Kredittsjekk av flypassasjerer

Amerikanske myndigheter vil kontrollere flypassasjerenes bakgrunn før avreise.

Publisert
Sist oppdatert

Farlig

Har du vært redd for medpassasjerer på fly? (Avsluttet)
Nei(74%) 150
Ja(26%) 54
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Risikovurdering av flypassasjerer er amerikanske myndigheters nye grep mot terror. Snart skal systemet CAPPS II (Computer Assisted Passenger Prescreening System), for bakgrunnsjekk av flyreisende være klar til test. Det ble bestilt av den amerikanske kongressen rett i etterkant av 11. september 2001.

Mer lenger ned på siden

Vil gjøre kredittsjekk

Et datasystem som dekker hele USA, skal kontrollere de reisendes bakgrunn. Kredittforhold, kontoaktiviteter, myndighetenes varsellister over potensielt farlige personer og andre forhold som kan regnes å være av betydning for å vurdere om passasjeren utgjør en risiko skal tas med i kontrollen. Havner du i "rød" gruppe, høyrisikogruppen, betyr det at du ikke får gå om bord i flyet.

Kritikere av systemet mener det utgjør et brudd på personvernet, og at det er fare for at datafeil kan føre til at uskyldige mennesker blir stemplet med sikkerhetsrisiko. Mange bekymrer seg også for at myndighetene ikke vil avsløre hvordan informasjonen samles inn, og hvor lenge den blir oppbevart.

Noe blir allerede gjort

Helt siden tidlig på 90-tallet, har flere flyselskaper vurdert passasjerer ut fra opplysninger passasjerene selv bidrar med. For eksempel skal kontantkjøp av enveisbilletter føre til økt sikkerhetsfokus før ombordstigning.

Før påske

De nye kontrollsystemene skal testes ut av Delta Airlines på tre flyplasser, og testingen starter før påske. Innen utgangen av året, kan systemet være på plass for alle flyplasser og selskaper i USA, melder den amerikanske avisen USA Today.

Verktøy for reiselyst


Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer