Kredittsjekk av flypassasjerer

Amerikanske myndigheter vil kontrollere flypassasjerenes bakgrunn før avreise.

Publisert
Sist oppdatert

Risikovurdering av flypassasjerer er amerikanske myndigheters nye grep mot terror. Snart skal systemet CAPPS II (Computer Assisted Passenger Prescreening System), for bakgrunnsjekk av flyreisende være klar til test. Det ble bestilt av den amerikanske kongressen rett i etterkant av 11. september 2001.

Mer lenger ned på siden

Vil gjøre kredittsjekk

Et datasystem som dekker hele USA, skal kontrollere de reisendes bakgrunn. Kredittforhold, kontoaktiviteter, myndighetenes varsellister over potensielt farlige personer og andre forhold som kan regnes å være av betydning for å vurdere om passasjeren utgjør en risiko skal tas med i kontrollen. Havner du i "rød" gruppe, høyrisikogruppen, betyr det at du ikke får gå om bord i flyet.

Kritikere av systemet mener det utgjør et brudd på personvernet, og at det er fare for at datafeil kan føre til at uskyldige mennesker blir stemplet med sikkerhetsrisiko. Mange bekymrer seg også for at myndighetene ikke vil avsløre hvordan informasjonen samles inn, og hvor lenge den blir oppbevart.

Noe blir allerede gjort

Helt siden tidlig på 90-tallet, har flere flyselskaper vurdert passasjerer ut fra opplysninger passasjerene selv bidrar med. For eksempel skal kontantkjøp av enveisbilletter føre til økt sikkerhetsfokus før ombordstigning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer