dersom det er penger igjen på kortet når reisen er over, kan du få dette refundert. Foto: Kristin Sørdal
DU KAN FÅ IGJEN DET DU IKKE BRUKER: Dersom det er penger igjen på kortet når reisen er over, kan du få dette refundert. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Hva om det er penger igjen?

Dersom det er penger igjen på kortet, og du ikke tror du kommer til å reise til London igjen med det første, kan du få pengene igjen ved å henvende deg til en Tfl billettskranke eller fra billettautomatene.

Du kan bare få refundert beløp opptil 10 pund fra billettautomatene.

Det er også mulig å få refundert penger hjemmefra, ved å kontakte Tfl - du kan lese hvordan du gjør det her.

Les også:

Les flere artikler om London her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer