Kos deg del Sol

Leiebil i siestatempo. Oppdag det uoppdagede. Costa del Sol har gjenoppstått med nye muligheter for nye turister.

Publisert
Sist oppdatert

Alle foto: www.photito.com

Det nye Andalucia er det som venter utenfor høysesong. Når sommersola ikke tvinger en til å ligge paddeflat på stranda. Spanias største fylke byr på byer med storbypuls, knøttsmå landsbyer som gjemmer seg i fjellene, deilige kystbyer, øde strender, fjellkjeder, frodig skog eller knusktørre ørkenlandskap.

Hvilken himmelretning?

Hopp på et direktefly til Malaga for en slikk og ingenting, eller fly direkte til Sevilla med SAS fra 30. mars 2008. Deretter er det bare å la kompassnåla dirre og bestemme seg for hva man vil oppdage.

Andaluciske landsbyer er utstyrt med en bod som selger churros, typisk spansk frokost i helgene. Foto: www.photito.com
Andaluciske landsbyer er utstyrt med en bod som selger churros, typisk spansk frokost i helgene. Foto: www.photito.com Vis mer


BILDESPESIAL: Uoppdagede opplevelser på Solkysten

Malaga, mer enn flyplass

Overraskende få opplever flyplassbyens virkelige potensiale. Gå ikke glipp av denne kulturbyen som er en av Solkystens mest intakte perler. Her lever malagueñerne i deilig tempo, omkranset av araberarv, både når det gjelder arkitektur, tradisjoner og mat. De går på marked i en gammel moské, der prisene er spanske i motsetning til turistifiserte. De dyrker sin kunstnersønn, Pablo Picasso, og åpnet for fem år siden et museum av høy kvalitet i hans navn. Og ikke minst, de benytter enhver sjanse til å ta seg et glass av sin berømte søtvin “Malaga Dulce”. Gjerne sammen med et par oliven eller noen strimler serranoskinke. Alltid utendørs, året rundt!

Bo Malaga:
www.lasacaciashr.com - Las Acacias er formelt sett et tostjerners hostell, men i realiteten minner det mer om et boutique hotell med personlig service, individuell dekor på hvert rom og en topp restaurant. Det tar fem minutter å kjøre inn til Malaga sentrum, og ett minutt til stranda.

Øst – Cabo de Gata, Spanias beste strender

Tre timers kjøring øst for Malaga ligger nasjonalparken Cabo de Gata. Velkommen til spaniakystens turistfrie sone! Dette er Europas tørreste område, og kan minne mye om ørkenlandskapene man finner i Nord-Afrika.

Vi anbefaler byene San José, La Isleta del Moro, Las Negras og Agua Amarga. Alle er bittesmå byer med flotte strender og et behagelig ferietempo. Agua Amarga er den største og mest turistifiserte, La Isleta del Moro et knøttlite sted der kvinnene fortsatt samles daglig for å vaske klær i store steinkummer.

Bo Cabo de Gata:
www.calachica.com - nytt designhotell 150 meter fra stranda i en veldig liten og søt landsby som heter Las Negras.

Øst – Nerja, charter light

En gang var Nerja bare en strand med fiskehytter og en liten landsby. I dag er det mer utbygd og det er ikke uvanlig å høre engelske innflyttere i gatebildet. Men det er allikevel en intakt, tradisjonell atmosfære i Nerja. Byen ligger omkranset av høye fjellsider som på naturlig vis har beskyttet mot utbygging. Dette er stedet for deg som vil ha en light-versjon av Costa del Sol, med sol og strand i fokus, men også med følelsen av å være i en spansk landsby.

Nerja ligger femti kilometer øst for Malaga, og er mest kjent for de store grottene som ligger utenfor byen.

Bo Nerja:
www.hostalmiguel.com - For 50 euro (394 kroner) bor man billig og bra i hjertet av Nerjas historiske bydel. Familiedrevet, og god service.

Vest – Marbella, Solkystens forutsigbarhet

Solkysten er godt kjent for de fleste, et sted hvor man finner alle forventede sydeningredienser; restauranter, strender, souvenirer og mange andre turister. Marbella er kanskje den mest kjente byen, og det stedet som har forandret seg mest opp gjennom årene. Her råder luksus i alle tenkelige varianter, men ingen skyskrapere som i Fuengirola og Torremolinos. Puerto Banus er den glamorøse marinaen der yachtene er store som hus, og hvor du kan være sikker på at alt som glitrer faktisk ER gull. Jetset, nattklubber og shopping er nøkkelord.

Marbella betyr “Vakkert hav”, og er det strand og soling man vil ha, er Marbella fortsatt en god kandidat. Gamlebyen med sitt appelsintorg er fortsatt et sjarmerende sted å rusle om kvelden. På dagtid ligger bykjernen øde, mens strandbarene er fulle av latinorytmer og lunsjgjester. Vær forberedt på at Marbella er dyrere enn andre steder langs kysten.

Bo Marbella:
Femstjerners luksus på www.granhotelguadalpin.com
Backpackerbillig på Hostal de Pilar, som er drevet av imøtekommende skotter. www.marbella-scene.com

Vest – Estepona, Solkystens mest barnevennlige

I Estepona kan barna boltre seg på langrunne strender, i store lekeanlegg, på iskrembar eller på safari! Estepona har gjennomgått et omfattende ansiktsløft siden tusenårsskiftet. Små, åpne plasser bugner av blomster og farger, veisystemet har blitt utvidet, infrastrukturen er mye bedre og det er tydelig at byplanleggerne har hatt småbarn i tankene når de har vært på jobb. Dette er en god base for å oppdage fjellandsbyene i Serrania Ronda, eller for å ta svippturer til Atlanterhavskysten.

Bo Estepona:
http://www.andalucia.com/belgraviaclub/ Dette er et lusuriøst penthouse for to som ligger i tilknytning til marinaen. Pris 400 pund i uka (4.146 kroner).
Femstjerners luksus på www.kempinski-spain.com som ligger et par kilometer øst for bykjernen.

BILDESPESIAL: Uoppdagede opplevelser på Solkysten

Vest – Sotogrande, Solkystens lekeplass for de rike

Sotogrande er det nye Marbella. Smeltepunkt mellom Middelhav og Atlanterhav, og lekeplass for golfspillere av rang, poloentusiaster, kongelige og kjendiser. For knappe 40 år siden var det kun gress, myr og et naturlig elveutløp der Sotogrande ligger i dag. Her finner du Solkystens beste golfbaner med Valderrama som setter standarden. Den som vil besøker Sotogrande bør peile seg inn på Puerto'en, som er sentrumsalibiet i dette området som egentlig ikke er mer enn enorme villaer, flotte leilighetsanlegg, hager med egen seilbåtdokk og en eksklusiv atmosfære.

Bo Sotogrande:
To flotte hotell ligger innenfor Sotogrande. NH Almenara og NH Sotogrande. Begge tilbyr høy standard med tilgang til restauranter, spa, golf og uteområder med basseng. For mer informasjon om hotell og området generelt www.sotogrande.com

Arcos de la Frontera har fått navnet sitt på grunn av de mange buegangene i byen, det gjelder å holde blikket hevet. Foto: www.photito.com
Arcos de la Frontera har fått navnet sitt på grunn av de mange buegangene i byen, det gjelder å holde blikket hevet. Foto: www.photito.com Vis mer


Innenlands - Arcos de la Frontera, Andalucia på sitt vakreste

Hever man blikket, ser man hvor Arcos har fått navnet sitt fra. Bueganger strekker seg mellom smale gater. Denne dramatisk beliggende byen, som er noe større enn de andre hvite fjellandsbyene, er Andalucia på sitt absolutt vakreste.

Bo Arcos de la Frontera:
www.hotelelconvento.es - 11 rom, rent, pent, veldig hyggelig vertskap i dette ombygde nonneklosteret med sentral beliggenhet.

Innenlands – Castillo de Castellar, ridderdrømmer og ro for sjelen

En gammel borg øverst på en fjelltopp midt i en nasjonalpark full av korktrær. Borgen verner om en liten bosetting som teller en håndfull beboere. Dette er sjarmerende og autentisk, ikke turisttilrettelagt sånn som mange andre middelalderborger. PS: Følg skilt til “El Castillo de Castellar”, ikke til Castellar som er en nybygd by på bakkenivå.

Bo Castillo de Castellar:
www.castillodecastellar.com - rustikk vedovn og uvanlig layout gjør dette til et av de mest romantiske stedene man kan overnatte i Sør-Spania. Når kvelden faller på, er man alene med de få borgbybeboerne, millioner av stjerner og utsikten som strekker seg til Afrika på klare dager.

Innenlands – Casares, postkortvakker hvit landsby

Denne byen passer beskrivelsen sukkersøt perfekt. Små, hvitvaskede hus ser ut til å være stablet oppå hverandre, omtrent som små melketenner på vei opp. Bare tre tusen mennesker bor her, men dette er en turistmagnet på grunn av at man kan svippe innom Casares for morgenkaffe og være tilbake på stranda i Estepona i god tid før lunsj.

Bo Casares:
Sjekk www.justcasares.com for privat leie av leiligheter, landsbyhus eller villaer. Dette er en rimelig og unik mulighet til å oppleve småbylivet på sitt mest autentiske.

Innenlands – Medina Sidonia, rusling og spising

Medina Sidonia er en sånt sted som ligger midt mellom mange andre flotte byer. Derfor blir den ofte oversett av turister. Men ved siden av å både være pen og imponerende, er det noe med denne byen man ikke finner andre steder. På toppen av byen, der hvor de gamle slottsruinene ligger, finner man også restauranten “El Castillo”. Bedre søndagslunsj går det ikke an å finne! Men vær tidlig ute, spanjolene er gale etter lammestekene herfra, så det er kø utenfor.

Bo Medina Sidonia:
www.losbalcones.net - Dette huset er plassert midt i byen og er et opprinnelig familiehjem som er omgjort til hotell. Komfortable rom for en rimelig penge, omtrent 500 kroner for et dobbeltrom.

Innenlands – Ronda, Solkystens mest imponerende dagstur

Ronda er bergbyen framfor noen, og flerres dramatisk på midten av El Tajo, et 150 meter dypt juv i fjellplatået som heter Serrania de Ronda. Ponte Nuevo spenner juvet, og en tur til Ronda er ikke komplett uten å nyte utsikten herfra.

Bo Ronda:
www.hotelsangabriel.com - Sentral beliggenhet i gamlebyen. Veldig koselig, gammeldags hotell med flotte rom og masse sjarm.

Rondas berømte bro spenner juvet som deler byen i to. Foto: www.photito.com
Rondas berømte bro spenner juvet som deler byen i to. Foto: www.photito.com Vis mer


Gibraltar – Surprise! Britene er her fortsatt

En tur til Gibraltar er spennende for små og store. Opplev livet som koloni på nært hold, se dobbeltdekkere i gatene, spis fish & chips, handle taxfree og besøk apene som holder til på toppen av klippen. Husk pass!

Bo Gibraltar:
Queens Hotel. To stjerner, enkel standard, men sentral beliggenhet ved Main street. Rommene har eget bad og tv, og det koster rundt 700 kroner for et dobbeltrom.
www.queenshotel.gi

Costa de la Luz – for surfere, bohemer og oppdagere

Lyskysten er området som strekker seg fra Gibraltar opp mot Portugal. Her er det generelt mye mindre utbygd og rimeligere å feriere enn langs Costa del Sol. Dette er for deg som vil ha en avslappet ferie blant myke sanddyner og koselige, hvitvaskede landsbyer. Våre favoritter heter Vejer de la Frontera, Conil og Tarifa. Den eneste ulempen med Lyskysten i forhold til Solkysten, er at værforholdene er preget av Atlanterhavet. Det betyr at vind og bølger er mer vanlig her.

Bo Lyskysten:
Med Tarifa som base har man gode muligheter for å utforske denne spennende kysten. www.lasacristia.net er et nydelig boutiquehotell med bare ti rom i et opprinnelig sakristi midt i gamle Tarifa.

Storbyer – Cordoba, Sevilla og Granada

Tre storbyer som fortjener nærmere bekjentskap.
Granada er kjent for sitt prakfulle, arabiske palass “La Alhambra” og sine tapas som kan gi hvemsomhelst vann i munnen.
Cordoba er den spanske gitarens vugge og har i tillegg et gammelt jødisk distrikt som setter en tilbake flere hundre år bakover i tid.
Sevilla er fyrrig flamenco og hyppige festivaler, men er dårlig egnet som sommerutflukt fordi det blir så varmt her at det hvert år dør mennesker av heteslag.

Bo Granada:
http://www.ownersdirect.co.uk/spain/S6918.htm - fin leilighet i det eldste kvartalet, Albayzin, med utsikt til Alhambra. Minimum to netter kreves.

Bo Cordoba:
NH Amistad Cordoba – ikke av de rimeligste, men absolutt et av de beste stedene å overnatte i Cordoba, både når det gjelder beliggenhet, sjarm og komfort.

Bo Sevilla:
www.callejondelagua.es - I hjertet av den autentiske flamencobydelen Santa Cruz ligger dette hostellet med fine, rene rom og en herlig takterasse. Bedre valuta for pengene får du ikke!

BILDESPESIAL: Uoppdagede opplevelser på Solkysten

En dag i Afrika – trendy Tanger

På klare dager ser det ut til at man kan svømme over Gibraltarstredet til Afrika. Vi anbefaler heller en 35 minutters svipptur med ferge fra Tarifa. Du rekker knapt en kopp kaffe før du entrer afrikansk grunn i Tanger. Dette er Nord-Afrikas mest kosmopolitiske by, et sted i stadig forandring. Fra å være en havneby med dårlig rykte har det blitt et samlingspunkt for trender, shopping og nytelse.

Fergeselskapet www.frs.es tilbyr ulike sightseeingopplegg i tillegg til turen over stredet.

Bo Tanger:
www.darnour.com - når det er kult nok for Elle, Madame Figaro og L´Art de Voyager, er det bra nok for oss også. Dette er et nyrenovert, men tradisjonelt riad i Tangers gamle kashba.

Denne artikkelen ble første gang publisert i mars 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer