Krakow

Velkomen til Polens tredje største by, Unesco-listet og eks-hovedstad.

Publisert
Sist oppdatert
Foto: Den polske stats turistbyrå
Foto: Den polske stats turistbyrå Vis mer


Krakow er Polens største by, med 760.000 innbyggere. Byen ved elven Wisla langt sør i landet, var Polens hovedstad inntil 1609. Byen tilhørte Østerrike i to perioder, fra 1795 til 1809 og fra 1846 til 1918. I motsetning til Warsawa, berget Krakow seg ganske urørt fra 2. verdenskrig, og byen ligger der klar til beundring, med byggverk fra veldig mange forskjellige tidsepoker.

Polen ble innlemmet i EU i 2004, men landet har ennå ikke gått over til euro. Fremdeles er det den polske zlotyen som gjelder.

>> Klikk her for å se bildespesialen fra alle byene

Vær og temperatur

Juni, juli og august er de varmeste månedene, med en gjennomsnittlig makstemperatur på 22 grader i juni, og 23 grader i juli og august.

Turistsesongen er fra mai til september, med høysesong i juli og august - så det kan være en idé å unngå de verste turistmånedene. Mai og september er fine måneder å reise hit; da er det behagelige temperaturer på rundt 19 grader, ifølge The Weather Channel.

Severdigheter

Wawel-høyden
Her ligger Wawel kongelige slott, hvor monarkene bodde på 1000-tallet. Wawel-katedralen ligger også her, og var stedet hvor monarkene ble både kronet og begravet. Siden 1800-tallet har også polske nasjonalhelter blitt begravet her.

Europas største torg, og historisk sentrum
Krakows historiske sentrum er oppført i Unescos liste over verdens kulturarv. Det historiske sentrum ligger ved foten av Wawel-høyden og slottet. Krakow er den middelalderbyen i Europa med størst markedstorg (Rynek Glowny, cirka 40.500 kvadratmeter), og utallige historiske hus, palasser og kirker med fantastisk interiør, heter det i Unescos redegjørelse.

Foto: Den polske stats turistbyrå
Foto: Den polske stats turistbyrå Vis mer

Din favoritt?

Hvilken av de østlige storbyene er din favoritt? (Avsluttet)
Budapest(27%) 325
Riga(26%) 316
Krakow(25%) 303
Dubrovnik(21%) 252
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Torget er omringet av flere av de eldste og mest kjente bygningene i byen: kleshallen fra 1300-tallet i midten av torget som i dag huser suvenirbutikker og liknende i første etasje og Krakows Nasjonalmuseum i andre etasje; det gotiske rådhustårnet på 70 meter hvorfra du kan beundre utsikten om du tåler påkjenningen av 100 trappetrinn og jomfru Marias kirke fra 1200-tallet.

Torget er et livlig samlingspunkt, hvor du kan nyte forfriskninger og bespisning ved en av de mange restaurantene og kaféene.

Saltgruver
Wieliczka saltgruver. Her har det vært utvinning av steinsalt siden 1200-tallet. Spredt over ni nivåer, har gruvene 300 kilometer med gallerier fulle av kunstverk, altere og statuer skulpturert i salt. Du starter på 64 meter under bakkenivå, og ender på 135 meter. Ingen søndagstur for klaustrofober, med andre ord. Du finner gruvene cirka 10 kilometer øst for Krakow. Gruvene er oppført i Unescos liste over verdensarven.

Auschwitz
Seks mil øst for Krakow ligger byen Oswiecim, bedre kjent som Auschwitz. Mellom 1,1 og 1,5 millioner mennesker ble drept her og i det nærliggende Birkenau i løpet av 2. verdenskrig. I år er det 60 år siden krigen endte og tyskernes terror i konsentrasjonsleirene opphørte.

Leonardo da Vinci
Krakow er en av svært få steder i verden hvor du kan se en original Leonardo da Vinci. Maleriet som befinner seg i den polske storbyen heter "Dame med hermelin", og kan beundres på Czartoryskich-museet.

Festivaler
Krakow har en god del årvisse festivaler som kan være verdt å få med seg, for eksempel Musikk i gamle Krakow internasjonale festival. Konserter med klassisk musikk holdes på historiske steder i byen. Dette er en årviss hendelse hver august, og er et av høydepunktene i Polens kulturliv.

Prisnivå

En kopp kaffe: 5-7 PLN (11-15 kroner)
Halvliter øl: 6-10 PLN (13-22 kroner)
Lett lunsj: 20-30 PLN (44-66 kroner)
2-retters middag (hovedrett og dessert): 50-100 PLN (110-220 kroner)
Hotellrom på hotell med middels standard: 200-300 PLN (440-661 kroner)
(Prisinformasjon fra Den polske stats turistbyrå.)

Slik kommer du deg dit

Norwegian flyr direkte for fra 396 kroner én vei. Ellers kan du fly med blant andre Lufthansa, SAS, LOT Polish Airlines og KLM, men da må du mellomlande på andre europeiske flyplasser.

Eksterne lenker

 • Den polske stats turistinformasjon
 • Krakows offisielle nettside
 • Saltgruvenes nettsider
 • Flyplassens nettside
 • >> Klikk her for å se bildespesialen fra alle byene

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer