Krev erstatning etter feriefiaskoen

Ble det mer fiasko enn ferie? Mener du at turoperatøren ikke ga deg det du hadde bestilt og betalt for? Se hvordan du kan fylle lommeboka etter tapte feriedrømmer.

Ble ikke ferien som du tenkte? Illustrasjonsbilde: Oddvar Johnsen Foto: Oddvar Johnsen
Ble ikke ferien som du tenkte? Illustrasjonsbilde: Oddvar Johnsen Foto: Oddvar Johnsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mangt du kan klage på, men ikke alt gir deg penger i pungen. Småforsinkelser, støv i krokene og hull i håndduken er ikke feil som bør gi deg dollartegn i øynene etter ferien. Er imidlertid det lovede svømmebassenget stengt, toalettet tett eller senga skitten, kan du om du velger riktig fremgangsmåte, håpe på noen kroner i erstatning. I fjor fikk nesten 40 prosent av de som klaget saken inn til Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser medhold, og penger tilbake. Følg våre tips for å minimere tapet og øke sjansen for medhold.

 • Dette kan du klage på!

 • Skroll ned for mer.

  Pass tiden

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Husk klagefristen. Du må klage på stedet, og om dere ikke blir enige, må du klage innen fire uker etter hjemkomst. Her får du oppskriften.

  1. Klag på stedet

  2. Selskapet har krav på en mulighet til å utbedre eventuelle problemer. Svarer ikke flytur, hotell, beliggenhet eller andre forhold ved reisen til beskrivelsen i katalogen, skal du derfor klage umiddelbart til turoperatørens representanter på reisemålet. Klager du ikke på stedet, mister du også muligheten til å føre klagen videre overfor reklamasjonsnemnda om du fortsatt er misfornøyd.

   TIPS: Les de alminnelige vilkår for pakkereiser som du finner på kjøpsdokumentene.

   Dokumenter forholdene, og legg bilder ved klagen. Det kan styrke saken din.
   Dokumenter forholdene, og legg bilder ved klagen. Det kan styrke saken din. Vis mer

  3. Dokumenter problemene

  4. Du står sterkere om du dokumenterer problemene. Notér navnene på de representantene dere klager til. Utveksle gjerne kontaktinformasjon med andre gjester. Om flere klager på samme problem, står dere sterkere. Ta gjerne bilder for å dokumentere for eksempel møkkete rom og uferdige hotellområder. Og ring turoperatøren på stedet med mobiltelefon, da kan du dokumentere med utskrift fra teleselskapet at du har kontaktet dem.

   VIKTIG: Bruk fotoapparat, ikke videokamera. Reklamasjonsnemnda vil ikke ta videoklipp i betraktning på grunn av faren for manipulasjon.

  5. Skriftlig klage

  6. Om det ikke hjelper å klage på stedet, er det tid for å formulere en skriftlig klage. I brevet redegjør du for problemer og mangler, hvordan du klaget på stedet og hva som ble gjort og ikke gjort. Noter også hva du mener er passende kompensasjon. I de aller fleste tilfeller er det snakk om prisavslag, ikke erstatning for tort og svie. Det betyr en forholdsmessig andel av kjøpssummen i avslag. Hos Forbrukerrådet finner du en klageveileder som kan hjelpe deg å formulere klagen.

   HUSK: Klagen må sendes til turoperatøren senest fire uker etter at du kom hjem.

  7. Behandling hos selskapet

  8. De fleste saker blir løst i minnelighet mellom operatør og klager. Er du ikke fornøyd med resultatet, må du underrette selskapet om det innen fire uker etter at du har mottatt forslag til løsning fra selskapet.

   VIKTIG: Selskapet er forpliktet å informere deg om muligheten til å fremme klagen inn for Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser om du ikke er fornøyd med behandlingen.

   Klager på selskapsreiser må være skriftlige.
   Klager på selskapsreiser må være skriftlige. Vis mer

  9. Klage til nemnda

  10. Klagen til Reklamasjonsnemnda må skje skriftlig. Legg ved all dokumentasjon som kvitteringer, bilder og kopier av korrespondanse mellom deg og selskapet. Du får skriftlig bekreftelse på at klagen er mottatt. Nemnda tar så saken videre med selskapet, og anbefaler en løsning. Om selskapet velger å ikke følge denne anbefalingen, går saken videre til avgjørelse i nemndas "domstol".

   NB: Behandlingen i nemnda tar som regel i overkant av et halvt års tid, og pakketurselskapet er forpliktet å følge avgjørelsen som blir tatt her. Adressen til Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser er: Postboks 2924 Solli, 0230 Oslo.

 • Dette kan du klage på!
 • Pakketur

  Det er først og fremst pakketurer som er regulert via egen lov, der det er organisert et klagesystem mellom deg og leverandøren. Om dere ikke blir enige om oppgjør etter problemer, kan du klage saken inn for Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser. De forholder seg til pakkereiseloven, der en reise defineres som pakketur dersom den består av to eller flere av disse elementene: Transport, overnatting og andre turisttjenester (eksempelvis billetter til arrangement). Dessuten må reisen vare mer enn 24 timer, og være tilrettelagt og solgt/markedsført til samlet pris. Om flyreisen din eksempelvis er bestilt via et charterselskap, gjelder ikke de samme klagerettene som om du har hotell inkludert i reisen, og du kan ikke henvende deg til Reklamasjonsnemnda med klager.

  Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer